Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mai 2011 - Anul XVI, nr. 116 (4714)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Falcă: În 3-5 ani, majoritatea de două treimi pe anumite componente din votul CL ar putea dispărea

Joi, 19 Mai 2011 (16:53:15)

Preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Gheorghe Falcă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în decurs de trei-cinci ani "majoritatea de două treimi care a mai rămas pe anumite componente din votul consilierilor (locali - n.r.) va dispărea" din legislaţie.

Preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Gheorghe Falcă, a afirmat, la Târgu Mureş, unde are loc şedinţa asociaţiei, că AMR susţine proiectele de modificare a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi în ceea ce priveşte alegerea primarilor dintr-un singur tur, trimise la Parlament, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Aradului a apreciat că se impunea restrângerea domeniilor în care adoptarea unor proiecte în consiliile locale necesita votul unei majorităţi de două treimi.

"Cred că orice primar dorea să conducă şedinţele de consiliu şi e de acord că într-un consiliu e dificil să treci toate proiectele legate de patrimoniu cu două treimi, era dificil de interpretat ce înseamnă patrimoniu. Cineva interpretează că atunci când se pun plăcuţele pe străzi, pe domeniul public, trebuie două treimi. Şi atunci, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi juriştii de la Ministerul Justiţiei au definit clar ce părţi vor fi votate cu două treimi în consiliul local şi ce părţi rămân cu majoritate simplă. Tot ce e introdus acolo este agreat. Suntem pe un parcurs de etapă, am mai câştigat încă un pas în plus în administraţie", a spus Falcă.

El a adăugat că, în mod evident, primarii sunt mult mai dornici de "legiferări din ce în ce mai mari spre descentralizare", însă restrângerea domeniilor unde se adoptă proiecte cu votul unei majorităţi de două treimi este un pas înainte.

"Este un pas înainte. Aşa cum ştiţi, în Europa nu există decât două ţări care mai au votul cu două treimi, la o parte din patrimoniu. Sunt sigur că peste cinci ani, poate trei ani, şi această majoritate de două treimi care a mai rămas pe anumite componente din votul consilierilor va dispărea. Nu putem spune că nu suntem bucuroşi de pasul pe care l-am făcut. Mai mult, în acelaşi cadru de alegeri în administraţia locală, am solicitat şi noi ca, aşa cum preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi din primul tur, şi primarii să fie aleşi din primul tur", a menţionat el.

Potrivit lui Falcă, primarii reuniţi în AMR mai susţin prevederile legate de gestionarea problemei câinilor vagabonzi de către autorităţile locale, dar şi modificarea unei ordonanţe a Guvernului din 2008, legată de amenajarea teritoriului şi urbanism. Aceasta a fost emisă special pentru Parcul Bordei, dar a avut ca efect blocarea a peste 1.400 de Planuri Urbanistice Zonale, în valoare de peste 500 de milioane de euro, la nivelul întregii ţări, a arătat Falcă.

Şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) se desfăşoară, joi, la Târgu Mureş, la aceasta participând şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, cel al Comunicaţiilor, Valerian Vreme. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Falcă: În 3-5 ani, majoritatea de două treimi pe anumite componente din votul CL ar putea dispărea.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Falcă: În 3-5 ani, majoritatea de două treimi pe anumite componente din votul CL ar putea dispărea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei