Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 70 (5277)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Deficit bugetar de 2,4 miliarde lei, 0,39% din PIB, după primele două luni

Marţi, 26 Martie 2013 (15:43:55)

Deficitul bugetar după primele două luni s-a plasat la 2,44 miliarde de lei, 0,39% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mic faţă de cel de 2,7 miliarde lei, sau 0,46% din PIB, din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 29,28 miliarde lei, reprezentând 4,7% din PIB, au fost cu 0,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Impozitul pe venit a crescut cu 11,9% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce impozitul pe profit înregistrează o scădere cu 1,2 miliarde lei ca urmare a faptului că termenul de plată a acestuia a fost decalat de la 25 ianuarie la 25 martie ale anului, astfel că veniturile colectate din impozitul pe profit vor fi comparabile ca nivel de încasare la sfârşitul trimestrului I 2013, potrivit Ministerului Finanţelor.

Evoluţii favorabile s-au înregistrat şi la accize (+18,9%) şi contribuţii de asigurări (+2,4%).

Veniturile din taxa pe valoare adăugată a crescut cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în condiţiile în care încasările au fost mai mari cu 5%, în timp ce rambursările au urcat cu 12%.

Veniturile nefiscale au avansat cu 12,1% la nivelul bugetului general consolidat, creşterea înregistrându-se la bugetul de stat cu 30,3% şi la instituţiile autofinanţate cu 2,%, în timp ce la bugetele locale s-au redus cu 4,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 31,73 miliarde lei, reprezentând 5,1% din PIB, s-au redus în termeni nominali cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+16,6%) ca urmare a reîntregirii totale a salariilor personalului bugetar la nivelul lunii iunie 2010.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 8,4%, ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi de către fondul naţional de sănătate.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2,7 miliarde lei (0,47% din PIB).

Pe luna ianuarie, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent similar celui înregistrat în aceeaşi perioadă din anul precedent, respectiv 1 miliard de lei, reprezentând 0,17% din PIB.

Guvernul a construit bugetul pentru acest an avînd în vedere un deficit de 2,1% din PIB.

Bugetul general consolidat a înregistrat anul trecut un deficit de 14,8 miliarde lei, respectiv 2,52% din PIB, uşor peste ţintele stabilite cu Fondul Monetar Internaţional, de 14,66 miliarde lei şi 2,4% din PIB, Finanţele arătând că la nivel relativ diferenţa a provenit din revizuirea PIB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deficit bugetar de 2,4 miliarde lei, 0,39% din PIB, după primele două luni.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deficit bugetar de 2,4 miliarde lei, 0,39% din PIB, după primele două luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei