Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 sep 2010 - Anul XV, nr. 224 (4515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stres

Variaţiile TVA pentru locuinţe transformă 71 de proprietari în potenţiali chiriaşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Blocurile 20, 21 şi 22 de pe bulevardul Sofia Vicoveanca, de la intrarea în municipiul Suceava, au fost finalizate, dar cei 71 de oameni care au contracte pentru apartamente îşi pot lua proprietăţile în primire condiţionat: achită diferenţele calculate de experţii primăriei la sume cuprinse între 10.000 şi 35.000 euro; plătesc TVA de 19 la sută, deşi această prevedere din Codul Fiscal a fost abrogată în decembrie 2008 de ordonanţa de urgenţă care a stabilit pentru locuinţe TVA de 5 la sută, iar astăzi TVA este de 24 la sută; se mută în apartamente cu statut de chiriaş al primăriei, cu o chirie la preţul pieţei.

Reprezentanţii proprietarilor din aceste blocuri s-au întâlnit, ieri, cu primarul de Suceava, Ion Lungu, care le-a prezentat variantele, dar părţile nu au ajuns la o înţelegere şi au stabilit să discute din nou peste o lună, când va fi finalizată evaluarea şi pentru diferenţele de bani, la toate apartamentele.

Înainte de întrunire, primarul a declarat, în conferinţă de presă, că 

primăria nu a încasat nici un leu de la aceste contracte, în schimb a cheltuit peste 80 de miliarde de lei vechi pentru finalizarea blocurilor şi doreşte o soluţionare a situaţiei pe cale amiabilă.

 

În doi ani, TVA pentru locuinţe noi a fost 19,5 şi 24 la sută

Deocamdată, administraţia municipală se confruntă cu un blocaj atât pentru cele 44 de contracte vechi, încheiate în perioada 1992-1995, cât şi pentru cele 27 noi, încheiate cu primăria în urmă cu circa doi ani. „Cei cu contracte vechi vor să le repartizăm apartamentele fără să mai plătească vreo diferenţă, lucru care nu este posibil. La blocul 22 deja s-au făcut evaluările, sunt sume între 10.000 şi 35.000 de euro care trebuie achitate ca diferenţă. Nu este altă posibilitate. La cei care au licitat apartamentele la primărie, la momentul contractului TVA era de 19 la sută şi la locuinţe, pe parcurs, a venit o ordonanţă de urgenţă cu 5 la sută, astăzi este 24 la sută. O parte dintre cei care au contracte s-au adresat instanţei, n-am nimic împotrivă. Noi trebuie să respectăm ce scrie în contract şi la acel moment TVA era de 19 la sută”, a arătat Lungu.

 

Proprietarii pot fi ei chiriaşi sau pot găsi pe altcineva

Primarul a spus că pentru administraţie este o mare problemă dacă oamenii nu se mută în acest an în aceste blocuri, deoarece acestea se deteriorează în lipsa echilibrului termic. Imobilele au asigurate toate utilităţile, apartamentele au centrale proprii pe gaz metan, la solicitarea expresă a titularilor de contract.

„Soluţia propusă de noi este să stea în chirie în această iarnă până se va stabili într-un fel sau altul, până vor veni cu hotărâri de instanţă, pentru că dacă blocurile nu sunt locuite, în iarnă se deteriorează. Pe viitor, fie aduc hotărâri de instanţă, fie cădem la pace, pe cale amiabilă. Oamenii spun că nu mai au bani pentru diferenţă, dar pot să vândă apartamentele şi să recupereze o parte din sumele achitate în 1992-1995. Cu răbdare, putem s-o scoatem la capăt. Primăria a făcut un efort pentru finalizare, am făcut un gest de bunăvoinţă, deşi nu era treaba primăriei, ar trebui să fie şi oamenii mai flexibili”, a afirmat Lungu.

Acesta a mai precizat că locatarilor nu li se pot stabili pentru propriile apartamente chirii simbolice, ci la preţul pieţei, în schimb au libertatea de a alege ei chiriaşii, dacă nu vor să locuiască în aceste blocuri. Până la finalizare, blocurile 20, 21 şi 22, a căror construcţie a început în primii ani după 1990 cu bani de la potenţialii proprietari, erau numite blocurile "Kosovo” din cauza aspectului de imobile bombardate şi părăsite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Variaţiile TVA pentru locuinţe transformă 71 de proprietari în potenţiali chiriaşi.
 Vizualizări articol: 766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Variaţiile TVA pentru locuinţe transformă 71 de proprietari în potenţiali chiriaşi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei