Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 sep 2010 - Anul XV, nr. 224 (4515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Selecţie AJOFM

Din şomeri, jupuitori de nurci, cu 100 de euro pe zi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oferta de locuri de muncă în străinătate a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJFOM) Suceava cuprinde, de câteva săptămâni, şi o meserie ieşită din comun, cel puţin în judeţul nostru. O mare fermă de creştere a nurcilor din Danemarca are nevoie de jupuitori care să lucreze la foc continuu, timp de aproape o lună şi jumătate. Munca este foarte grea, însă şi salariul e pe măsură: 100 de euro pe zi.

 

Ieri a fost ultima zi în care doritorii şi-au mai putut depune CV-urile în vederea angajării. După cum ne-a informat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM, după consilierile efectuate de specialiştii instituţiei, şapte suceveni aflaţi în căutarea unui loc de muncă au fost selectaţi şi şi-au întocmit CV-uri în limba engleză, care au fost trimise către angajatorul din Danemarca. Acesta îşi va trimite în România un reprezentant, în luna octombrie, care va face selecţia finală a celor care vor lucra la fermă, în total de 50 de persoane.  

„Angajatorul a solicitat doar cunoştinţe minime de limba engleză, mult mai important fiind ca angajatul să fie robust, dispus la muncă grea şi extrem de solicitantă. În ofertă se cere şi experienţă de un an în această meserie, însă cum la noi nu este cazul, unii au precizat că au o minimă experienţă, după ce au jupuit animale în gospodării”, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

 

Muncă grea, monotonă, cu program strict şi fără alcool

În oferta trimisă prin intermediul programului de ocupare a forţei de muncă Eures, angajatorul danez precizează următoarele:

„Munca este grea, cu activităţi repetitive, monotone, mecanizate, la o viteză foarte mare, timp de şapte zile pe săptămână, 10-12 ore pe zi, pe toată perioada contractului de muncă. Candidatul trebuie să fie dreptaci pentru că maşinile de lucru se pot folosi doar pe partea dreaptă. Fizic puternic. Muncă în echipă. Respectarea programului de lucru obligatoriu. Nu se acceptă consumul de alcool la locul de muncă”.

Contractul de muncă se derulează pe o perioadă scurtă, 8 noiembrie-17 decembrie 2010, legislaţia daneză permiţând, pe termene scurte, muncă şapte zile din şapte.

Aşadar muncă foarte grea, însă cu un contract ferm, fiecare zi fiind plătită cu 100 de euro.

 

Şomerii nu au fost foarte interesaţi de această meserie

Deşi salariul este foarte bun, numărul sucevenilor interesaţi să lucreze ca jupuitori de nurci nu a fost foarte mare. Specialiştii AJOFM au şi explicaţii pentru aceasta. În primul rând contractul este pe o perioadă scurtă, 39 de zile. Apoi, cazarea trebuie achitată din buzunar de angajat, firma punând la dispoziţie căsuţe pentru opt-zece persoane, cu chirie de 260-330 de euro pe lună. Despre transport şi masă nu se precizează nimic, detaliile de acest gen stabilindu-se după selectarea angajaţilor, însă cel mai probabil nici acestea nu sunt asigurate.

„Este pentru prima dată când avem o ofertă pentru o meserie de acest gen. Pentru cei care vor fi selectaţi există avantajul că vor intra în contact cu angajatorul, vor căpăta experienţă, şi au şansa de a mai fi chemaţi şi în alte perioade când ferma are nevoie de forţă de muncă”, a mai precizat Anca Capverde.

Locurile de muncă prin programul Eures, un program pentru toţi şomerii care caută un loc de muncă în spaţiul UE (intermediate de AJOFM Suceava, care are specialişti ce oferă consiliere celor interesaţi) sunt dintr-o gamă foarte diversă. 

Oferta actuală cuprinde, printre altele, un post de medic chirurg în Suedia, 20 de posturi de farmacişti şi 200 de asistenţi în Malta, 30 de posturi de lucrători calificaţi în ferme de creştere a animalelor în Danemarca, 15 de măcelari în Suedia sau cinci de asistenţi sociali în Marea Britanie.     

 

 

Nurca

Nurca este un animal sălbatic de talie mică, subacvatic, ce a fost adaptat şi pentru captivitate, în special pentru producţia de blănuri.  

Lungimea corpului variază între 28-45 cm, iar cea a cozii este de 11-18 cm. Masa corporală este de 1-5 kg la mascul şi de 0,5-1 kg la femelă.

Primii pui de nurcă născuţi în captivitate au fost obţinuţi în 1936, în Statele Unite, rasa americană fiind cea crescută şi acum predominant în ferme.

Extinderea creşterii nurcilor se datorează adaptabilităţii animalelor în condiţiile de mediu oferite de crescător şi calităţilor deosebite ale blănurilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din şomeri, jupuitori de nurci, cu 100 de euro pe zi.
 Vizualizări articol: 950 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Din şomeri, jupuitori de nurci, cu 100 de euro pe zi3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei