Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2007 - Anul XII, nr. 262 (3636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reacţie

ASP demontează apărarea construită de Dăscăliuc şi susţine destituirea sa din funcţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Economistul Costică Dăscăliuc, acuzat de management defectuos şi propus pentru destituirea din funcţie, nu a reuşit să-şi construiască o apărare care să-l scoată din culpă. Şeful Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava nu a putut convinge Autoritatea de Sănătate Publică de faptul că a gestionat corect activitatea unităţii, motiv pentru care, ieri, această instituţie a reluat demersurile pe lângă oficialităţile centrale şi locale pentru destituirea sa din funcţie.

Într-un raport înaintat Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi prefectului de Suceava, Orest Onofrei, ASP a prezentat concluziile la care a ajuns după ce economistul Costică Dăscăliuc i-a prezentat punctul de vedere pe marginea constatărilor comisiei de control.

În documentul înaintat oficialităţilor centrale şi locale, directorul executiv al instituţiei, dr. Odette Nicolae, a demontat punct cu punct apărarea construită de şeful Spitalului Judeţean de Urgenţă, precizând la final că susţine în continuare propunerea de destituire a sa din funcţie.

„Consideram justificările conducerii spitalului ca nesatisfăcătoare”, este concluzia transmisă de ASP factorilor de decizie.

 

Intervenţiile chirurgicale, scuza pentru hrana puţină

 

Autoritatea de Sănătate Publică a combătut cu argumente pertinente explicaţiile oferite de conducerea spitalului cum că o parte din disponibilul aflat în cont la finele lunii septembrie se datorează suplimentărilor de buget şi a respins afirmaţiile potrivit cărora cheltuielile cu alimentaţia  au fost mai mici şi din cauza faptului că unii pacienţi au avut meniuri restrictive ca urmare a intervenţiilor chirurgicale la care au fost supuşi.

“Justificarea  nu poate fi una corectă, pentru simplul fapt că Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava nu este unul cu specialitate chirurgicală, astfel încât numărul intervenţiilor chirurgicale nu poate justifica costurile reduse pentru hrană. De asemenea, nu a fost explicat de ce în perioada martie - august 2007, în zilele de vineri, duminică şi în unele zile de miercuri, pacienţilor li s-au servit meniuri fără carne. În cazul pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale, meniul restrictiv pre şi post operator prelungit prin postul impus în spital nu putea avea decât un efect negativ asupra stării de sănătate a pacientului. Faptul că pentru hrană fundamentarea a avut în vedere consumul anului precedent, corelat cu indicele de inflaţie prognozat pentru anul 2007, nu poate constitui o scuză pentru nerespectarea nivelului alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective prevăzute de legislaţia în vigoare”, arată ASP în raport.

 

Protecţia salariaţilor, aproape inexistentă

 

Referitor la reparaţiile curente despre care Dăscăliuc a spus că “s-au efectuat în limita strictului necesar”, ASP a apreciat că realitatea îl contrazice. Potrivit raportului întocmit de această instituţie, dovada faptului că situaţia este contrară afirmaţiei făcute de şeful spitalului o constituie numeroasele referate de necesitate nesoluţionate, sosite din secţii şi laboratoare începând chiar cu luna ianuarie 2007. „Conducerea spitalului nu justifică neactualizarea planului de achiziţii pentru  reparaţii curente, în buget fiind prevăzută suma de 2.245.157 lei, care nu este fundamentată printr-o notă, iar în planul de achiziţii sunt prevăzute reparaţii de doar 400.000 lei. S-a mai afirmat că lucrările de reparaţii de strictă necesitate au fost întârziate din lipsa personalului de specialitate, dar acest lucru nu împiedica conducerea spitalului să realizeze contracte cu firme de profil”, menţionează dr. Nicolae în raportul său.

ASP nu a înghiţit nici explicaţiile oferite de Dăscăliuc cu privire la organizarea întârziată a licitaţiei pentru sistemul de ventilaţie la anatomie patologică, şi anume că aceasta urma să se facă odată cu cea pentru  lucrările de montare a sistemului de ventilaţie de la blocul alimentar, considerându-le „puerile”.

„Protecţia salariaţilor se reduce, în opinia conducerii spitalului, la asigurarea dozatoarelor cu apă plată şi apă minerală în perioada de caniculă şi la câteva articole cumpărate  şi înregistrate ca obiecte de inventar, doar pentru radiologie, neexistând precizări despre distribuirea acestora”, se specifică în document.

 

Furnizorii, scoşi vinovaţi de lipsurile din spital

 

Referitor la aşa-numita, de către managerul Dăscăliuc, a „lipsei temporare” a unor medicamente, materiale sanitare şi dezinfectanţi”, ASP a arătat că singura explicaţie pe care a găsit-o conducerea spitalului este cea a “nelivrării în termenul solicitat a acestora de către furnizori”. Şi asta, în condiţiile în care un control mai vechi al ASP, demarat în luna martie a acestui an, demonstra că deficienţele nu s-ar fi produs dacă factorii de decizie, pe baza principiilor asumării răspunderii şi utilizării eficiente a fondurilor, ar fi luat toate măsurile legale ce se impun pentru asigurarea aprovizionării ritmice a unităţii sanitare, pe toată durata cuprinsă între 1 ianuarie 2007 şi data încheierii contractelor de achiziţie pentru acest an.

În raportul transmis ieri forurilor sanitare de la Bucureşti şi prefectului de Suceava, ASP a precizat că, deşi disfuncţionalităţile înregistrate la nivelul farmaciei spitalului sunt numeroase şi deosebit de grave, spitalul nu s-a prezentat cu nici o motivaţie şi nici nu a făcut vreo menţiune vizavi de modalităţile de evitare a unui  mare risc de fraudă din gestiunea acesteia.  

În acest context, ASP a transmis că explicaţiile care i-au fost oferite denotă clar că  „managerul nu cunoaşte atât noţiunile elementare privind angajarea şi utilizarea creditelor bugetare, precum şi responsabilităţile în ceea ce îl priveşte ca ordonator de credite”.

ASP a demontat şi justificările conducerii spitalului cum că nici până în prezent nu s-au încheiat contractele cu şefii de secţie deoarece “indicatorii de performanţă au fost transmişi abia în cursul lunii octombrie 2007 şi negociaţi la nivel de unitate la finele lunii octombrie“.  ASP care a considerat explicaţia ca fiind nesatisfăcătoare, amintind că o primă negociere a existat în momentul încheierii contractului între manager şi Ministerul Sănătăţii Publice încă din luna decembrie 2006, pe baza indicatorilor existenţi la acea dată.  În opinia ASP, încheierea contractului cu şefii de secţie ar fi trebuit să se facă pe baza acestor indicatori, ei urmând a fi renegociaţi în urma modificării survenite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ASP demontează apărarea construită de Dăscăliuc şi susţine destituirea sa din funcţie.
 Vizualizări articol: 641 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ASP demontează apărarea construită de Dăscăliuc şi susţine destituirea sa din funcţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei