Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 dec 2012 - Anul XVII, nr. 285 (5190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Semnalele pozitive ale autorităţilor publice au contribuit la urcarea României în clasamentul TI

Miercuri, 5 Decembrie 2012 (16:32:19)

Transparency International (TI) România afirmă că elementele care au contribuit la ocuparea unei poziţii mai bune de către României în clasamentul privind percepţia corupţiei sunt semnalele pozitive date de autorităţile publice la care investitorii sunt sensibili.

România ocupă locul 66 în clasamentul Transparency International pe anul 2012 privind percepţia corupţiei, obţinând un scor de 44, fiind la egalitate cu Arabia Saudită şi Kuwaitul şi în urcare cu nouă poziţii faţă de anul precedent, potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei, lansat miercuri la nivel global.

TI România dă ca exemple favorabile oprirea monopolului în domeniul energiei şi reevaluarea contractelor de investiţii.

"Important este faptul că aceste semnale au generat încredere în spaţiul economic românesc, dar acum se impune consolidarea acestora. Pentru România, în contextul crizei financiare şi economice, singura soluţie este combaterea corupţiei, adică protecţia resurselor publice faţă de riscurile asociate corupţiei", spune TI România.

În opinia organizaţiei, există o legătură directă între corupţie şi sărăcie, între corupţie şi nivelul de dezvoltare scăzut al unui stat şi între corupţie şi lipsa democraţiei. La nivel mondial există un "război" pentru dezvoltare între statele care deţin resurse naturale şi cele care deţin capitaluri şi fluxuri financiare. Creşterea transparenţei gestionării resurselor României poate fi un mecanism care să asigure un răspuns pozitiv la provocările existente la nivel global. În acest context singura şansă pentru dezvoltarea României o reprezintă combaterea corupţiei şi securizarea resurselor publice, explică sursa citată.

În acest context, Transparency International România elaborează, în prezent, 11 documente de poziţie pe politicile publice în domeniile cu un grad ridicat de corupţie, urmând să fie prezentate public până la finalul anului. Acestea reprezintă o analiză a situaţiei prezente, identificarea vulnerabilităţilor şi un set de recomandări pentru asigurarea integrităţii şi transparenţei pe aceste domenii.

Mediul de afaceri resimte nevoia şi solicită asigurarea integrităţii instituţiilor publice şi aplicarea standardelor OECD şi Comisia Europeană în acest domeniu, potrivit TI.

Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) este cel mai important instrument la nivel internaţional, care oferă o imagine fidelă asupra fenomenului corupţiei. IPC se bazează pe datele privind corupţia din sondajele specializate efectuate de mai multe instituţii independente de renume şi clasează ţările în funcţie de gradul în care este percepută existenţa corupţiei în rândul oficialilor şi politicienilor. El reflectă opinia oamenilor de afaceri şi a analiştilor din întreaga lume, inclusiv a experţilor din ţările evaluate. IPC deţine o pondere în toate evaluările realizate de agenţiile internaționale de rating.

În 2012 metodologia de realizare a studiului s-a schimbat. Astfel, dacă în anul 2011 scorul se aloca pe o scară de la 10 (un stat foarte "curat") la 0 (un stat foarte corupt), în 2012 scara este de la 0 la 100, unde 0 = un stat foarte corupt, iar 100 = un stat foarte "curat".

"Niciun stat nu are un scor perfect, iar două treimi dintre acestea au un scor sub 50, ceea ce indică faptul că problema corupţiei este una serioasă. Rezultatele Indicelui de Percepţie a Corupţiei demonstrează faptul că sunt încă multe societăţi şi guverne care trebuie să considere lupta împotriva corupţiei o prioritate. Poziţia ocupată de un stat este stabilită în raport cu alte state şi teritorii incluse în studiu", mai spune sursa citată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Semnalele pozitive ale autorităţilor publice au contribuit la urcarea României în clasamentul TI.
 Vizualizări articol: 456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Semnalele pozitive ale autorităţilor publice au contribuit la urcarea României în clasamentul TI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei