Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mai 2011 - Anul XVI, nr. 116 (4714)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Galeria Bucovina

Expoziţia foto-documentară „De la emigrare la integrare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria Bucovina, din incinta Palatului Administrativ din municipiul Suceava, s-a deschis, de Ziua Europei, expoziţia foto-documentară „De la emigrare la integrare”, realizată de Asociaţia Italienilor din România (RO.AS.IT.)

 

70 de fotografii vechi, mărite şi printate digigrafic în condiţii de maximă calitate

Expoziţia, care a fost prezentată la Bucureşti şi la Accademia di Romania din Roma, a ajuns şi la Suceava după ce a fost itinerată şi prezentată în comunităţile etnice italiene din Brezoi şi Râmnicu Vâlcea.

Realizată ca un proiect pentru conservarea identităţii etnice, pentru cunoaşterea şi promovarea istoriei şi tradiţiilor italienilor din România, expoziţia cuprinde un număr de circa 70 de fotografii vechi, mărite şi printate digigrafic în condiţii de maximă calitate, imagini care imortalizează persoane şi scene de viaţă dintr-un interval de aproape o sută de ani, de la începutul marii migraţii a italienilor în România (1850-1897), până la sfârşitul anilor ’60 ai secolului trecut.

 

O expoziţie care „vorbeşte de la sine prin imagini-document”

Structurată pe secţiuni care vizează diverse etape şi aspecte din evoluţia comunităţii etnice italiene din România (de la fotografiile primilor italieni emigranţi, la imagini care fac dovada menţinerii legăturilor cu ţara de origine, şi de la meseriile şi ocupaţiile practicate, până la secvenţe care scanează viaţa socială, şcoala, religia şi tradiţiile, precum şi relaţiile cu populaţia majoritară), expoziţia, aşa cum a remarcat la deschidere prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, „vorbeşte de la sine prin imagini-document”.

Vernisajul, care a avut loc în prezenţa oficialităţilor judeţene, a preşedintelui şi vicepreşedintelui RO.AS.IT., deputatul Mircea Grosaru şi prof. univ. dr. Ioana Grosaru, a reunit în perimetrul Galeriei „Bucovina” un număr însemnat de participanţi.

 

Antonio Furnari: „Iubesc această ţară şi vreau să îmbătrânesc aici” 

Moderatorul întâlnirii, prof. univ. dr. Gabriela Tarabega, director al revistei „Siamo di nuovo insieme” şi senior editor al publicaţiei „Piazza Romana” editate de RO.AS.IT., a invitat la cuvânt atât oficialităţile prezente (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie şi subprefectul Angela Zarojanu), cât şi pe organizatorii manifestării (conducerea RO.AS.IT.), precum şi pe actorul Adrian Păduraru, graficianul Mihai Pînzaru PIM şi pe tenorul de talie internaţională Antonio Furnari.

Dacă Adrian Păduraru a ţinut să sublinieze că expoziţia trebuie vizitată „pentru că orice lucru care modifică dezechilibrul dintre a fi şi a avea merită încurajat”, iar PIM a punctat faptul că peste câteva zile va pleca în Italia ca ambasador cultural al Bucovinei (pentru a prezenta la Accademia di Romania o expoziţie de grafică), Antonio Furnari, „italiano cento per cento”, a mărturisit că, după, peregrinări prin mai multe ţări ale lumii, s-a stabilit în România pentru că „iubesc această ţară şi vreau să îmbătrânesc aici”. 

 

„Să ne gândim şi la rădăcinile noastre”

Expoziţia, care surprinde în imagini aspecte sugestive referitoare la o comunitate istorică („o minoritate care - aşa cum a accentuat prof. univ. dr. Mihai Iacobescu - a venit din proprie iniţiativă în România, unde a găsit un popor extrem de ospitalier şi de tolerant”), ne îndeamnă, după cum a spus Adrian Păduraru, „să ne gândim şi la rădăcinile noastre”, la faptul că suntem un popor de sorginte latină.

Evenimentul (care se desfăşoară sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti, cu sprijinul financiar al Guvernului României prin Departamentul de Relaţii Interetnice), pentru realizarea căruia preşedintele RO.AS.IT., deputatul Mircea Grosaru, a adus mulţumiri Consiliului Judeţean şi Prefecturii Suceava, precum şi Asociaţiei Polonezilor din România „Dom Polski”, a avut la final un bufet cu specific italian pregătit de reprezentantul în România al Federaţiei Italiene de Bucătari, Pierluigi Maniero.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia foto-documentară „De la emigrare la integrare”.
 Vizualizări articol: 3339 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia foto-documentară „De la emigrare la integrare”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei