Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 dec 2010 - Anul XV, nr. 297 (4588)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Controale de sezon

Amenzi de 79 de mii de lei, aplicate comercianţilor de jucării şi de decoraţiuni pentru bradul de Crăciun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Suceava au efectuat în ultima perioadă o serie de controale specifice sezonului de iarnă, la operatorii economici care comercializează jucării şi decoraţiuni şi ornamente pentru bradul de Crăciun.

Şefa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, Elena Oanea, a spus că „au fost verificaţi 50 de operatori economici din judeţ, iar 35 dintre ei au fost amendaţi, valoarea totală a sancţiunilor aplicate fiind de 79 de mii de lei”. Totodată, Elena Oanea a mai adăugat că 500 de jucării şi ornamente de Crăciun au fost retrase de la comercializare.

În cadrul controalelor efectuate s-a verificat dacă jucăriile sunt prevăzute cu indicaţii privind vârsta minimă a copiilor care le pot utiliza, dacă au etichete cu instrucţiuni de montare şi utilizare şi dacă, la jucăriile cu baterii, sunt indicaţii prin care se specifică faptul că bateriile nu se aruncă la un loc cu deşeurile menajere, ci se colectează separat.

Elena Oanea a spus că „printre principalele abateri constatate la operatorii economici din judeţ se numără jucăriile cu piese mici, care pot fi demontate uşor şi care pot fi înghiţite şi jucării cu blană, puf sau material textil care prezintă pericol de sufocare a copiilor”.

 

„Alegeţi jucării specifice vârstei copilului”

Comisarul-şef Elena Oanea îi sfătuieşte pe consumatorii suceveni să cumpere jucării numai din magazine sau raioane unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă) de care au nevoie în situaţia unei eventuale reclamaţii. De asemenea, cumpărătorii trebuie să verifice existenţa marcajului CE care duce la supoziţia că produsul este sigur, conform legislaţiei în vigoare şi existenţa denumirii şi coordonatelor sediului producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat.

„Alegeţi jucării specifice vârstei copilului şi nu sunt adresate altei categorii de vârstă, verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, care trebuie să fie traduse în limba romană, evitaţi achiziţionarea jucăriilor cu muchii tăioase, piese uşor detaşabile, de dimensiuni care pot fi înghiţite”, a mai spus Oanea. La jucăriile alimentate electric, consumatorii trebuie să verifice starea cablului şi a prizelor, iar la cele care utilizează transformator sau redresor să verifice ca acestea să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V, fiind indicat ca părinţii să supravegheze alimentarea jucăriei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenzi de 79 de mii de lei, aplicate comercianţilor de jucării şi de decoraţiuni pentru bradul de Crăciun.
 Vizualizări articol: 636 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Amenzi de 79 de mii de lei, aplicate comercianţilor de jucării şi de decoraţiuni pentru bradul de Crăciun3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei