Institutul de învăţământ, cercetare şi consultanţă în turism “IPI Bucovina” a anunţat că a inaugurat la finalul acestei săptămâni, la Şaru Dornei, Clubul de turism durabil “Carpaţi”, o secţie a sa specializată exclusiv pe promovarea tendinţei ecologice în practicile turistice din structurile de cazare.
Potrivit directorului Ioan Iţco, în club s-au înscris deocamdată 17 pensiuni din zona Dornelor, dar se doreşte extinderea activităţii, în timp, spre orice agent economic doritor din Carpaţi.
Directorul Iţco a mai precizat că nu se plătesc taxe de înscriere, ci membrii clubului trebuie să fie deţinători ai unui atestat care dovedeşte că practică turismul ecologic sau arta culinară ecologică tradiţională. Cei ce nu au un astfel de atestat îl pot obţine în urma unor cursuri organizate periodic tot de IPI Bucovina.
“Clubul urmăreşte să încurajeze proprietarii de pensiuni să folosească bucătăria tradiţională ecologică, ingrediente naturale, să ofere turiştilor distracţii în natură, plimbări tradiţionale cu caii, mai puţin chestiuni motorizate, să le ofere băi cu plante medicinale şi alte beneficii ale unei vieţi sănătoase, despre care omul nostru de la munte ştie multe şi poate împărtăşi turistului. Noi le oferim consultanţă şi promovare celor care doresc să ofere astfel de servicii de bună calitate şi oamenii sunt interesaţi. Avantajele nete le vor resimţi însă nu doar proprietarii de pensiuni care se specializează în aşa ceva şi cărora cu siguranţă le va creşte numărul de clienţi fideli, ci şi turiştii, care vor beneficia astfel de autenticul din tradiţia şi natura munţilor noştri şi nu de improvizaţii la modă. Consider că efectele pozitive ale demersului nostru se vor vedea încă din acest an”, ne-a spus prof. Ioan Iţco.