Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 apr 2012 - Anul XVII, nr. 78 (4983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Frânturi din Bucovina

Ouă încondeiate de Lucia Condrea, expuse la Bruxelles

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cunoscuta încondeietoare din Moldoviţa Lucia Condrea a expus, săptămâna trecută, începând cu 27 martie, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, clădirea Berlaymont, în sala „Galériedes Présidents”, în cadrul unei expoziţii de ouă încondeiate, intitulată „Între Cer şi Pământ”, o parte din opera sa inegalabilă: „ouă închistrite, purtătoare de simboluri vechi, precreştine, ce provin din teritoriile locuite de huţuli”.

Expoziţia s-a bucurat de aprecieri din partea publicului belgian, dar şi a personalităţilor politice care păşesc în sediul Comisiei Europene.

Vernisajul expoziţiei, care a avut loc pe 27 martie, s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care, în anul 2011, a vizitat Muzeul ouălor încondeiate „Lucia Condrea” Moldoviţa şi a fost plăcut impresionat de arta pe care o face de zeci de ani Lucia Condrea.

La Bruxelles, în aceeaşi sală expune ceramică figurativă Nicolae Diaconu, din Codlea, judeţul Braşov, care este membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România şi a participat la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale.

După ani de căutări, Nicolae Diaconu şi-a găsit un stil artistic propriu, “croind” din lut trupuri şi chipuri de oameni, înzestrându-i cu atitudini, fizionomii şi sentimente, cu personalităţi distincte ce reconstituie întregul univers al satului românesc.      

 

Felicitări şi aprecieri din partea personalităţilor aflate la Bruxelles

Expoziţia de ouă încondeiate de la sediul Comisiei Europene din Bruxelles a fost organizată de comisarul european Dacian Cioloş, care a ţinut să o felicite personal pe artista Lucia Condrea şi să-i înmâneze o diplomă, la întâlnirea de la forul european.

Lucia Condrea ne-a spus că a primit felicitări şi aprecieri şi din partea altor personalităţi marcante care i-au văzut exponatele la Bruxelles, „cum ar fi ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, Mihnea Moţoc, deputatul Cezar Preda, comisari de la Uniunea Europeană, oameni de arta şi cultură”.

Lucia Condrea a ţinut să precizeze că „veşnica trudă a creaţiei, trăirea pentru frumos sunt crezul meu în viaţă. Prin lucrările mele am încercat o nouă conotaţie în artă, un anumit gust, o percepţie originală, valoare şi o formă artistică împotriva kitschului”.

                                                           

Muzeu cu peste 5.000 de exponate

Începând cu vara anului 2007, artista Lucia Condrea a inaugurat la Moldoviţa un muzeu care-i poartă numele, unic în ţară prin valoarea artistică deosebită a exponatelor.

Artista ne-a spus că „ideea realizării acestui muzeu a apărut ca o consecinţă firească a multor ani de trudă artistică şi din dorinţa de a lăsa generaţiilor următoare aceste valori unice ale artei. Muzeul cuprinde peste 5.000 de exponate, aşezate artistic pe suprafaţa celor două niveluri ale clădirii şi este structurat în trei secţiuni: lucrările unicat ale mele, care sunt cele mai numeroase; ouă încondeiate foarte vechi, colecţionate din localităţile locuite de etnia huţulă; lucrări colecţionate de autoare de la creatori din diverse ţări ale lumii (colecţie internaţională)”.

Lucia Condrea a completat spunând că, de cinci ani, Muzeul „Lucia Condrea” găzduieşte o Şcoală internaţională de vară a ouălor “închistrite”, în cadrul căreia străini din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii „vin să înveţe acest meşteşug, să admire minunile Bucovinei, dar şi să înţeleagă ceva din sufletul şi istoria huţulilor de pe aceste meleaguri”.

 

„Bijuterii ovoidale”, în şase tehnici de lucru

Ouăle de Paşti, a mai explicat Lucia Condrea, sunt o mărturie că datinile, credinţele şi obiceiurile pascale se integrează elementelor cu deosebită valoare ale culturii spirituale populare, fiind cele ce definesc, alături de multe altele, particularităţile etnice ale poporului nostru. Încondeietoarea din Moldoviţa este membră în Uniunea Artiştilor Plastici din România şi a fost distinsă cu numeroase premii în cadrul celor mai importante expoziţii şi saloane de artă din lume.

Ea foloseşte în realizarea „bijuteriilor ovoidale” şase tehnici de lucru. Prima tehnică este cea tradiţională (a batik-ului), de la care a pornit şi pe care a perfecţionat-o în timp, iar celelalte cinci modalităţi de lucru îi aparţin în totalitate, ele având ca punct de plecare tot tehnica batik-ului, însă aspectul final diferă radical de cel obişnuit, al ouălor tradiţionale (ceară colorată în relief; grafică în tehnica batik-ului - alb-negru); dantelăriile, vechile cusături româneşti transpuse pe ou; tehnica lucrărilor de antichitate, lucrări de autor de o mare complexitate în care interferează arta maură (marocană) şi arta huţulă;

lucrări abstracte, moderne (pe un ou se pot observa frânturi din zeci de exponate).

 

De Florii, Festivalul Ouălor Încondeiate, la Moldoviţa

După cum este tradiţia, de şase ani încoace, la Moldoviţa, în Duminica Floriilor, anul acesta pe 8 aprilie, va avea loc Festivalul Ouălor Încondeiate.

Festivalul cuprinde mai multe secţiuni: Ouă încondeiate (copii, adulţi), Artă tradiţională veche, la care participanţii se vor prezenta cu haine, icoane şi obiecte tradiţionale vechi, Gastronomie, la care participanţii vor pregăti bucate tradiţionale de post şi preparate din peşte. La secţiunea Gastronomie, va fi deschisă o expoziţie cu vânzare. Ca noutate, în acest an se va alege cel mai frumos coş de paşte şi cel mai frumos costum popular.

Participanţii sunt rugaţi să se prezinte, în Duminica Floriilor, începând cu ora 10:00, la sala de sport a comunei, festivalul urmând să înceapă la ora 13:00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ouă încondeiate de Lucia Condrea, expuse la Bruxelles.
 Vizualizări articol: 1074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Ouă încondeiate de Lucia Condrea, expuse la Bruxelles5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei