Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2007 - Anul XII, nr. 262 (3636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Cutremure” zi de zi

Kilometri de drumuri, distruse de maşinile cu balast

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sutele de oameni din comuna Udeşti care au case lângă drumul judeţean 208 A duc o viaţă de coşmar din cauza camioanelor de mare tonaj care cară balast de la Liteni la Suceava. Deşi balastierele din localitatea vecină funcţionează de multă vreme, oamenii se plâng că au început să aibă probleme de aproximativ de doi ani de zile, de când firmele care transportă balast şi-au achiziţionat adevăraţi „mastodonţi”, de 20 de tone, maşini care, încărcate până la refuz, sunt ca adevărate tancuri.

În aceste condiţii, cei care au case aproape de drum simt un adevărat cutremur de fiecare dată când una dintre zecile de maşini care efectuează zilnic transport pe acest traseu trece prin dreptul casei lor. Pereţii multor case au crăpat, iar pe anumite porţiuni drumul a devenit aproape impracticabil.

 

„Când trec nebunii ăştia în viteză, umblă şi dulapul şi lustra...”

 

La primăria din comuna Udeşti reclamaţiile la adresa firmelor care au maşini de mare tonaj ce trec prin comună curg una după alta. Fie că este vorba de oameni din Ştirbăţ, Chilişeni, Poeni, Udeşti, Ruşi Mănăstioara sau Luncuşoara, toţi se plâng cam de acelaşi lucru.

„Din păcate, aceste maşini circulă cu viteză foarte mare. Oamenilor le crapă pereţii caselor şi sunt foarte revoltaţi. Pe de altă parte, cum este un drum public pentru care se plătesc taxe, iar altă variantă de deplasare spre Suceava nu există, nici nu se poate interzice tranzitarea zonei. Puţină înţelegere din partea şoferilor, care să meargă cu viteză moderată, nu ar strica însă”, ne-a declarat Mihai Morariu, primarul din Udeşti.

Oamenii sunt însă mult mai revoltaţi. Mai ales pereţii caselor vechi au crăpat, cârpelile fiind la ordinea zilei. „Trec toată ziua una după alta, în casă parcă e la cutremur, iar pereţii s-au crăpat. Nimeni nu face nimic să ne ajute”, ni s-a plâns Elvira Boicu, o femeie de 66 de ani.

La vecinul de peste drum problemele sunt şi mai mari. „Mi s-a crăpat toată temelia, se crapă şi pereţii, iar în casă nu te poţi odihni de loc. Când trec nebunii ăştia în viteză, umblă şi dulapul şi lustra, uneori şi televizorul. De vină cel mai tare sunt tinerii de la volan, vor să facă multe curse într-o zi şi gonesc ca nebunii”, ne-a povestit revoltat Mihai Amăriuţei, în vârstă de 70 de ani, care l-a cam luat de guler pe viceprimarul comunei, care ne-a însoţit prin sat.

 

Gonesc ca nebunii

 

Cu mare uşurinţă am putut să constatăm şi noi că oamenii şi autorităţile locale nu mint atunci când spun că maşinile care cară balast merg cu mare viteză.

Un autocamion MAN, cu numărul de înmatriculare SV 19 TCY, care se deplasa dinspre Liteni spre Suceava, încărcat cu balast, a intrat în comuna Udeşti, cu peste 100 de kilometri de oră, şi unui autoturism fiindu-i greu să se ţină de el. Ajuns într-o zonă de asfalt plină de cratere, aflată la câteva sute de metri de primărie, şoferul nu a redus prea mult viteza de rulare, trecând cu cel puţin 70 de kilometri la oră prin zona accidentată.

În aceste condiţii, nu este de mirare că drumul cedează adesea, iar casele oamenilor sunt cuprinse de „cutremure” de fiecare dată când o astfel de maşină trece prin zonă.

Am încercat să purtăm o discuţie cu administratorul uneia dintre balastierele din Udeşti, de unde maşinile transportă „marfă” spre Suceava. Acesta nu a putut fi găsit la faţa locului, iar la telefonul mobil oferit de primarul Mihai Morariu nu a răspuns pe tot parcursul zilei.

 

Amendaţi pentru că-şi supraîncarcă maşinile  

 

Cum DJ 208 A este singurul care asigură accesul spre Suceava, maşinile de mare tonaj nu pot fi direcţionate pe alt traseu. În aceste condiţii, pentru rezolvarea, măcar parţială, a problemelor oamenilor, singura soluţie ar fi limitarea vitezei cu care se deplasează maşinile şi supravegherea masei încărcăturii, adesea camioanele fiind supraîncărcate.

Poliţiştii din comună se jură că îşi fac datoria. „Săptămânal sprijinim echipele de la Consiliul Judeţean Suceava, care verifică în trafic dacă autocamioanele respectă masa totală maximă admisă pe care ar trebui să o suporte. Pot să vă spun că mare parte dintre maşinile oprite sunt supraîncărcate şi amenzile sunt aplicate una după alta”, ne-a declarat agentul şef adjunct Petru Bârleanu, şeful postului de poliţie din comuna Udeşti. Din păcate, se pare că nu este suficient, iar acum alte soluţii nu prea există oamenii vor avea în continuare de suferit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kilometri de drumuri, distruse de maşinile cu balast.
 Vizualizări articol: 815 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Kilometri de drumuri, distruse de maşinile cu balast4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei