Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 nov 2007 - Anul XII, nr. 278 (3650)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici negre

Nouă suceveni, depistaţi cu HIV/SIDA, în 2007

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nouă suceveni au fost depistaţi în acest an cu virusul mortal HIV/SIDA, printre care doi copii, arată datele contabilizate de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava. Din cauza stadiului avansat de boală în care se aflau, doi dintre cei diagnosticaţi în 2007 cu teribila maladie au şi murit între timp.

Potrivit statisticilor, cinci dintre persoanele depistate în acest an cu teribila maladie sunt de sex feminin, iar patru de sex masculin. Doi dintre bolnavi provin din zona Suceava, patru din Fălticeni, iar restul sunt din Gura Humorului, Rădăuţi şi, respectiv, Vatra Dornei.

Pentru doi din cei nouă suceveni depistaţi cu HIV/SIDA în 2007, boala a fost descoperită mult prea târziu, ei decedând la scurt timp după ce medicii le-au pus teribilul diagnostic. Este vorba de un bărbat din Gura Humorului, care a murit în luna martie, şi o femeie din Rădăuţi, care a decedat în septembrie.

În judeţ, la această oră, numărul total al pacienţilor cu HIV/SIDA este de 157, dintre care 6 copii.

 

SIDA devine boala celor tineri

La nivel naţional, datele statistice arată că în 59,7% din cazuri transmiterea infecţiei HIV se face pe cale sexuală, iar numărul femeilor implicate în procesul epidemic este tot mai mare, respectiv 40,78%.

Infecţia HIV/SIDA afectează în mare măsură şi persoanele de vârstă reproductivă, în 2006 ea fiind depistată la 84 de femei gravide.

În prezent, se poate aprecia că infecţia cu HIV/SIDA este boala celor tineri, peste 70% dintre pacienţi având vârsta cuprinsă între 10 şi 20 de ani.

Utilizarea drogurilor intravenoase joacă un rol important în transmiterea HIV, dar la fel şi transmiterea de la mamă la făt.

SIDA este provocată de virusul imunodeficienţei umane, HIV, care atacă exact celulele menite să protejeze corpul împotriva infecţiilor. Pe măsură ce numărul acestor celule scade, organismul persoanelor infectate, adică seropozitive, nu mai poate face faţă bolilor (pneumonie, tuberculoză, meningită). Atunci când organismul unei persoane cu HIV ajunge în acest stadiu în care nu se mai poate apăra împotriva infecţiilor, se spune că suferă de Sindromul Imunodeficienţei Dobândite, adică SIDA. Din acest moment, sănătatea sa începe să se deterioreze rapid şi duce, în final, la deces.

Potrivit datelor furnizate de Organizaţia Naţiunilor Unite, România este ţara din zona central şi est-europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de SIDA.

În prezent, în ţară trăiesc aproximativ 10.000 de persoane cu această maladie, majoritatea bolnavilor fiind persoane infectate cu HIV înainte de 1989, prin transfuzii de sânge necontrolate.

Statisticile ONU mai arată că, în acest an, peste 2,5 milioane de oameni au fost infectaţi anul cu virusul HIV.

La această oră, în întreaga lume există nu mai puţin de 32 de milioane de bolnavi de SIDA, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Africa. De la începutul lui 2007, în întreaga lume, au murit de SIDA două milioane de oameni.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nouă suceveni, depistaţi cu HIV/SIDA, în 2007.
 Vizualizări articol: 1020 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Nouă suceveni, depistaţi cu HIV/SIDA, în 20075.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Reţete de post Pifteluţe din soia Ai nevoie de: 200 g soia granule, 400 ml apă, 2 morcovi, 2 cepe, 4 căţei cu usturoi, 2 linguri cu oţet, 2 linguri cu făină, o legătură de pătrunjel, ulei, cimbru, sare, piper. Cum procedezi: Înmoaie soia în apa... Citeşte