Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2007 - Anul XII, nr. 262 (3636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Loc de închinăciune

Mănăstirea Sihăstria Putnei

În nordul „dulcii Bucovine”, la 4 km mai sus de Mănăstirea Putna, se află Mănăstirea Sihăstria Putnei. Situată într-o poiană largă şi frumoasă, prinsă la mijloc din toate părţile de o horă de munţi, Sihăstria Putnei reprezintă astăzi un liman de linişte, pace şi binecuvântare, ce izvorăsc dintr-un trecut multisecular de sfinţenie şi nevoinţa. Documentele istorice ne spun ca Sihăstria Putnei a fost întemeiată de unii monahi în timpul domniei Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt (1457-1504).

Prima atestare documentară este în jurul anului 1466, când aflăm şi despre cel dintâi vieţuitor al Sihăstriei cunoscut cu numele: un tătar încreştinat, călugărit apoi cu numele de Atanasie, venit aici de la Mănăstirea Putna. Exemplul său a fost urmat şi de alţi monahi iubitori de viaţa sihăstrească, unii chiar ucenici ai Sfântului Cuvios Daniil Sihastru, care îşi vor ridica aici şi o mică bisericuţă de lemn.

Când Moldova a fost invadată de armatele regelui polon Ioan Sobieski (1674-1696), Sihăstria a fost şi ea pustiită de cotropitori. Va rămâne astfel până la pacea de la Karlowitz (1699), când călugării ce pribegiseră prin munţi s-au întors la locurile lor.

Primul egumen al Sihăstriei cunoscut cu numele este Lazăr, un ucenic al sfântului mitropolit Dosoftei al Moldovei (1671-1686). Cu sprijinul marelui vistiernic domnesc Ilie Cantacuzino, el ridică o nouă bisericuţă de lemn în care, după cum ne spun izvoarele, „abia încăpeau patru-cinci sihastri”. Urmaşii lui la cârma aşezământului monahal au fost Teodosie (+ 1715) si Dosoftei (+ 1753).

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sihăstria Putnei cunoaşte o înflorire deosebită în timpul egumenului Sila (1753-1781), originar din ţinuturile Botoşanilor. El ridică o nouă biserică, din piatră, sfinţită în 1758 de episcopul Dosoftei Herescu de Rădăuţi, pe care o împodobeşte cu toate cele necesare cultului. Construieşte chilii şi anexe, amenajează incinta, în paralel cu vegherea asupra vieţii duhovniceşti a monahilor vieţuitori aici. Având peste 80 de ani, cuviosul Sila trece la cele veşnice la 23 aprilie 1783, după ce a predat egumenia, încă din 1781, ieroschimonahului Natan.

 

Interdicţii

 

După ocuparea nordului Moldovei de către Imperiul Austro-ungar (1775), Sihăstriei i se pun multe interdicţii. Starea materială precară în care ajunge Sihăstria Putnei în aceste timpuri reiese din aşa-numita „carte de milostenie” (1783), prin care cuviosul Natan şi obştea sa solicitau sprijin din partea credincioşilor. Acest ajutor era însă mai greu de primit acum, datorită graniţei care îi despărţea pe sihastri de ceilalţi fraţi români. În astfel de împrejurări grele, la 26 decembrie 1784, cuviosul Natan trece la Domnul, şi, odată cu el, ultimul stareţ oficial al Sihăstriei.

Deşi nu numit direct de către sfântul Natan, cuviosul ieroschimonah Paisie preia egumenia Sihăstriei Putnei pentru scurtul răstimp până la desfiinţare (26 august 1786). Sihăstria Putnei este ultimul aşezământ monahal închis din porunca stăpânirii străine. Vieţuitorii sunt transferaţi la Mănăstirea Putna, ca şi obiectele de cult. Singur ieroschimonahul Paisie rămâne aici mai departe, trecând la cele veşnice în jurul anului 1790. Astfel se încheie o pagină minunată din istoria Sihăstriei Putnei.

Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni

 

După două veacuri de pustiire şi uitare, la 24 aprilie 1990, când s-au început lucrările de restaurare la Sihăstria Putnei, aici se aflau doar ruinele vechii biserici

din secolul al XVIII-lea. Acum s-au descoperit printre dărâmături şi osemintele galbene şi frumos mirositoare ale celor trei stareţi cuvioşi: Sila, Natan şi Paisie. Deşi necanonizaţi oficial, cinstirea de care ei se bucură acum din partea credincioşilor constituie, de fapt, argumentul cel mai grăitor pentru recunoaşterea oficială a sfinţeniei lor de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre.

O altă podoabă a Sihăstriei Putnei este icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, aşezată spre închinare în partea stângă a naosului bisericii. Este o icoană veche şi a fost adusă aici de o familie evlavioasă din localitatea Putna. Mulţi credincioşi care s-au rugat în faţa ei mărturisesc despre puterea harică deosebită a icoanei.

În partea dreaptă a naosului bisericii se află o altă icoană a Maicii Domnului, pictată în Grecia în anul 1996, cu prilejul sfinţirii noii biserici. Pe verso, icoana are pictat chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

În prezent, la Sihăstria Putnei se află în construcţie o nouă biserică, având hramul „Izvorul Tămăduirii”.

În ultimii ani, lucrările de amenajare a acestui aşezământ monahal s-au diversificat, în ianuarie 2005 fiind ridicat la rangul de mănăstire. Astăzi, aici funcţionează ateliere de croitorie, tâmplărie, sculptură, pictură, înrămat şi aplicat icoane pe lemn, unde monahii şi fraţii îşi desfăşoară rucodelia lor zilnică, împletind astfel rugăciunea cu munca.

(Mănăstirea Sihăstria Putnei, loc. Putna, jud. Suceava, cod 727455 e-mail: sihastriaputnei@yahoo.com, Tel. 0230 / 414 050, Fax: 0230 / 414 323 Stareţ: Protosinghel Nectarie Clinc)
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirea Sihăstria Putnei.
 Vizualizări articol: 1236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mănăstirea Sihăstria Putnei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei