Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 70 (5277)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Camera Deputaţilor: Generalii pot rămâne în sistem până la 60 de ani, cu aprobarea şefului unităţii

Marţi, 26 Martie 2013 (13:49:20)

Deputaţii au reexaminat, marţi, la cererea preşedintelui Băsescu, Legea privind statutul cadrelor militare, adoptând, cu 302 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 13 abţineri, raportul Comisiei de apărare care stabileşte că generalii pot rămâne în sistem până la 60 de ani, cu aprobarea şefului unităţii.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, Camera decizională fiind Senatul.

Deputaţii au menţinut prevederea criticată de preşedintele Traian Băsescu potrivit căreia un general care poate să iasă la 56 de ani la pensie poate fi menţinut de către conducătorul instituţiei până al 60 de ani, completând proiectul de lege, însă, prin adăugarea unor prevederi clare prin care se stabileşte momentul în care generalii ies la pensie.

Astfel, în urma reexaminării proiectului de lege, Camera a stabilit, în urma adoptării raportului Comisiei de apărare, ca un general cu o stea să iasă la pensie la 56 de ani, un general cu două stele - la 57, un general cu trei stele - la 58 de ani şi un general cu patru stele - la 59 de ani.

Vicepreşedintele Comisiei de apărare, deputatul liberal George Scutaru, a precizat că stabilirea clară a vârstei de pensionare s-a făcut în baza unei propuneri gândite de specialişti MApN, însuşită de celelalte instituţii din domeniul Siguranţei Naţionale şi Ordinii Publice.

"În fiecare an au ieşit la pensie circa 25 de generali MApN. În 2011 au fost 9 generali pensionaţi, în 2012 niciun general nu a ieşit din sistem. În ciuda celor declarate de Traian Băsescu, acest fapt nu are niciun substrat politic, ci unul prozaic. Mulţi generali rămân în sistem cât pot de mult în speranţa că Guvernul actual va elimina interdicţia impusă de Guvernul Boc conform căreia ieşirea la pensie înainte de termen nu se mai face prin acordarea unor compensaţii financiare. Sunt mulţi care aşteaptă cât pot de mult pe funcţie să vadă dacă mai pot beneficia de vechile avantaje financiare pe care le-au avut alţi colegi mai în vârstă care au ieşit la pensie", a susţinut Scutaru.

El a arătat că varianta adoptată de Comisia de apărare care prevede pentru generali în funcţie de grad o vârstă clară de pensionare, între 55 şi 59 de ani, dă predictibilitate suplimentară carierei militare.

"E importantă prevederea conform căreia pentru toate cadrele militare - aici intră şi maiorul şi generalul - menţinerea în activitate până la 60 de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare se va face cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei. Într-o asemenea situaţie vorbim nu doar de ministrul Apărării sau cel de Interne, ci şi despre şefii SRI, SIE, SPP, STS, unii civili, alţii militari", a menţionat Scutaru.

El a spus că Traian Băsescu a încercat să inducă o stare de tensiune absolut nejustificată în sistem şi a arătat că prevederea care a "stârnit mânia" şefului statului a fost menţinută.

"Pe actuala lege, în formula în care noi o vedem în Comisia de apărare, un general care poate să iasă la 56 de ani la pensie poate fi menţinut de către conducătorul instituţiei până la 60 de ani dacă într-adevăr este un bun profesionist. O asemenea prevedere, care într-adevăr a stârnit mânia preşedintelui, rămâne în vigoare. Ce este nou este că se stabileşte foarte clar momentul în care un general cu o stea, cu două, cu trei sau cu patru iese la pensie, într-un palier de vârstă între 56 şi 59 de ani", a mai spus Scutaru.

Şeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede că generalii şi amiralii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei.

El a prezentat, joi seară, motivele pentru care a trimis legea înapoi spre reexaminare, după care a precizat: "Eu sper că această lege să nu mai plece din Parlament niciodată".

"Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională, şi sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădeşte o evidentă prostie", a spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camera Deputaţilor: Generalii pot rămâne în sistem până la 60 de ani, cu aprobarea şefului unităţii.
 Vizualizări articol: 800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Camera Deputaţilor: Generalii pot rămâne în sistem până la 60 de ani, cu aprobarea şefului unităţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei