Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 apr 2012 - Anul XVII, nr. 78 (4983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Operatorii de date personale vor anunţa autoritatea şi utilizatorii dacă securitatea este compromisă

Marţi, 3 Aprilie 2012 (16:25:09)

Operatorii de date cu caracter personal vor fi obligaţi să anunţe atât Autoritatea Naţională de Supraveghere şi de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal, cât şi utilizatorii în cazul în care securitatea datelor a fost compromisă, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Obligaţia este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă aprobată, marţi, de Guvern şi care modifică Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

"Exista o restanţă în îndeplinirea acestui angajament şi acesta este motivul pentru care avem ordonanţă de urgenţă", a spus Suciu, arătând că astfel este evitată declanşarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringment împotriva României.

Din categoria operatorilor de date fac parte structyri precum casele de asigurări de sănătate şi companiile telecom.

Potrivit Executivului, rolul Autorităţii Naţionale de Supraveghere şi de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal devine mai important şi aceasta va emite recomandări cu privire la cele mai bune practici, va face auditări şi va stabili situaţiile în care furnizorii sunt obligaţi să notifice încălcările de securitate.

Conform actului normativ, utilizatorii au dreptul de a fi informaţi în legătură cu stocarea datelor lor personale în echipamentul terminal şi scopul acestei acţiuni şi au dreptul să fie de acord sau să refuze înscrierea unor date personale în registrele publice sau cele cu abonaţi.

În luna iulie a anului trecut, Guvernul a aprobat un proiect de lege care obligă operatorii telecom să stocheze, pentru şase luni, anumite date privind apelurile telefonice, SMS şi email-uri, date care vor putea fi transmise organelor judiciare sau de siguranţă naţională.

Iniţiativa are la bază Directiva 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii şi de modificare a Directivei 2002/58/CE, adoptată în martie 2006.

Directiva prevede obligaţia furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii de a asigura crearea unor baze de date în vederea păstrării, pe o perioadă de timp cuprinsă între 6 şi 24 de luni, sub rezerva condiţiilor prevăzute de directivă şi a avut ca termen limită de transpunere în legislaţia naţională data de 15 septembrie 2007.

Mai multe asociaţii şi ONG-uri - Asociaţia Pro Democraţia, Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile - au solicitat Avocatului Poporului ca, în calitatea sa de instituţie independentă, menită să protejeze cetăţenii de abuzuri din partea autorităţilor administraţiei publice, să sesizeze Curtea Constituţională privind legea respectivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Operatorii de date personale vor anunţa autoritatea şi utilizatorii dacă securitatea este compromisă.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Operatorii de date personale vor anunţa autoritatea şi utilizatorii dacă securitatea este compromisă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei