Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 dec 2010 - Anul XV, nr. 297 (4588)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar penal

Titularizări dubioase în învăţământ, anchetate de Poliţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au în cercetare o nouă reclamaţie privind presupuse fraude la concursurile pentru titularizare în învăţământ. Una care se adaugă multor altora care s-au transformat în dosare penale ce nu au avut nici o finalitate, cercetările blocându-se înainte de a ajunge în instanţă.

 

Ultimul profesor care a decis să se lupte cu mai marii din conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava se numeşte Dragomir Vicenţiu Chiseliţă şi predă materia biologie. Acesta consideră că la concursul de titularizare din anul 2008 i s-au făcut mai multe nedreptăţi, iar profesori care au luat note mai mici au fost numiţi titulari pe posturi care, oficial, nici nu erau scoase la concurs.

Acesta a adunat şi documentele care aruncă semne de întrebare asupra concursului şi de la care a plecat şi ancheta Poliţiei. Concret, Dragomir Vicenţiu Chiseliţă a depus la dosar „Lista posturilor vacante titularizabile valabile pentru anul şcolar 2008-2009”, listă care fusese afişată la IŞJ Suceava şi care cuprindea locurile care erau disponibile pentru concursul ce s-a desfăşurat în 16 iulie 2008. Pe acea listă, în dreptul posturilor disponibile la catedra biologie, figurează mai multe opţiuni, însă nu şi un post liber la Şcoala Generală Salcea. Profesorul reclamant a obţinut nota 7,50 şi a fost repartizat pe un post la Şcoala Generală Todireşti. Stupoarea acestuia a venit ulterior, când, printr-o decizie oficială, depusă şi aceasta la dosarul ajuns la poliţie, a aflat că o colegă, Carmen Anda Bosînceanu, care obţinuse doar nota 6,75, a fost titularizată în urma aceluiaşi concurs pe postul de la Salcea, care nu figura pe listă. Trebuie spus că legislaţia în vigoare prevede că un profesor poate deveni titular pe post doar dacă are minimum nota 7.00.

Carmen Anda Bosînceanu ar fi trebuit astfel, pentru a se putea titulariza, să conteste nota obţinută iniţial la concursul de titularizare, 6,75, dar Dragomir Vicenţiu Chiseliţă se îndoieşte că această contestaţie a fost făcută sau că punctajul a fost corect acordat.

 

Argumentele profesorului

„Postul respectiv a fost atribuit ilegal doamnei Bosînceanu. În primul rând el nu a existat pe lista celor scoase la concurs şi apoi aceasta nu avea nota minimă necesară titularizării prevăzută de legislaţie. Consider că postul a fost pur şi simplu ascuns, fiind rezervat acestei doamne. Menţionez că în cazul în care acesta era pe lista IŞJ Suceava, în fişa cu opţiuni aş fi completat evident Salcea în loc de Todireşti, o navetă de 20 de kilometri fiind preferabilă uneia de 60 de kilometri”, precizează cadrul didactic în plângerea înaintată la poliţie.

Trebuie spus că acesta a reclamat şi ascunderea unui post de titularizare la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, însă aici instanţa deja s-a pronunţat şi nu i-a dat câştig de cauză. Diferenţa este însă că acum există o mulţime de documente pe baza cărora poliţia a demarat o anchetă şi care vizează mai multe titularizări suspecte.

 

Oficialii de la IŞJ admit că postul a apărut mai târziu pe liste, însă spun că totul a fost legal 

Decizia de titularizare a profesoarei Bosînceanu la Salcea este semnată de profesorii Valentin Gheorghe Buda Niga şi Teodora Alexandra Chirilă, inspectori şcolari, precum şi de inspectorul general Petru Carcalete.

Profesoara Alexandra Chirilă este cea care a prezentat punctul de vedere al IŞJ, identic cu cel înaintat poliţistului care se ocupă de acest caz. Ea a admis că postul de la Şcoala Salcea nu a figurat iniţial pe lista celor scoase la concurs, motivaţia fiind că profesoara care îl ocupase până în 2008 a renunţat la el mai târziu.

„Imediat, conform Legii, postul a devenit vacant în şedinţă publică. El a apărut după etapa de transfer în preajma examenului de titularizare şi atunci a şi fost adăugat în listă, listă existentă şi acum pe site-ul Ministerului Educaţiei”, ne-a declarat aceasta.

Reclamantul spune însă că argumentele inspectorilor şcolari nu stau în picioare. El a depus la Poliţie o prevedere ministerială de la acea vreme conform căreia lista cu posturi titularizabile este una singură şi nu mai putea fi modificată după data de 26 mai 2008.

 

Nereguli flagrante sesizate în 2006, fără nici o finalitate

În privinţa scandalurilor mai vechi legate de nereguli la concursurile pentru titularizare în învăţământ, cel mai mare ecou l-a avut cel izbucnit în 2006, atunci când adjunctul IŞJ de la acea vreme, Niculai Barbă, a descoperit mai multe cazuri de titularizări ilegale vizibile de la o poştă. S-a adus atunci în atenţia opiniei publice cazul unui profesor titularizat deşi la examen luase nota 3,65, acesta fiind doar exemplul cel mai flagrant, iar în cauză era vorba inclusiv de semnături ale mai marilor IŞJ falsificate. Luaţi la întrebări la acea vreme, directorii şcolilor în care s-au făcut astfel de titularizări au pus totul pe seama unor greşeli.

O plângere înaintată de adjunctul IŞJ a ajuns în 2006 la Serviciul de Investigare al Fraudelor din cadrul Poliţiei, a fost în cercetare la această structură, dosarul penal fiind trimis apoi la Parchet cu rezoluţie de începere a urmăririi penale.

Niculai Barbă spune că a fost chemat ultima oară pentru a da o declaraţie procurorilor în urmă cu doi ani, însă ulterior nu a mai aflat nimic despre cursul cercetărilor.

Rămâne de văzut cum vor decurge cercetările şi în cazul profesorului Chiseliţă, profesor care se teme ca şi dosarul său să nu se piardă pe undeva.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Titularizări dubioase în învăţământ, anchetate de Poliţie.
 Vizualizări articol: 1969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 16 voturi
Titularizări dubioase în învăţământ, anchetate de Poliţie4.8516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Subscriu dlui profesor trimis de
(17 dec 2010, 11:03:04
am fost si eu in aceeasi situatie: la licitatia publica au fost scoase 2 posturi de titular si la inscrieri nici nu figurau pe liste. a fost adusa si o alta persoana in locul meu, fara ca eu macar sa stiu... si totul pleaca de la INSPECTORAT!
2.   BARBA trimis de
(17 dec 2010, 11:04:22
Dl Barba e cel care a facut si a desfacut acolo! Stateau gravide la usa lui si 2 -3 ore iar el era ocupat cu cafele si afaceri! E un b o u ordinar!
2.1  RE: BARBA trimis de
(17 dec 2010, 14:32:02
Barba a fost pus de Flutur mare mahar la CJ si de acuma tace ca porcu'n papusoi. A tipat si l-a improscat pe Carcalete de nu a mai putut pana a obtinut postul caldut. Nesimtit!
3.   Ce zice LEGEA si ce zice Chirila? trimis de
(17 dec 2010, 11:45:04
"Postul a aparut mai tarziu" zice Chirila mintind! Legea zice prin OM 2572 ca lista posturilor e definitivata si se publica pana pe 26 mai. Odata publicata PA!
Mai zice Chirila ca postul se afla pe site-ul ministerului. LEGEA, zice prin OM 2573 ca accesul il are INFORMATICIANUL ISJ. Evident acest fraier modifica orice pentru sefii sai care-l platesc, nu?
Eu cred ca domnul Chisalita are dreptate, dar in Romania, PDL-ul va face orice ca sa acopere matrapazlacurile sesizate de domnul profeseor. Succes la HAGA.
4.   Baaah trimis de
(17 dec 2010, 12:43:29
Baaah, care te bagi bahhhhh, de ce n-ai sarit la cap, ca sa vedem cum merge treaba, baaaah? Baaah daca n-ai cotizat oranj, baaah, ai pus-o!Traiasca si infloreasca scumpa noastra mafie portocalie condusa de preaiubitul nostru conducator ........ (baaaaah nu spun numele......).Baaaaah
5.   Comentariu trimis de
(17 dec 2010, 14:45:46
domnilor din invatamant, sunteti platiti prea bine,priviti si voi calitatea lucrarii voastre; nu impuneti elevilor bani pentru meditatii,bani pentru a primi o nota mai mare,bani pentru examene;adolescentii pleaca dezamaciti din scoli vazand cum se promoveaza competenta;
6.   Pt acolo trimis de
(17 dec 2010, 15:13:20
nu generaliza.cu siguranta sunt foarte multi profesori care isi fac treaba foarte bine fara sa pretinda ceva.eu ma numar printre ei.stau ore in plus pt copii fara sa pretind ceva.am 818 ron pe luna si imi fac datoria asa cum trebuie cel putin asa sper eu.inca mai cred ca va venii o zi in care voi fi recompensat.poate pare utopic.dar ceaa ce fac e din dragoste pt copii.referitor la cei care pleaca din scoli nu are legatura cu modeul in caRE SE promoveaza competenta.este total neadevarat.adica mie care imi vad de treaba si muncesc si nu sunt recompensat asa cum ar trebuii trebuie sa plec din acest sistem?
6.1  RE: Pt acolo trimis de
(17 dec 2010, 15:43:02
Eu sper ca nu sunteti profesor de lb. romana (va venii o zi???????), desi mi se pare inadmisibil ca ORICE fel de profesor sa nu stie sa scrie corect romaneste. Asa ca salariul de 818 LEI (nu ron care este un cod bancar) este arhisuficient.
7.   ALTUL! trimis de
(17 dec 2010, 17:51:56
Mai, si tu, Floarea Soarelui, care scrii "va venii" cu doi de i, sper ca nu lucrezi in invatamant!
8.   Inspectoratul face legea trimis de
(17 dec 2010, 18:48:34
Smecherii aia de acolo fac ce vor ei! Primesc bani la greu - mii de euro si titularizeaza pe cine vor ei.
9.   Carcalete e Sefu trimis de
(18 dec 2010, 00:00:15
Am fost si eu profesor 3 ani dupa care m-am lasat. D nu Carcalete este in partidul PDL si este un mare HOT alaturi de prietenii lui Lungu si Flutur. si sa nu il uitam pe Basescu. Astia sunt interesati decat de soarta lor, sa si ingrase sonturile. Asta e tara in care train. Unde esti tu Tepes DOAMNE ... RUSINA SA VA FIE
10.   GOLANEALA MARE LA LPS SUCEAVA trimis de
(18 dec 2010, 10:20:40
Asa este , Carcalete un pungas, oare cat ii da ANTON CIPRIAN care este profesor la LPS SUCEAVA doar pe statul de plata si merge la liceu numai la caserie la ridicat salariul , el nu antreneaza nici o grupa de copii , din contra pe cei mai buni ii ia la Sporting Suceava club privat unde este antrenor-manager.
Cum e posibil D-LE CARCALETE asa ceva , sunt sute de profesori de sport care nu au posturi , sunt vai si amar de ei, iar voi il tineti pe ANTON de ce ??? VA DA "DREPTUL " ???
POLITIA AR TREBUI SA FACA O ANCHETA SI IN ACEST CAZ , E STRIGATOR LA CER CE SE INTAMPLA LA LPS SUCEAVA.
VA ROG INTERVENITI CA NU SE MAI POATE ASA CEVA , E O MARE NEDREPTATE VIZAVI SI DE PROFESORII DE LA LPS, ANTON NE SFIDEAZA IN FATA, E SUSTINUT DE BERNICU SI PROBABIL SI DE CEI DE LA INSPECTORAT.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei