Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mai 2011 - Anul XVI, nr. 116 (4714)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke Attila: Aproape 10 spitale neclasificate, cu finanţare de bază cu 33% mai mică faţă de grupa I

Joi, 19 Mai 2011 (16:52:10)

Spitalele din categoria a II-a vor primi finanţare de bază cu 3% mai mică decât unităţile din categoria întâi, cele mai afectate fiind cele aproape zece spitale care nu pot fi încadrate în nicio categorie şi care vor primi cu 33% mai puţin decât clasa I, a spus, joi, pentru MEDIAFAX, Cseke Attila.

"Noi vrem să introducem nişte reguli clare de finanaţare, astfel încât toţi cei care sunt într-o anumită clasă să aibă garantat aceeaşi finanţare de bază, minimă. Sigur că suma totală nu va fi aceeaşi pentru că unii au un anumit număr de paturi, alţii alt număr. Dar regula importantă este să creăm aceeaşi şansă pentru toată lumea. Clasa I este clasa cu cea mai bună finanţare. Încă discutăm cât să fie finanţarea de bază la această categorie. La categoria a II- a finanţarea de bază este cu 3 la sută mai mică faţă de categoria I", a mai spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Acesta a dat ca exemplu spitalele de urgenţă din Cluj şi din Constanţa. Astfel, deşi ambele sunt din aceeaşi categorie, iar unitatea din Cluj are chiar un număr mai mare de paturi, aceasta primeşte bani mai puţin pentru spitalizare comparativ cu cea din Constanţa.

"Neexistând reguli de finanţare a spitalelor, banii au fost alocaţi în funcţie de negocierile cu Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine spitalul", a explicat Cseke Attila.

Potrivit ministrului, valoarea maximă este cea de la clasa I. Spitalele din categoria 1M (monospecialitate) vor avea finanaţare de bază cu 4% mai mică decât la categoria I, la clasa a IIa spitalele clinice de urgenţă, altele decât cele din centrele universitare importante (Galaţi, Braşov, Sibiu, Oradea şi Craiova) au finanţare cu 3% mai mică faţă de cele din clasa 1.

Spitalele din categoria II M vor primi cu 5% mai puţin decât primul clasat, la clasa a III-a finanţarea de bază va fi cu 5%, mai mică, la clasa a IV-a cu 15% mai mică, iar la clasa a V-a cu 23% mai mică.

Există şi o categorie din care fac parte cel mult zece spitale care nu pot fi clasificate în nicio categorie. Acestea vor primi la finanţarea de bază cu 33% mai puţin decât primul clasat. Pentru aceste unităţi, autorităţile locale trebuie să ia măsuri, pentru a putea fi încadrate într-o clasă. Ele sunt în această situaţie fie pentru că nu au numărul minim de specialităţi, adică patru - respectiv pediatrie, chirugie, medicină internă şi obstetrică ginecologie - fie nu au linii de gardă, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a arătat că, după instituirea acestor reguli de finanţare, spitalele din clasele I, II dar şi III ar putea avea o finanţare mai bună, corespunzătoare complexităţii serviciilor pe care le acoperă.

"Cred că spitalele de rang superior trebuie susţinute pentru că acolo sunt cazuri între viaţă şi moarte. La clasele mai reduse - 4 şi 5 - este necesară o implicare mai accentuată a autorităţilor locale. Există şi astăzi autorităţi locale care alocă sub 1 la sută sănătăţii", a susţinut ministrul Sănătăţii.

Totodată, el a spus că prin clasificare vor dispărea diferenţele mari dintre spitalele din aceeaşi clasă.

"Dacă institui reguli, care sigur nu vor fi pe placul tuturor, banii fiind aceeaşi, spitalele vor avea predictibilitate pentru câţiva ani. Toată lumea va şti la cât se poate aştepta. Politica noastră este să dăm o finanţare mai bună spitalelor care salvează vieţi" , a conchis ministrul Sănătăţii.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke Attila: Aproape 10 spitale neclasificate, cu finanţare de bază cu 33% mai mică faţă de grupa I.
 Vizualizări articol: 729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke Attila: Aproape 10 spitale neclasificate, cu finanţare de bază cu 33% mai mică faţă de grupa I0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei