Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mai 2011 - Anul XVI, nr. 116 (4714)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke Attila: 80% dintre spitale au fost clasificate, acţiunea se încheie săptămâna viitoare

Joi, 19 Mai 2011 (15:39:08)

Aproape 80 la sută dintre spitale, respectiv 275, au fost evaluate până joi, majoritatea unităţilor sanitare fiind de categoria a IV- a şi a V-a, în timp ce altele nu au putut fi clasate în nicio categorie, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

"Clasificarea unităţilor sanitare în funcţie de competenţă s-a încheiat în 45% din judeţele ţării. Astfel, în 19 judeţe, adică Brăila, Bistriţa Năsăud, Buzău, Bihor, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Ialomiţa, Harghita, Giurgiu, Maramureş, Olt, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Neamţ şi Sălaj, toate unităţile sanitare din administrarea Ministerului Sănătăţii şi a administraţiilor locale au fost clasificate, conform noilor norme. Joi, am aprobat încă 158 de ordine de clasificare, în funcţie de competenţă, numărul total al acestora ajungând la 275, adică 80 la sută din totalul unităţilor sanitare", a spus ministrul.

La nivel naţional, până joi cinci unităţi sanitare au fost clasificate în categoria I de competenţă, dar cu condiţia de a realiza, până la data de 31 decembrie 2011, un plan de conformare specific fiecărei unităţi, adică să completeze numărul de specialităţi cu cele care lipsesc pentru dobândirea acestei categorii, a mai spus Ministrul Sănătăţii. Acesta a spus că este vorba despre Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi.

Potrivit lui Cseke Attila, cele mai mari probleme vor fi la Iaşi unde s-au înfiinţat foarte multe spitale cu aceeaşi specialitate.

"Am acceptat acel plan de conformintate care are ca ţintă ca spitalul să ajungă în clasa I. Nu vom accepta, ca măsuri pentru atingerea ţintei, înfiinţarea de structuri paralele. Dacă într-o anumită localitate există un spital de pnemologie, iar spitalul judeţean nu are o asemenea secţie, soluţia înseamnă comasarea celor două şi nu crearea unei secţii noi, adică dublarea specialităţilor", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, prin comasare câştigă ambele spitale.

"Astăzi un spital de pneumoftiziologie din centre judeţene sau regionale, deci unitate monospecialitate care lipseşte din spitalul judeţean, poate fi clasat în categoria a V-a, deci finanţare redusă. Un spital clinic judeţean, care nu are această specialitate, dar care este obligat s-o creeze până la sfârşitul anului, este în clasa a II a. Prin comasare, spitalul de clasa a II-a va păstra clasificarea pentru că şi-a completat specilităţile, iar cel din clasa a V-a se va ridica în grad prin comasarea cu unitatea de grad superior. În niciun caz nu vom accepta dublarea specialităţilor", a adăugat ministrul Cseke Attila.

În catgoria 1M, cea mai înaltă pentru monospecialitate, au mai fost înscrise alte şase institute din Capitală, respectiv Institutul Oncologic Prof dr. Al. Trestioreanu, Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL "Prof. Dr. D. Hociotă", Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. C. Paulescu", Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan.

"Spitalele care la 31 decembnrie nu au creat specilităţile cerute pentru menţinerea categoriei vor fi depunctatwe şi trecute într-o clasă inferioară", a subliniat ministrul Sănătăţii.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke Attila: 80% dintre spitale au fost clasificate, acţiunea se încheie săptămâna viitoare.
 Vizualizări articol: 590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke Attila: 80% dintre spitale au fost clasificate, acţiunea se încheie săptămâna viitoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei