Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 dec 2012 - Anul XVII, nr. 284 (5189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Final şi finaluri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Urc dealul Copoului, bag maşina în curte, scot cheile, se opreşte motorul şi... începe să sfârâie ventilatorul. Aşa-i şi campionatul nostru de fotbal: teoretic s-a sfârşit, practic, se mai învârte. Zbârnâie ca să se răcească. N-o fi destul de rebegit? Decembrie, prin tradiţie lună a cadourilor şi a bilanţurilor, pare a se preschimba acum, în 2012, în luna tuturor finalurilor. Cap de afiş: sfârşitul lumii noastre, urmând, cum am mai scris, ca alinierea planetelor şi invazia fotonică să reorganizeze din temelii orânduielile de pe Terra. Vor scăpa cu zile (deşi n-or să mai existe nici zile, nici nopţi...) doar indivizii cu comportament pozitiv (o comisie de etică lucrează deja la liste).

Dacă Apocalipsa ne va copleşi în 21 decembrie (dată fatidică pentru români!), toate celelalte finaluri rămân, ca să zic aşa, fără obiect. Ce mai contează rezultatul votului din 9 decembrie (şi el urmând să marcheze, probabil, un final) dacă fericiţii aleşi nu figurează şi pe lista celor „relocaţi prin selecţie naturală de esenţă spirituală”? Cui să-i mai ardă de fotbal, dacă limita gheţurilor va coborî mai jos de paralela Chiajnei, ajungând prin Bulgaria? Vine Apocalipsa, nu vine, scăpăm, nu scăpăm, s-o vedea. Oricum, dacă marele sfârşit al lumii rămâne îndoielnic, măruntele finaluri mai ţin afişul.

Iată unul: s-a încheiat turul campionatului. Ce ne-a adus? S-au marcat 408 goluri (Steaua, 36), au fost ratate 15 lovituri de la 11 m, şapte nefericiţi au înscris în proprie poartă – una peste alta, nimic neobişnuit. Asta dacă n-am remarca faptul că, într-un singur tur de campionat, în spaţiul mioritic şi-au făcut apariţia nu mai puţin de 152 de jucători străini (!), în vreme ce numărul debutanţilor autohtoni a fost de trei ori mai mic. De unde să-şi mai tragă sevele fotbalul românesc? Alt final anunţat în decembrie: cică moare Dinamo. Câinii au nevoie de bani... ca de aer, iar Borcea se soreşte la Miami. De, în ţară îl aşteaptă şapte ani de puşcărie – şi nici nu mai merge să sfeteriseşti milioane de dolari dintr-un singur transfer trucat, aşa că, de ce să se mai întoarcă? Zic, totuşi: s-ar putea ca tot răul să fie spre bine. În 1994/1995, Dinamo stătea şi mai nefericit în clasament – pe locul 11. Nevoia l-a obligat atunci să vândă vedete şi să promoveze tineri. Care aveau să devină vedete: Dănciulescu, Florentin Petre, Tararache, Hâldan, Contra, Viorel Moldovan ... Şi Dinamo termina pe locul 3! De-ar fi să se întâmple la fel, nici o tristeţe că pleacă al de Alvarez! ...

Nici Rapidul lui Copos n-o duce mai bine, cică l-ar paşte chiar decesul – nu mai reiau, am comentat într-o tabletă precedentă. Soluţia nu poate fi decât aceeaşi: pleacă cei scumpi, adică Texeira & comp. şi ... cine vine în loc? Adevărata rezolvare e prea la vedere ca să-ţi sară în ochi. A formulat-o Mircea Lucescu: „Îmi place să cresc tineri, nu să cumpăr staruri!” L-o fi auzind şi Paszkany? Se mai zice (apud Negoiţă) că ar fi venit şi sfârşitul lui M.M. Stoica: ”Chiar e un terminat.” Aşa o fi, numai că un „terminat” trebuie să fi început ceva. Încă n-am aflat ce.

În cazul altui final sonor, acela al colaborării gazetarului A.N. la un cotidian sportiv, e limpede şi regretabil: a fost întrerupt brutal un proces de popularizare în România a ideilor şi figurilor de stil practicate de ziariştii străini. Adevărat, trecute pe numele băştinaşului – dar ce mai contează, când la noi se fură şi oul de sub cloşcă? Mai tristă, alarmantă şi, în acelaşi timp, dătătoare de speranţe, mi se pare senzaţia insidioasă că adie o briză de final peste întreg fotbalul românesc. Liga a doua a ajuns cumplit de ştirbă şi se vesteşte o rărire şi mai severă. Liga I e pândită de abandonuri, retrageri şi neputinţe financiare. Iar acel nenorocit 1-5 a însemnat sfârşitul tuturor iluziilor! Vasăzică Steaua, fala fotbalului românesc, pierde în Europa (acasă, totuşi) cu 1-5 şi, în campionat, câştigă, cu 6-0 pe teren străin? Ce fotbal e ăsta? S-a ajuns într-un punct din care se impune remodelarea întregului sistem, scoaterea lui de sub semnul improvizaţiei, voluntarismului exacerbat, aranjamentelor, incorectitudinii, trombonelilor şi supuşeniei feudale (a nu se citi „federale”). Am ostenit ba schimbând paturile, ba prestatoarele, în vreme ce pe madam Capot şi pe ciracii ei nu-i clinteşte nimeni.

Decembrie, lună a finalurilor ... În Mahabharata, vechii indieni spuneau că „sfârşitul bucuriei este totdeauna întristarea şi sfârşitul întristării, totdeauna bucuria.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Final şi finaluri.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Final şi finaluri5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei