Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 oct 2007 - Anul XII, nr. 247 (3622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din tezaurul arheologic

Comorile tracilor nord-dunăreni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Încă nu au sosit la Suceava faimoasele brăţări de aur dacice şi Complexul Muzeal Bucovina pregăteşte o nouă şi atractivă expoziţie. Este vorba de „Comorile tracilor”, o manifestare expoziţională de anvergură, care are în vedere punerea în valoare a unei impresionante părţi din tezaurul arheologic pre şi protoistoric din câteva mari muzee ale ţării.

În organizarea acestei expoziţii, CMB Suceava are ca parteneri Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi, Muzeul Unirii din Alba Iulia, Muzeul „Iulian Antonescu” din Bacău şi Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui.

Aşa cum ne-a declarat dr. Bogdan Petru Niculică (arheolog), organizatorul din partea CMB Suceava al acestei expoziţii împreună cu dr. Ion Mareş, „este pentru prima dată când se doreşte expunerea la muzeul nostru a bunurilor culturale de patrimoniu aparţinând civilizaţiei tracilor nord-dunăreni”. „Expoziţia - a subliniat  el - este dedicată metalului, atât de specific întregii epoci a bronzului şi primei epoci a fierului”.

Exponatele vor consta în arme (spade hallstattiene, topoare de tip celt), unelte (seceri), podoabe (pandantive, brăţări, coliere) grupate după cum au fost descoperite, izolat sau în aşa-numitele „depozite de bronzuri”. Între ele se va afla şi situla de la Brâncoveneşti, un impresionant recipient de bronz de mari dimensiuni. Bogdan Petru Niculică a adăugat că vor fi expuse şi mostre de minereu cuprifer şi de staniu, precum şi ciocane de piatră din rocă dură, care erau folosite în acele vremuri pentru zdrobirea minereului.

Expus, în reproducere, tezaurul de obiecte de aur de la Răcătău

Alături de piesele din bronz, organizatorii au obţinut acceptul de a expune şi reproducerea tezaurului de obiecte de podoabă din aur de la Răcătău (Bacău), aparţinând culturii Monteoru din epoca mijlocie a bronzului (2000 - 1700 î.e.n.).

Dintre piesele care aparţin muzeului sucevean vor puntea fi văzute o spadă hallstattiană (de tip „cu limba la mâner”), topoare de luptă cu disc şi spin (între care unul gravat cu superbe simboluri uraniene, descoperit la Cajvana), seceri din depozitul de bronzuri de la Todireşti, precum şi depozitul de obiectele de podoabă, de la sfârşitul epocii bronzului, descoperit cu prilejul săpăturilor arheologice de la Curtea Domnească din Suceava.

Interesant este faptul, aşa cum ţin să sublinieze organizatorii, că vor putea fi admirate arme asemănătoare celor din războiul troian (sec. XII î.e.n), obiectele expuse fiind contemporane cu domnia faraonului Ramses al II-lea în Egipt (1304-1237 î.e.n), a lui Hammurabi în Mesopotamia (1792-1749 î.e.n), sau cu scrierea „Psalmilor” lui David (cca. 1000 î.e.n).

În paralel cu pregătirea expoziţiei se lucrează şi pentru editarea catalogului, ilustrat color, bilingv (română-engleză). Deschiderea expoziţiei va avea loc în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comorile tracilor nord-dunăreni.
 Vizualizări articol: 1502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comorile tracilor nord-dunăreni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei