Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 dec 2010 - Anul XV, nr. 297 (4588)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În pas de melc

Nici doi la sută dintre casele sucevenilor nu au asigurare obligatorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asigurarea locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor este obligatorie, conform legii, iar termenul până la care fiecare român trebuie să aibă asigurare pentru casă expiră peste o lună, la 15 ianuarie 2011.

Forma finală a legii, promulgată, luni, de preşedintele României, Traian Băsescu, permite ca şi asigurările facultative ale locuinţelor încheiate deja cu diverse companii de profil să fie considerate valabile, în cazul în care acoperă cele trei riscuri menţionate şi acest lucru salvează multe familii de o cheltuială suplimentară.

Strict pe legea asigurării obligatorii a locuinţelor au fost încheiate însă extrem de puţine poliţe. Potrivit datelor înregistrate la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), furnizate de Prefectura Suceava, în conformitate cu legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 15 decembrie a.c., la nivelul judeţului Suceava au fost încheiate 4.985 poliţe de asigurare.

Dintre acestea, 3.017 poliţe au fost încheiate în mediul urban- 2.093 poliţe pentru apartamente şi 924 pentru locuinţe individuale.

În mediul rural au fost încheiate 1.968 poliţe, dintre care 38 pentru apartamente şi 1.930 pentru locuinţe individuale.

La un număr total de 255.852 de locuinţe la nivelul judeţului Suceava, asta înseamnă un procent de 1,98 la sută.

 

Cu 10 euro pe an se asigură şi casele din chirpici

Demn de menţionat este că printre cei care şi-au încheiat asigurări obligatorii se numără şi aproape 500 de proprietari de case din chirpici. Legea asigurărilor clasifică locuinţele în două tipuri: cele de tip A sunt construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, şi de tip B, care sunt construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Pentru case de tip A, în judeţ s-au încheiat 4.500  poliţe de asigurare obligatorie şi pentru tipul B, 485 poliţe de asigurare obligatorie.

Pentru locuinţele de tip A asigurarea costă 20 de euro şi valoarea despăgubirii poate ajunge până la 20.000 euro, iar pentru locuinţele de tip B asigurarea costă 10 euro şi despăgubirea nu poate depăşi 10.000 euro.

În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se suportă din bugetele locale, pe seama sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat.

Proprietarii care până la 15 ianuarie 2011 nu au asigurată locuinţa riscă o amendă între 100 şi 500 de lei. Primarii sunt cei care verifică dacă locuinţele concetăţenilor lor sunt sau nu asigurate.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) are 13 membri care emit asigurări obligatorii: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum. Asigurările facultative se pot încheia cu orice firmă de profil.

Asigurarea obligatorie a locuinţei acoperă numai trei riscuri: cutremur, alunecare de teren şi inundaţie. Asigurarea facultativă despăgubeşte proprietarul într-o gamă mai largă de evenimente: cutremur, inundaţie, inundaţie ca urmare a defecţiunii instalaţiilor, furt/tâlhărie, furtună, grindină, incendiu, explozie, trăsnet, cădere de aparate de zbor, viitură, vandalism, greve/revolte etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici doi la sută dintre casele sucevenilor nu au asigurare obligatorie.
 Vizualizări articol: 1247 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Nici doi la sută dintre casele sucevenilor nu au asigurare obligatorie3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei