Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 oct 2007 - Anul XII, nr. 247 (3622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ritual de întâmpinare

Femeia din pâine şi sare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Ritual de întâmpinare în Bucovina. De vreo 12 ani, Laura Haidău, dansatoare şi interpretă de muzică populară a Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, este chemată de oficialităţile judeţene pentru a-i întâmpina cu pâine şi sare pe oaspeţii de seamă ai judeţului.

Aşa se face că Laura s-a întâlnit cu peste 100 de oficialităţi de seamă din ţară şi din străinătate, toţi preşedinţii României de până acum, o parte dintre premieri, ambasadori, cu Regele Mihai, Regele Suediei, dar şi delegaţii de actori şi interpreţi de seamă. Tot acest ritual de întâmpinare este minuţios pregătit cu câteva ore înainte de sosirea oficialităţilor.

Un reprezentant al Consiliului Judeţean sau al Prefecturii o anunţă pe Laura Haidău că trebuie să-i însoţească la Aeroport sau la vreo mănăstire pentru că Bucovina are oaspeţi de seamă.

„De cele mai multe ori îmi iau costumul popular din <ţinuta de-acasă>, din care nu lipsesc bundiţa cu dihor specifică Bucovinei, cămaşa cu pui, catrinţa, bârneaţa şi gheata neagră şi batic. Instituţiile care se ocupă de primirea oficială a vedetelor, îmi pregătesc un colac rumenit de aproape două kilograme, o solniţă cu sare, o tavă şi un ştergar alb. Misiunea mea este aceea de a fi jovială şi de a le ura oaspeţilor bun venit în Bucovina, de a-i îndemna să guste din pâine şi sare”, ne-a povestit Laura.

Arată ca o păpuşă, fără stilist

Ea susţine că nu are nevoie de un stilist pentru a fi ca „scoasă din cutie” în faţa oaspeţilor, având antrenament de atâţia ani să îşi facă un machiaj simplu, care să o avantajeze. Niciodată când primeşte oaspeţi şi este îmbrăcată în costum popular nu poartă bijuterii, deşi în afara programului îi place să fie foarte cochetă.

De multe ori, artista este însoţită de un coleg de la ansamblul sucevean, care îi serveşte pe oaspeţi cu o afinată bucovineană. Cei mai mulţi dintre oficiali nu au timp să spună multe vorbe. Coboară din avion, iar Laura Haidău îi întâmpină după un ritual bine împământenit în zona noastră.

Fie că sunt preşedinţi sau regi, oaspeţii rup o bucăţică de colac, o ating în sarea care este aşezată chiar în mijlocul colacului şi trec grăbiţi să dea noroc cu gazdele, oficialităţile locale. Puţini sunt acei oaspeţi care mai zăbovesc în faţa colacului şi a afinatei şi mai apreciază că cele mai frumoase fete sunt în Bucovina.

„Este foarte emoţionant momentul în care te întâlneşti cu oameni pe care i-am văzut doar la televizor, prin ziare şi, dintr-o dată, îi vezi în faţa ta. Îmi place să le urmăresc expresia feţei, şi pot să spun că fiecare dintre ei este încântat de primirea de care au parte în Bucovina”, ne-a mai povestit Laura. Şi, totuşi, cea mai mare emoţie nu i-au creat-o regii şi preşedinţii României, ci cunoscuta interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca, pe care a prezentat-o într-un spectacol la Suceava.

Fără autografe, din cauza colacului...

Deşi s-a întâlnit cu atâtea persoane importante, Laura Haidău nu a îndrăznit niciodată să le ceară un autograf, deşi şi-ar fi dorit acest lucru. Ea ne-a povestit că nu îi era frică de refuzul unui rege sau al unui ambasador, dar ceremonia era prea scurtă. „Din cauză că trebuia să ţin tava cu colacul, nu am apucat niciodată să cer un autograf. Până ne terminam noi treaba, respectivul om de seamă era deja urcat în maşină. Poate de aceea nici nu-i mai ţin bine minte. Au fost mulţi şi nici unul nu a ieşit cu ceva în evidenţă. Ceremonia era destul de scurtă şi nu am avut incidente”, îşi aminteşte Laura.

Până ce unul dintre oficialii care păşesc pe pământul Bucovinei va avea „tupeul” să ceară „la întâmpinare” colac „înmuiat” în miere de albine sau dulceaţă de fragi şi apă rece, Laura Haidău va fi mereu „la post” cu pâine şi sare.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeia din pâine şi sare.
 Vizualizări articol: 1528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Femeia din pâine şi sare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei