Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 70 (5277)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

S-au schimbat vremurile

Tineri cu studii superioare, angajaţi ca şoferi, paznici sau muncitori necalificaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Vremurile în care o diplomă de absolvire a unor studii superioare asigura un loc de muncă bine cotat şi bine plătit au apus de mult. Această constatare, care nu este chiar nouă, reiese şi din statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava cu privire la tinerii absolvenţi care şi-au găsit loc de muncă. Practic, de foarte multe ori, prioritatea unui tânăr pare a fi găsirea unui serviciu, indiferent de domeniu şi de ce trebuie să facă.

Lista cu persoane cu studii superioare angajate în meserii cu nivel de calificare gimnazial sau liceal este lungă: şofer autobuz, muncitor necalificat ambalaje, vânzător, agent comercial, tehnician reclame, instructor auto, secretară, paznic, recepţioner hotel, asistent manager, referent casier, operator calculator.

Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a declarat: „Acestea sunt exemple de meserii în care avem încadrate mai multe persoane care figurează cu studii superioare. Faţă de acum câţiva ani, înregistrăm în mod clar o schimbare a tendinţelor de pe piaţa muncii în ceea ce-i priveşte pe tineri. Aceştia nu mai ţin atât de mult la studii şi la nivelul de salarizare, probabil din cauza crizei de locuri de muncă. De asemenea, observăm că agenţii economici preferă de cele mai multe ori un angajat cu studii superioare chiar dacă postul este pentru studii medii sau chiar minime”.   

Această situaţie se vede şi în baza de date actuală cu absolvenţii care încasează indemnizaţie de şomaj, majoritatea având studii medii. Astfel, din 1.677 de absolvenţi din promoţia 2012 care încasează şomaj, majoritatea, 1.246, au absolvit un liceu. Alţi 59 au absolvit o şcoală post-liceală, iar 368 au terminat studii universitare.

„Absolvenţii reprezintă 22,6% din totalul şomerilor indemnizaţi aflaţi în baza noastră de date”, a arătat Anca Capverde.

Anul 2013 a debutat cu o rată a şomajului ridicată, oferta de locuri de muncă fiind redusă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tineri cu studii superioare, angajaţi ca şoferi, paznici sau muncitori necalificaţi.
 Vizualizări articol: 4377 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Tineri cu studii superioare, angajaţi ca şoferi, paznici sau muncitori necalificaţi4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fabrik de diplome trimis de
(26 mar 2013, 13:55:54
multumim celor care au infiintat fabricile de diplome!!!
2.   COMPLETARE trimis de
(26 mar 2013, 14:54:39
ACUM LA RAND,LA SERVICII CALDUTE,SUNT BEIZADELELE DECRETEILOR,ASA CA CEI CU STUDII SI FARA PILE SAU FARA DOSARELE SECU-KGB ALE BUNICILOR,VOR MAI AVEA DE ASTEPTAT MULT SI BINE!
NU CONTEAZA CE STIE SAU NU STIE BEZADEAUA,DACA SE DESCURCA SAU NU,DACA POATE SAU NU POATE FACE CEVA,TREBUIE ANGAJAT ,SA FIE ACOLO PREZENT,DOAR NU POTI SA-I SUPERI PE BUNICII SAU PE PARINTII BEIZADELEI PTR CA UN SIMPLU TELEFON TE POATE COSTA SCUMP.CA PE VREMEA COMUNISTILOR,DACA UN PROFESOR INDRAZNEA SA STRICE MEDIA UNUI DECRETEL,A DOUA ZI SUNA DE LA PARTID ,IAR DACA SE REPETA ,,GRESEALA''BIETUL PROF PLECA DETASAT IN CINE STIE CE CATUN,BA MAI ERA CATALOGAT SI DUSMAN AL POPORULUI!!!
ASTIA AU SCUFUNDAT ROMANIA,SI NU SE VOR LASA PANA NU O VOR DECIMA CU TOTUL,PTR CA ATAT STIU SA FACA!DEH,PREGATIREA STE-GHE,PERPETUATA!!!
3.   Proletcultism tarziu trimis de
(26 mar 2013, 15:37:24
Daca oameni cu studii superioare sunt nevoiti sa munceasca pe posturi de studii medii sau gimnaziale, apare in mod firesc intrebarea: unde sunt posturile pentru cei cu studii superioare? S-au terminat? Daca da, toate aceste posturi sunt ocupate de oameni cu studii superioare, avand exact calificarea potrivita (adica, nu cu facultatea de metalurgie pe post de economist, de exemplu)? Aici e problema. Daca e criza si toate posturile sunt ocupate de oameni competenti, si au ramas pe dinafara oameni competenti, e normal ca ei sa fie redirectionati spre posturi mai putin "fastuoase". Ce se intampla insa cand pe post de sef ITM (de exemplu) ai un politai? Si cand un ministru cu doctorat spune: "eu n-am plagiat la doctorat, n-aveam cum, ca altii mi-au scris lucrarea". Ce se intampla cand oameni cu studii medii ocupa posturi de studii superioare, posturi de conducere? Mai este justificata irosirea studiilor pentru munca de jos? Nu exista cumva articol in CM care spune ceva despre "demnitatea muncii"?
Cat despre faptul ca angajatorii prefera, pentru un post de studii medii (muncitor, de exemplu) un om cu studii superioare, si asta ne da idei despre eventuale incalcari ale demnitatii. De exemplu, intre un muncitor competent, cu studii medii, si unul cu studii superioare, dar care habar n-are sa dea cu ciocanu', este ales asta din urma? Inseamna ca exista o practica incetatenita de batjocorire a oamenilor cu studii superioare de catre regimu' lu' peste imputit. Caci, ce profit aduce firmei un intelectual pus pe post de muncitor, si nepriceput? Sesizam aici nu o cerinta a pietii, ci o perversitate in a te distra pe seama oamenilor cu studii. Asa se ne "ajute" Gheorghe Gheorghiu-Dej!
4.   Mea culpa trimis de
(26 mar 2013, 15:40:48
Ultima propozitie trebuia scrisa: "Asa sa ne 'ajute' Gheorghe Gheorghiu-Dej". Scuze pentru eroare. Si, daca din vina mea am revenit, sa intreb: ITM-ul ce pazeste? Pune amenzi doar pentru vicii de forma la intocmirea contractului de munca, dar respectarea demnitatii persoanei prevazuta in CM nu o verifica/sanctioneaza?
5.   Cerc vicios trimis de
(26 mar 2013, 20:03:51
Finantarea per capita din invatamantul preuniversitar, are ca rezultat promovarea clasei pentru orice neinspravit, ca daca zic altfel se sterge comentariul. Nu ai elevi, nu faci clase, nu ai catedre, nu ai salarii la profi, multi chiar cu salarii marite nejustificat prin diferite premii gen gradatie de merit, obtinute in 99% din cazuri prin aplicarea buzelor calde pe b---le directorilor.
Universitatile, poate in special cea din Suceava, accepta orice pentru a taxa plavanul de rand care vrea maica-sa sa aiba o diploma de faculte. Plateste taranul de rand, din evaziunea pe care o face cu agricultura lui, scoate odrasla inginer si apoi se face agent de vanzari, diploma fiind garantata in momentul in care platesti taxa la casierie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei