Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 apr 2012 - Anul XVII, nr. 78 (4983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Aducere aminte

Bucovinenii masacraţi în 1941, comemoraţi la Fântâna Albă şi Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urmă cu 71 de ani, aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au fost ucişi de grănicerii sovietici pentru că au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România. Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat tabu până în anii ’90, iar orice referire la acest eveniment era interzisă de autorităţile sovietice şi, mai apoi, de cele ucrainene. Din 2000, autorităţile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru odihnirea românilor din nordul Bucovinei care au dorit să fugă din URSS.

Duminică, 1 aprilie, ca şi în anii precedenţi, la marginea pădurii de la Varniţa a avut loc o slujbă de pomenire a victimelor acelui masacru. La eveniment au participat români din localităţile învecinate, reprezentanţi ai Guvernului şi Senatului de la Bucureşti, dar şi un grup de studenţi ai Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.

Manifestarea a început cu un serviciu divin în limba română, în memoria românilor care au fost ucişi în pădurea de la Varniţa la 1 aprilie 1941, fiind oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Protopopul de Hliboca, Ioan Gorda. De asemenea, la eveniment a fost prezent stareţul Mănăstirii Putna - arhimandritul Melchisedec, preşedintele Uniunii Interregionale “Comunitatea Românească din Ucraina”, Ion Popescu, senatorul Viorel Badea, secretarul de stat Eugen Tomac şi consulul general al României la Cernăuţi, Tatiana Popa. “Avem datoria să ne aducem aminte de cei care au murit în acest masacru cât mai des, Statul Român are datoria să ceară explicaţii pentru moarte acestor români nevinovaţi. Aceşti oameni care au sfidat regulile sovieticilor, prin exemplul lor, ne îndeamnă să nu uităm istoria şi să ne uităm cu mai multă preocupare la românii care locuiesc acum în afara graniţelor”, a declarat Eugen Tomac.

 

“Fiecare român trebuie să cunoască drama acestor oameni”

La evenimentul de comemorare au luat parte şi mai mulţi studenţi ai Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, majoritatea dintre ei fiind membri ai Grupului de Iniţiativă al Românilor din Basarabia (GIRB). “E pentru prima dată când merg în nordul Bucovinei, e foarte important pentru noi, basarabenii, să cunoaştem contextul acestei tragedii, mai ales că şi bunicii şi părinţii noştri au trăit sub ocupaţie sovietică. Fiecare român trebuie să cunoască drama acestor oameni şi să-şi aducă aminte de cei care au murit pentru demnitate şi libertate”, ne-a mărturisit Silvia Timofti, studentă la Universitatea “Ştefan cel Mare”.

Spre seară, şi la Mănăstirea Putna a avut loc o slujbă de comemorare a victimelor, oficiată de un sobor de preoţi ai mănăstirii. Amintim că în urmă cu un an, la 70 de ani de la această tragedie, la intrarea în Mănăstirea Putna a fost sfinţită o troiţă în memoria victimelor masacrului de la Fântâna Albă, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucovinenii masacraţi în 1941, comemoraţi la Fântâna Albă şi Putna.
 Vizualizări articol: 859 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Bucovinenii masacraţi în 1941, comemoraţi la Fântâna Albă şi Putna5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari... trimis de
( 3 apr 2012, 11:33:26
celor care au avut aceasta initiativa! Cand romanii vor constientiza numeroasele masacre in care si-au pierdut viata sute de mii de romani, atunci ceva se va schimba. Inainte sa plangem asa zisele pogromuri, epurari etnice, etc, trebuie sa avem respectul cuvenit fata de fratii nostrii ucisi de popoarele ce ne inconjoara!
2.   Romanii stiu de masacre, dar puterea stie? trimis de
( 3 apr 2012, 14:48:29
De la ucraineni, rusi, apar mereu declaratii mincinoase, la ce sa te astepti,...,,ei n-au facut nimic, n-au nici o vina, altele sunt cauzele” ...si tot asa!

Si tata( cit a mai suferit el...) imi spunea de ucraineni, rusi, ca sunt perversi, aroganti, au o politica imperiala, necivilizati si se comporta imprevizibil, etc.

Credeti ca vor restitui din propie intiativa, asa ca niste vecini buni, teritoriile romanesti luate cu forta (Bucovina de Nord, Herta, Insula Serpilor, Basarabia inclusiv sudul acesteia)!?

... sunt hapsini, numai ei au dreptatea!

3.   Cinste acelor oameni ! trimis de
( 3 apr 2012, 17:25:08
Pana la urma nu mai conteaza cine a facut acele crime din trecut.. e dureros, dar speranta ca cei vinovati sa fie pedepsiti e mica. Pentru altceva sunt eu insa revoltat : au fost ROMANI care EFECTIV si-au dat VIATA pentru LIBERTATE si pentru niste PRINCIPII...si au facut asta pentru ca urmasii lor sa nu duca o viata de rob ! Fie ca vorbim de partizanii din Bucovina, Fagaras sau unde au mai fost.. cei morti in decembrie '89 sau chiar inainte de '89, toate aceste sacrificii au fost facute pentru NOI, urmasii lor ! Iar neoamenii care ne conduc de 22 de ani nu au facut decat sa-si bata joc de sangele acelor OAMENI ! Un singur lucru sper : fie ca acel sange sa se razbune !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei