Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mai 2011 - Anul XVI, nr. 116 (4714)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vlădăreanu:În ultimii ani putem vorbi despre o epidemie de cezariene în multe ţări, inclusiv România

Joi, 19 Mai 2011 (17:27:43)

Numărul cererilor pentru naşterile prin cezariană au crescut în mai toată lumea, inclusiv în România, în ultimii cinci ani, cu excepţia ţărilor nordice, astfel încât putem vorbi despre o epidemie de cezariene, a spus şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Elias, Radu Vlădăreanu.

"Peste tot în ultimii cinci ani a fost înregistrată o creştere a acestei incidenţe. Cred că ţine de schimbările care au avut loc în societate. Mult mai multe femei găsesc mai confortaibilă cezariana decât travaliul naşterii vaginale", a declarat Vlădăreanu.

Potrivit acestuia, una din cauze ar putea fi creşterea majoră a cererilor pentru despăgubiri, adică pentru malpraxis.

"Aceasta este considerată o cauză a epidemiei de cezariene. Dacă operaţia iese prost ni se spune că de ce nu am făcut cezariană. Dacă iese prost cezariană, suntem întrebaţi de ce nu am lăsat femeia să nască vaginal. În departamentul nostru solicitarea este crescută, dar nu peste 50 la sută. Probabil 20-25 solicită intempestiv operaţia, restul au indicaţii medicale", a susţinut Vlădăreanu.

Acesta a adăugat că decizia aparţine femeii gravide şi că, indiferent de asta, important este ca în două - trei zile, mama şi copilul să ajungă sănătoşi acasă.

"Epidemia în cezariene a cuprins însă mai toată lumea, excepţie făcând ţările lumii a treia şi cele nordice, în acest ultim caz fiind vorba despre altă cultură. În schimb, SUA, care se lăudau cu numărul mare de naşteri vaginale, acum au o creştere explozivă de cezariene. La fel şi ţările meditereneene, spre exemplu, Grecia şi Italia care nici nu mai raportează acest tip de naşteri", a mai spus medicul.

Potrivit lui Vlădăreanu ,nu se poate vorbi despre avantajele sau dezavantajele unui tip de naştere. Riscul pentru femei poate ar fi mai mic la naşterea vaginală, dar pentru făt este mai mic la cezariană.

Potrivit MS, numărul de cezariene a crescut de la 47.255 în 2005 la 63.680 în 2009. În 2005 au fost născuţi vii în total 221.020 copii, iar în 2009 - 222.388.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vlădăreanu:În ultimii ani putem vorbi despre o epidemie de cezariene în multe ţări, inclusiv România.
 Vizualizări articol: 1288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vlădăreanu:În ultimii ani putem vorbi despre o epidemie de cezariene în multe ţări, inclusiv România5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei