Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 sep 2010 - Anul XV, nr. 224 (4515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Suceava

Mii de doze nefolosite de vaccin împotriva gripei noi au expirat în depozitele DSP

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mii de doze de vaccin împotriva virusului gripal pandemic AH1N1 au expirat în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi în cabinetele medicilor de familie din judeţ, după ce isteria gripei noi s-a stins.

În judeţ, vaccinarea masivă împotriva gripei noi a încetat de circa o jumătate de an, de când nu s-a mai auzit nimic despre virusul AH1N1, care a panicat iarna trecută întreaga populaţie. Ultimul caz de boală a fost înregistrat la jumătatea lunii februarie, iar cu toate că medicii de familie nu mai au de mult cui să administreze serul, populaţia ne mai dorind să fie vaccinată, autorităţile sanitare nu au retras încă dozele rămase neutilizate, al căror termen de valabilitate a şi expirat între timp.

 

Doze rămase neutilizate din cauza reticenţei oamenilor la vaccinare

În momentul de faţă, în depozitele DSP şi în cabinetele medicilor de familie mai sunt încă 15.617 doze de Cantgrip rămase neutilizate, din cele 54.350 puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii. Serul nu a putut fi injectat din cauza reticenţei oamenilor la imunizare şi a expirat săptămâna trecută, mai exact pe 17 septembrie.

Deşi acţiunea de imunizare împotriva gripei pandemice din sezonul trecut s-a dovedit un fiasco, responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava speră că noua campanie de vaccinare, care va debuta curând, va avea mai mult succes.

„În judeţ, nu s-au mai înregistrat cazuri din luna februarie, iar în ultimele luni nu au mai fost suceveni care să solicite imunizarea. La ora actuală, mai există doze de vaccin pandemic în depozitele noastre, dar şi la cabinetele medicilor de familie, pe care urmează să le retragem”, a spus epidemiologul-şef al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, doctorul Valerian Moraru.

 

„Acest virus a arătat că are un potenţial major de a afecta populaţia”

Medicul şi-a exprimat speranţa că, în acest sezon, populaţia va fi mai puţin receptivă la informaţiile „neavenite” care circulă pe internet, vizavi de vaccinul împotriva virusului AH1N1, şi va răspunde pozitiv apelului la imunizare.

„Sper ca oamenii să revină la sentimente mai bune, fiindcă până una alta este vorba de protecţia lor. Nici eu nu am vrut iniţial să mă imunizez, deoarece am contraindicaţii, dar când am văzut că oameni tineri, sănătoşi, au contactat virusul, iar în câteva zile au intrat în insuficienţă respiratorie şi au murit, mi-am zis că trebuie să-mi asum riscul pe viitor, dar să mă protejez pe moment. Pentru că acest virus a arătat că are un potenţial major de a afecta populaţia. Practic, pentru o perioadă, a scos din circulaţie celelalte virusuri gripale”, a completat medicul, cu precizarea că până acum nu a murit nimeni din cauza vaccinului.

 

Din toamnă, vaccin comun pentru gripa sezonieră şi cea pandemică

De menţionat că, în primăvară, specialiştii Ministerului Sănătăţii au avertizat că gripa pandemică ar putea să apară din nou, deşi cel mai probabil într-o formă blândă. Responsabilii de la Bucureşti au arătat că se aşteaptă ca virusul să revină din această toamnă, dar au subliniat că nu sunt prevăzute evoluţii spectaculoase. Ei au adăugat că, pentru cei care doresc să se protejeze prin vaccinare, se pregăteşte un vaccin comun care îi va feri atât de gripa sezonieră, cât şi de cea pandemică.

„Nu numai virusul pandemic omoară, ci şi celelalte virusuri gripale. O parte din oameni pot dezvolta forme severe de boală, care pot duce la deces, însă, dacă se vaccinează, ei vor face forme mai uşoare în cazul în care se îmbolnăvesc”, a precizat epidemiologul-şef al DSP Suceava, dr. Valerian Moraru.

 

228 de îmbolnăviri şi 12 decese prin gripă nouă, în judeţ, în sezonul trecut

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, de la debutul campaniei gratuite de vaccinare din sezonul trecut, 38.652 de persoane au primit serul împotriva virusului AH1N1. Majoritatea, respectiv 32.679, au fost bolnavi cronici, în timp ce 4.035 au fost cadre medico-sanitare, 405 - elevi de liceu de peste 16 ani, 153 - elevi din şcoli postliceale şi studenţi, 1.381 - angajaţi de la alte ministere şi instituţii, cum ar fi MAI.

Potrivit MS, în judeţ, 228 de persoane au fost diagnosticate cu gripă nouă, numărul celor care au decedat din cauza bolii fiind de 12. În ţară, virusul AH1N1 a fost depistat la 7.008 persoane, în timp ce numărul deceselor a fost de 122. În judeţ, ultimul caz de gripă pandemică a fost înregistrat pe data de 18 februarie, la un bărbat în vârstă de 73 ani, cu domiciliul într-un sat din zona Sucevei, care suferea de boli cronice asociate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de doze nefolosite de vaccin împotriva gripei noi au expirat în depozitele DSP.
 Vizualizări articol: 984 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mii de doze nefolosite de vaccin împotriva gripei noi au expirat în depozitele DSP5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei