Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 oct 2007 - Anul XII, nr. 247 (3622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără suflet

Un cal în agonie, abandonat pe marginea drumului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Violenţa asupra animalelor a cunoscut ieri un nou episod. Un cal a fost abandonat de stăpânii săi, o familie de ţigani, încă de acum trei zile pe un tăpşan din zona Serpentinelor. Animalul, care fusese legat de gât şi picior cu o sârmă a fost pe punctul de a se sugruma. A stat în frig o noapte întreagă, iar ieri a fost salvat doar după intervenţia ziariştilor. Nu se ştie pentru cât timp, pentru că proprietarii nu au bani de tratament, iar autorităţile nu pot să ia nici o măsură împotriva celor care şi-au bătut joc de cal pentru că legile nu permit acest lucru. Un caz terifiant care s-a petrecut chiar în municipiul Suceava.

 

Şi-au bătut joc de animal. Un cal aflat în agonie a fost abandonat de stăpâni la marginea drumului fără nici un fel de remuşcare. Martorii spun că suferinţa animalului a început încă de ieri dimineaţă. Lăsat în urmă cu trei zile pe un tăpşan din zona Serpentinelor, calul fusese legat cu o sârmă de gât şi unul din picioarele din spate pentru a nu fugi. „Stă aici de vreo 3 zile. Am plâns de mila calului. Nu pot să-mi dau seama ce fel de oameni sunt aceştia, care îşi bat joc în asemenea hal de un animal care nu are nici o vină. Ar trebui împuşcaţi aceşti oameni”, a spus Adela Olaru, o femeie care locuieşte în apropierea locului unde zăcea calul ieri dimineaţă. Nesupravegheat, animalul s-a împiedicat, iar ieri dimineaţă era pe punctul să se sugrume, cel mai probabil după o noapte de chinuri groaznice. A fost salvat în ultima clipă de un bărbat care locuieşte în zonă şi care a tăiat sârma. Acest episod se petrecea în jurul orei 8.00. Trei ore mai târziu, animalul era tot pe tăpşan, iar de la distanţă arăta de parcă ar fi murit. Doar cine se apropia mai mult de cal îşi dădea seama că acesta respira. Cu ajutorul vecinilor am reuşit să aflăm şi cine este proprietarul animalului. Un anume Elvis Hagiu, de 23 de ani. Acesta a prezentat o versiune colorată, la fel ca şi pielea sa, despre abandonul calului. „Este al meu şi cu el îmi câştig pâinea. Cum să-l abandonez că eu am vrut să-l duc acasă să-l îngrijesc, dar nu a avut cine să mă ajute”, îşi începe tirada Elvis. Întrebat de ce nu a căutat un medic veterinar pentru a-i acorda ajutor animalului, ţiganul a spus că nu are telefon mobil şi pentru a fi mai convingător şi-a întors buzunarele pe dos. Apoi a dispărut pentru a aduce ajutoare.

Arsuri şi răni multiple pe corpul animalului

Între timp, la faţa locului au apărut reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, sesizaţi de acest caz de reprezentanţii cotidianului nostru. Medicul veterinar Ţonea Dodoiu, care se ocupă de municipiul Suceava, a fost oripilat de ceea ce a văzut. „Animalul are arsuri pe mai multe locuri ale corpului. Pulsul este destul de slab şi prognosticul este rezervat în ceea ce priveşte şansele să-l salvăm. A stat şi mult timp în frig, ceea ce a contribuit la deteriorarea stării de sănătate”, a declarat medicul Dodoiu. După ce a evaluat starea calului, medicul veterinar i-a administrat două injecţii cu medicamente. Spre surpriza tuturor, după câteva minute, animalul a dat semne că vrea să trăiască, iar funcţiile vitale s-au ameliorat. Totuşi, din cauza rănilor multiple şi a timpului îndelungat petrecut în frig, calul nu s-a putut ridica de jos. Medicul veterinar a apreciat că animalul şi-ar putea reveni doar după un tratament mai îndelungat.

Autorităţile au mâinile legate în acest caz

Pentru a nu-l lăsa mai departe pe marginea drumului, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava au luat legătura cu Primăria pentru a transporta calul în adăpostul de animale din lunca râului Suceava. Numai că, surpriză. Până să-şi facă apariţia angajaţii Primăriei, la faţa locului a revenit Elvis Hagiu, împreună cu câţiva amici. A spus răspicat că-şi ia calul acasă şi că vrea să-l îngrijească. Întrebat de medicul veterinar dacă are bani de tratamente, proprietarul a răspuns afirmativ, deşi cu jumătate de oră mai devreme arăta că nu are nici o leţcaie, nici măcar pentru a da un telefon. Şi pentru că legea nu permite autorităţilor să ia măsuri radicale împotriva proprietarilor care-şi maltratează animalele sau nu le îngrijesc corespunzător, Elvis Hagiu a putut pleca acasă ieri fără probleme. Pentru a pune calul în căruţă a fost ajutat şi de angajaţii Primăriei şi ai societăţii de salubrizare chemaţi să ducă animalul în adăpostul din lunca râului Suceava. „Legea ne permite să-i dăm o amendă între 300 şi 600 de lei, pe care oricum nu o plătesc. Din acest motiv legea trebuie modificată pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete. E un caz trist, iar dacă nu eram sesizaţi de dumneavoastră nici măcar nu am fi ştiut de acest caz”, a declarat medicul veterinar Ţonea Dodoiu.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un cal în agonie, abandonat pe marginea drumului.
 Vizualizări articol: 1817 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Un cal în agonie, abandonat pe marginea drumului4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine trimis de
(23 oct 2007, 08:38:20
Legati tiganul jegos cu sarma. Dodoiu sa-i faca injectii cu progesteron in scrot. In timp ce ala isi cauta mobilul impuscati-l. Nemernici ordinari, la lagar cu voi !!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei