Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 sep 2010 - Anul XV, nr. 224 (4515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Cum ne manifestăm grija creştinească faţă de rudele bolnave sau bătrâne?

Vine o vreme când neputinţele fizice, cauzate fie de boli, fie de vârsta înaintată, îi pun pe unii membri ai familiilor noastre (părinţi, bunici ş.a.) în imposibilitatea de a se îngriji singuri de cele necesare unei vieţi normale, atât sub aspect material, cât şi spiritual. Din ambele perspective, responsabilitatea celorlalţi membri ai familiei devine crucială. De aceea, persoanele care au rude în suferinţă ori prea bătrâne ca să mai poată merge singure la biserică pentru a împlini rânduielile creştineşti trebuie să cunoască în ce constă datoria morală pe care o au faţă de aceşti oameni.

Astfel, mai întâi, pentru cel bolnav, rudele trebuie să solicite preoţilor venirea la domiciliu pentru a-i administra Taina Sfântului Maslu, care, aşa cum se ştie, prin rugăciune şi ungerea cu untdelemn sfinţit, aduce primitorului tămăduire sufletească şi trupească. E necesar să se conştientizeze însă că rugăciunea preotului trebuie susţinută de credinţa şi rugăciunile familiei celui bolnav şi, bineînţeles, de ale acestuia din urmă. Maslul nu este un simplu leac printre multe altele, ci o Taină care "va mântui pe cel bolnav prin rugăciunea credinţei şi prin ungerea cu untdelemn în numele Domnului" (Iacov 5, 14-15). După săvârşirea Sfântului Maslu, preotul este chemat să-l spovedească şi să-l cuminece pe cel suferind. Aceste rânduieli trebuie avute în vedere din timp de familie, evitându-se categoric amânarea lor până în clipele de agonie a bolnavului, atunci când, practic, starea lui fizică nu mai îngăduie săvârşirea corespunzătoare a Sfintelor Taine. Canoanele ortodoxe interzic preotului să ofere Sfânta Împărtăşanie unei persoane, fie ea şi muribundă, care nu şi-a manifestat minimal dorinţa de a o primi. Or, în cazuri de comă sau agonie, nimeni nu mai poate percepe indicii cu privire la dispoziţia spirituală a persoanei respective.

Sunt destule cazuri în care cei tineri sunt familiarizaţi îndeajuns cu aceste tradiţii sfinte, încât să nu precupeţească nici un efort în a le respecta cu regularitate, în duhul celei mai curate cuviinţe creştine. Acesta nu poate fi decât rodul binecuvântat al unei educaţii religioase primite în familie de la înşişi părinţii sau bunicii pe care acum îi au în grijă. Întâlnim însă şi situaţii, de-a dreptul dezonorante, în care fiii celor bătrâni sau bolnavi, deşi în plan strict material se achită (uneori cu opulenţă chiar) de îndatoriri, ignoră întru totul responsabilităţile duhovniceşti. Astfel, îngrijitorul personal, medicul şi psihologul au contact permanent cu persoana respectivă, preotul însă, nu!

Să nu uităm că, dintre toate "datoriile" pe care le implică viaţa cotidiană, nici una nu o depăşeşte în importanţă pe cea faţă de sufletul nostru şi, deopotrivă, al rudelor pe care Dumnezeu ni le-a încredinţat spre îngrijire!

(pr. prof. drd. Marius Daniel CIOBOTĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum ne manifestăm grija creştinească faţă de rudele bolnave sau bătrâne?.
 Vizualizări articol: 1237 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum ne manifestăm grija creştinească faţă de rudele bolnave sau bătrâne?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O SCENA INCREDIBILA ! trimis de
(23 sep 2010, 12:22:12
Cu un an in urma,asteptanu-mi randul pentre a face o radioscopie la un spital(n-are importanta unde)am asistat la o scena care m-a socat si ne-a socat pe toti cei circa 10-12 pacienti de pe acel hol.La un moment dat,a intrat intr-un salon de reanimare un asistent ducand pe un pat-carucior special(dotat cu toata aparatura speciala funcionand!)un pacient aflat in moarte clinica urmat de doua femei(cu siguranta rudele celui bolnav si un preot la vreo 30 de ani.Dupa vreo 7-8 minute s-a auzit plansetele destul de discrete ale uneia dintre femei, dupa care a iesit primul preotul, care a si plecat grabit,urmat de asistentul inpingand la acel carut -pat,care, acum la iesire avea toata aparatura oprita, urmat acum de cele doua femei,in tacere...Am realizat toti ca,de fapt,la cererea femeilor si cu acceptarea preotului acel om a fost deconectat de la aparatura,practic, eutanasiat !Daca pe femei,din mila pt resp. om,le inteleg,pe preot nu-l pot intelege ! El a APAROBAT practic o crima !
2.   Si tu acum trimis de
(23 sep 2010, 13:46:36
I-a facut un bine, sa nu se mai chinuie.
3.   Cum le stiu ei pe toate trimis de
(24 sep 2010, 09:40:32
Cata inteligenta si spirit de observatie au unii dintre noi. Ideea este ca eutanasierea nu se face decat cu acordul rudelor apropiate bolnavului, si nu a alt cuiva, fie el si preot. Ai fost de fata sa vezi ce s- a intamplat cu adevarat karusel, sau doar ti ai imaginat? Lasa Judecata in grija lui Dumnezeu...................... va credeti voi destepti!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei