Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2007 - Anul XII, nr. 262 (3636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Shopping peste graniţă

Coadă în Vama Siret pentru cumpărături în Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Atraşi ca un magnet de preţurile mici din Ucraina, mii se suceveni îşi sacrifică sfârşiturile de săptămână pentru a-şi umple frigiderele şi a se aproviziona cu ţigări, băutură sau haine. Cu noaptea-n cap, prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret încep să treacă spre Cernăuţi sute de maşini. Aglomeraţia se face simţită în scurt timp, iar inevitabila coadă se formează pe două rânduri.

„Am vreo 40 de minute de când stau la coadă şi cred că mai am de stat cel puţin jumătate de oră până să trec în Ucraina. Merg de 5-6 ori pe lună la cumpărături, iar sâmbăta şi duminica este la fel de fiecare dată. Merită să mergi la Cernăuţi pentru aprovizionare. Marfa e şi mai ieftină, iar calitatea mai bună”, a declarat Cezar Covalciuc, un bărbat care aştepta ca rândul să se mişte către Ucraina.

Mergem către o altă maşină. Alţi oameni, aceleaşi obiective. „O ţigărică, o vodculiţă, un peşte, ceva mâncărică. Preţurile sunt cam la jumătate faţă de cele din magazinele noastre, aşa că se merită. O dată pe săptămână sau la două săptămâni mergem la Cernăuţi”, a mărturisit Ion Irimiţa, din Rădăuţi.

Cei care fac frecvent drumul către Ucraina sunt la curent cu toate preţurile. Fiecare îşi face calculele precise încă de acasă, fără a omite vreun amănunt.

Este şi cazul lui Daniel Andrei, din Siret, care se deplasează la fiecare sfârşit de săptămână în ţara vecină. În România lucrează la o benzinărie, dar alimentarea o face în Ucraina. Ne explică şi de ce: „Un litru de benzină este de 2,49 lei la ucraineni, iar la noi e 3,3 lei. Plus că şi preţurile la celelalte produse sunt mai mici. La general nu ai cum să ieşi în pierdere”.

 

Micul trafic de frontieră, în floare

 

Printre cei care trec graniţa în fiecare zi, dăm şi peste un bărbat din Oprişeni, Ucraina. Discutăm cu el şi îşi arată nemulţumirea faţă de autorităţile din Ucraina.

„Computerele se strică mereu, nu merg aşa cum ar trebui. Până ajung ai noştri în Europa o să mai treacă mult”, a mărturisit bărbatul de origine română.

Refuză să-şi divulge identitatea, dar până să părăsim frontiera aflăm şi motivul. Este unul dintre indivizii care se ocupă cu micul trafic de frontieră. În maşina pe care o conduce, un Mercedes Cobra aproape la fel de bătrân ca şi el, bărbatul a încărcat încă 4 persoane. Legea îi permite să treacă din Ucraina în România câte un cartuş de ţigări, un litru de vodcă şi produse alimentare. Zilnic, trece dintr-o ţară în alta de vreo 10 ori. Un calcul simplu arată că la fiecare cursă câştigă cel puţin 10 euro, iar la sfârşitul zilei rămâne cu un profit de 100 de euro. Lunar se adună în buzunarul său peste 2.000 de euro, bani din care trebuie să-i plătească pe „pasagerii” care-l ajută să treacă mai multă marfă, să scadă celelalte cheltuieli. Când trage linie este binişor pe plus.

 

Poliţişti de frontieră în plus pentru a face faţă aglomeraţiei

 

Poliţiştii de frontieră din România cred că această aglomeraţie de week-end are mai multe explicaţii. În primul rând este legată de faptul că românii sunt liberi în aceste zile, ceea ce le permite să călătorească în Ucraina.

„Practic, în zilele de sâmbătă şi duminică se pleacă în masă spre Bazarul din Cernăuţi. Mai există şi situaţii când colegii de la Vamă îi controlează mai amănunţit pe cei care se ocupă cu micul trafic şi timpii de aşteptare se măresc. În plus, în aceste zile creşte şi numărul cetăţenilor ucraineni care vin în România pentru a-şi vinde mărfurile. Toate acestea duc la cozile care se pot vedea în fiecare week-end”, a declarat comisarul şef Mihai Mereuţă, persoana aflată la comanda Punctului de Trecere a Frontierei Siret.

Pentru a face faţă aglomeraţiei, poliţiştii de frontieră sunt nevoiţi să suplinească numărul lucrătorilor.

„Pe fluxul de intrare, în momentele când românii se întorc de la cumpărături din Ucraina, se lucrează pe toate cele 4 benzi. Este o măsură necesară pentru a nu mări şi mai mult timpii de aşteptare”, a declarat subcomisarul Ilie Poroch, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.

De altfel, cifrele oficiale despre numărul de persoane care practică turismul de cumpărături sunt elocvente. Dacă într-o zi din cursul săptămânii trec graniţa spre Ucraina în jur de 1.000 de persoane, în zilele de sâmbătă şi duminică numărul românilor care pleacă spre Cernăuţi se ridică la aproximativ 3.000.

 

 

„Tradiţia”, 5 grivne

 

Sucevenii care pleacă la cumpărături în Ucraina sunt pregătiţi nu doar să aştepte. La fiecare trecere a frontierei, în partea ucraineană li se cere „tradiţia”. Ce înseamnă asta? O mică atenţie de 5 grivne pentru bunăstarea oamenilor din punct. Un obicei împământenit de ani şi ani, chiar dacă nu înseamnă mare lucru, de vreme ce la cursul zilei cele 5 grivne înseamnă în jur de 1 dolar.

 

Câteva preţuri din Ucraina

 

Ce-i atrage pe suceveni în Ucraina vecină? Preţurile mai mici, în special la produsele accizabile, cum ar fi băuturile alcoolice, ţigările şi carburanţii. Iată şi câteva preţuri pentru o serie de produse, exprimate în lei, cu menţiunea că acestea diferă în funcţie de locul de unde sunt cumpărate:

Ţigări LM – 15 lei cartuşul

Benzină – 2,5 lei litru

Vodcă – 10 lei litru

1 kg zahăr – 1,2 lei

1 litru de ulei – 3,5 lei

1 kg carne piept de pui – 6 lei

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coadă în Vama Siret pentru cumpărături în Ucraina.
 Vizualizări articol: 1786 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Coadă în Vama Siret pentru cumpărături în Ucraina3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei