Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mai 2011 - Anul XVI, nr. 111 (4709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Funeriu: Dacă echipa lui Blaga promova mai multe femei, situaţia era mai detensionată

Vineri, 13 Mai 2011 (14:44:08)

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că pentru PDL campania actuală a fost un exerciţiu benefic, menţionând că dacă echipa lui Vasile Blaga ar fi promovat mai multe femei, atunci poate că situaţia ar fi fost "puţin mai detensionată".

El a mai spus, comentând acuzaţiile la adresa echipei lui Blaga privind susţinerea de care se bucură din partea USL, că vrea să creadă că niciun candidat la şefia PDL nu a făcut blat cu opoziţia.

Ministrul a mai spus, despre campania din PDL, că au existat momente tensionate şi că s-au spus lucruri care nu sunt neapărat adevărate.

Daniel Funeriu a menţionat că este necesar ca PDL să rămână la guvernare, dar că preşedintele şi premierul decid dacă actualul şef al Guvernului rămâne în funcţie.

Pe de altă parte, ministrul a mai spus că PDL va câştiga alegerile din 2012 dacă va fi unit, menţionând că un alt capitol important vor fi prezidenţialele din 2014.

Prezentăm integral interviul acordat de către ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, agenţiei de presă MEDIAFAX:

Reporter: Candidaţi pentru o funcţie de vicepreşedinte PDL. De ce candidaţi pentru această funcţie? Ce vă recomandă pentru această funcţie şi ce vreţi să faceţi pentru partid din această funcţie?

Daniel Funeriu: În primul rând, cred că întrebarea la care o să încerc să răspund este ceea ce vreau să fac pentru România, dintr-o eventuală funcţie de lider al unui partid, de vicepreşedinţe în PDL. Constatăm cu toţii că după 2000, când Traian Băsescu a câştigat Primăria Capitalei, PDL a fost un partid de lider. Acum, această vreme, a unui partid de lider a apus, liderul providenţial în PDL şi de altfel şi în politica românească nu s-a mai profitat niciunul, nu s-a mai profilat niciun lider providenţial după Traian Băsescu. Acum vine vremea echipei. În acest moment, PDL a început trecerea de la un partid de lider la un partid de echipă. Ei bine, în acest context sigur că-ţi pui întrebarea care este cea mai bună echipă care poate să conducă un astfel de partid politic.

În cazul PDL răspunsul cred că este foarte simplu. Echipa care a demonstrat atunci când a fost într-o poziţie guvernamentală, a reuşit să facă nişte reforme pe care România le-a aşteptat 20 de ani, sigur într-o perioadă de criză extrem de dificilă. Cu toate acestea, această echipă, care doreşte să fie echipa care să conducă şi Partidul Democrat Liberal, a demonstrat. Pe de-o parte unii prin voturile pe care le-au obţinut, prin victoriile pe le-au obţinut, iar alţii au demonstrat că pot să conducă, pot să gestioneze un sistem şi că pot să schimbe un sistem, în domeniile pe care le-au gestionat.

De aceea cred că este important dacă vreţi inteligenţa colectivă a PDL-ului, delegaţii PDL-ului să-şi pună întrebarea foarte serios, dacă ei consideră că oameni care au demonstrat în locurile unde au fost aleşi sau desemnaţi pot să conducă şi partidul.

Acum, din păcate PNL şi PSD, la congresele lor respective, au ratat această şansă şi eu cred că până la urmă PDL are şanse în acest week-end să aleagă o echipă (...) s-a vorbit foarte mult, ştiţi, Alba ca Zăpada ... ei, noi putem alege oameni care au comportamente, care au demonstrat comportamente de asemenea factură.

Spuneam adineauri de interese, m-aţi întrebat de interesele PDL şi eu v-am răspuns despre interesele României. Sigur, atunci când faci politică întrebarea nu este ce interes de-al tău sau de-al partidului tău atingi, ci ce interes de-al României poţi să atingi, sigur prin această implicare politică. Cred că prin ceea ce a făcut PDL a demonstrat că este singurul partid loial României şi de aceea mă înscriu la această logică de echipă. Ce mă recomandă, lucrul ăsta îl vor decide delegaţii PDL , eu cred că prin munca pe care am depus-o nu am adus prejudicii partidului, ci, dimpotrivă, cred că s-a văzut că am reuşit să gestionez un sistem corect şi să imprim o schimbare...

Rep.: E suficient asta pentru o postură de lider politic într-un partid? La asta mă refeream, ce câştigă partidul din omul politic Daniel Funeriu?

D.F.: Partidul trebuie să câştige din noii lideri credibilitate, credibilitatea se obţine atunci când spui ceva şi realizezi. Oameni care au realizat ceea ce au spus, sunt oameni invitabili, care au o doză sporită de credibilitate. În ceea ce mă priveşte, cred că în tot ceea ce am promis m-am ţinut de cuvânt şi am dus până la bun sfârşit. Sigur, mai sunt multe de făcut, dar nu am reproşat prea multe lucruri despre care am vorbit şi pe care nu le-am făcut.

Rep.: Sunt în jur de 40 de candidaţi pentru funcţii de genul ăsta, credeţi că veţi reuşi, veţi deveni vicepreşedinte PDL?

D.F.: Răspunsul îl dau delegaţii. Am fost în echipa de campanie a premierului Boc, am mers mai în toate judeţele ţării, am discutat mai cu toate organizaţiile, desigur am avut reacţii pozitive din partea organizaţiilor. Repet, candidez în cadrul unei echipe, echipa şi delegaţii vor decide dacă ne înscriem în această logică şi dacă această validare politică până la urmă este benefică pentru partid. Oricum, eu privesc foarte liniştit aceast week-end pentru că tot ceea ce puteam să fac am făcut, de acum înainte, sigur, delegaţii PDL-ului vor decide.

Rep.: Cum caracterizaţi campania care a avut loc în PDL? Mă refer inclusiv la faptul că au existat voci care au spus că este vorba de un blat şi că unul dintre cei trei candidaţi la cea mai înaltă funcţie din partid ar urma să se retragă.

D.F. Să răspundem pe şleau... Nu a fost, nu este şi sunt convins că nu va fi un blat. A fost un exerciţiu foarte benefic Partidului Democrat Liberal, toţi candidaţii au mers în filiale, au discutat cu filialele, s-au pus pe masă lucrurile bune cât şi cele mai puţin bune, cred că un astfel de exerciţiu ar fi util, acest pelerinaj, dacă vreţ,i în filiale al liderilor partidului, ar fi util să fie făcut mult mai des pentru că, să ştiţi că vin foarte multe partide extrem de bune, din partea oamenilor care lucrează la firul ierbii. Nu doar pentru partid, ci şi pentru tot ceea ce se întâmplă în România în general. Sigur, acum au fost câteva lucruri care... câteva scăpări să le numim aşa, din partea unor contracandidaţi, am sesizat şi eu, în anumite momente, o tensiune şi spuse nişte lucruri care nu sunt neapărat corecte şi neapărat adevărate.

Dacă echipa adversă, mă refer aici la echipa domnului Blaga, ar fi promovat mai multe femei, de exemplu, poate că situaţia ar fi fost puţin mai detensionată şi poate ar fi fost, ar fi existat mai multă înţelepciune, unele lucruri ar fi fost mai ponderate. Dar, global, un exerciţiu foarte, foarte, foarte benefic Partidului Democrat Liberal.

Rep.: Ştiţi că au existat acuzaţii referitoare la tabăra domnului Blaga, cum că ar exista o colaborare cu opoziţia şi că opoziţia ar prefera ca tabăra domnului Blaga să devină conducătoarea PDL. Cum comentaţi asta?

D.F.: Aş mai fi spus următorul lucru, aş mai fi spus că în acestă competiţie... sigur că pot să existe acuzaţii, ele însă trebuie să fie şi credibile, ori cei care au spus că opoziţia l-ar prefera pe domnul Blaga au făcut-o în urma declaraţiilor opoziţiei. Nu cred, nu pot să cred că vreun candidat la preşedinţia Partidului Democrat... şi nu vreau să cred că vreun candidat la preşedinţia Partidului Democrat Liberal ar face un blat cu opoziţia.

Dar dacă ne uităm la fapte, Emil Boc şi echipa lui Emil Boc, din care a făcut parte şi unii dintre cei care sunt în echipa contracandidată, a câştigat tot ceea ce putea să fie câştigat, a câştigat toate alegerile şi, mai mult decât atât, a scos România din cea mai profundă criză în care se găsea, o criză structurală. Deci, din punctul meu de vedere răspunsul este simplu. Şi ştiţi ce este cel mai important: să câştige Partidul Democrat Liberal în această competiţie şi până acum Partidul Democrat Liberal a câştigat. Şi sper ca sâmbătă şi duminică să fie zile de sărbătoare pentru PDL.

Rep.: V-as mai întreba în legătură cu această campanie – nu ştiu mi s-a părut, de pe margine privind-o, nu e foarte transparentă şi nici foarte concretă, discuţiile din partid n-au fost, nu sunt cunoscute de public şi nu ştiu să spun care sunt diferenţele între cei doi candidaţi?

D.F.: S-a decis în această campanie că discuţiile între echipe pe care fiecare echipă le-are cu filialele să fie discuţii în afara presei şi să existe declaraţii de presă, după aceste discuţii. Lucrurile s-au petrecut întocmai, n-aş spune că a fost netransparentă, de exemplu echipa domnului Boc după fiecare astfel de moment făcea o declaraţie, o conferinţă de presă, lucrurile au fost spuse.

Ştiţi care este până la urmă diferenţa? Diferenţa programatică poate să existe, poate să fie mai vizibilă, poate să fie mai puţin vizibilă, diferenţa fundamentală însă este că am onoarea să fac parte dintr-o echipă care: unu – sub conducerea lui Emil Boc în fruntea partidului a câştigat toate alegerile, deci din punct de vedere politic o echipă câştigătoare; doi – atunci când această echipă a reluat, la nivel guvernamental sub conducerea lui Emil Boc, Guvernul României a demonstrat că poate să scoată ţara din criză şi să realizeze nişte reforme profunde.

Cum caracterizaţi de exemplu reforma în domeniul muncii? Vedem acum toată mizeria care era ascunsă ă sub preş, aproape 150 de mii, am înţeles, de oameni nu mai lucrează la negru. Este o reformă profundă în domeniul educaţiei, în domeniul administraţiei şi multe altele.

Rep.: Cine credeţi că va câştiga şefia PDL? Emil Boc, domnul Blaga, domnul Paleologu? Cine credeţi că va avea succes în acest week-end?

D.F.: Va câştiga sufletul şi raţiunea PDL, adică Emil Boc. Repet, PDL este cel care trebuie să câştige în urma acestei Convenţii. Nu există şi vă asigur de acest lucru , nu este niciun fel de tendinţă, nu ştiu, belicoasă sau revarşardă împotriva membrilor celorlalte echipe, dimpotrivă...

Rep.: Ce rol vor avea domnul Blaga şi Paleologu?

D.F.: ... dimpotrivă, cred că elementul cheie prin care PDL s-a definit pe scena politică din România a fost disciplina, unitatea, nu este un partid care să aibă vocaţia scindărilor, sunt convins că aşa va fi şi acum.

Rep.: Nu vor exista scindări?

D.F.: Eu sunt convins că nu. Sunt convins că nu ... pentru că în primul rând PDL este un partid care este loial României, or o scindare, deci pierderea guvernării acum... Nu cred că există un singur om raţional care să creadă că PSD sau PNL la guvernare ar fi un lucru bun pentru România. Ar fi o catrastrofă pentru România la ora actuală , PSD sau PNL la guvernare. Deci, eu cred că dacă orice membru al PDL priveşte interesul României şi dacă priveşte interesul României este limpede că partidul trebuie să rămână unit.

Rep.: Vedeţi această continuare la guvernare cu Emil Boc în fruntea guvernului, cu Emil Boc premier?

D.F.: Ca membru în Guvernul României, pot să vă spun că acesta este ordinea firească, instituţională, a României nu un membru al Guvernului trebuie să spună sau să decidă acest lucru, este o decizie care aparţine preşedintelui României, este o decizie care aparţine inclusiv premierului României.

Rep.: Dar opinia dumneavoastră?

D.F.: Să ştiţi că membrii Guvernului sau oameni politici responsabili nu operează cu opinii, operează cu certitudini. Certitudinea mea este că echipa Emil Boc funcţionează acum, atât în partid cât şi în Guvern, la parametri foarte buni. S-au reuşit lucruri care nu s-au reuşit în 20 ani în România, în consecinţă această decizie politică, eminamente politică şi funcţională, va aparţine preşedintelui României şi premierului Emil Boc. Asta este ordinea firească a instituţiilor din România.

Rep: Vorbind de Traian Băsescu, aş vrea să vă întreb cum caracterizaţi relaţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi PDL din ultima vreme. Au existat declaraţii în premieră, unele mai critice, ale preşedintelui la adresa partidului. Urmează ca şeful statului să participe la Convenţie, şi vă întreb dacă vă aşteptaţi cumva ca preşedintele să critice activitatea sau poziţiile PDL din ultima vreme pe diferite subiecte la zi.

D. F.: Toate contactele pe care eu personal le-am avut cu preşedintele României au arătat un lucru pe care, sigur, îl cunoşteam de mult timp, dar mi-au confirmat acest lucru: Traian Băsescu, în toate acţiunile sale, are caracteristica de a vedea şi de a gândi strict prin prisma interesului acestei ţări, strict prin prisma interesului României. În consecinţă, atunci când preşedintele României sesizează o deviere sau o tentaţie de deviere de la interesul fundamental al României din partea unui partid politic îl taxează necruţător.

A făcut acest lucru inclusiv cu PDL, atunci când prin promovarea unor oameni, luarea unor decizii sau unele greşeli, cum, de exemplu, a fost greşeala cu reducerea TVA la alimente, deci când se promovează greşit oameni, se iau decizii greşite sau se comit pur şi simplu greşeli, Traian Băsescu taxează necruţător aceste lucruri, că e vorba de PDL, că e vorba de alte partide şi este foarte bine că face acest lucru.

Rep: În ultima vreme a fost vorba de PDL, că nu a criticat PDL-ul până recent.

D. F.: Sigur, pentru că în ultima vreme PDL-ul a condus într-adevăr. PDL a condus destinele României în fapt doar după ce Traian Băsescu şi-a câştigat cel de-al doilea mandat, pentru că până atunci, sigur, era acea coaliţie extrem de nefuncţională, ca să pot să spun aşa, cu PSD-ul. Deci în momentul în care PDL are frâiele, destinele ţării în mâinile sale, în momentul în care preşedintele a sesizat lucrul care nu funcţiona corect l-a taxat şi e perfect, e foarte bine că a făcut acest lucru. Pentru că, desigur, poate să existe tentaţia de a mai înmuia o reformă pentru a nu pierde câteva procente, de a mai numi o persoană care, sigur, a avut o contribuţie politică dar nu este neapărat un foarte bun profesionist.

Or, prin această taxare a lui Traian Băsescu cred că foarte multe lucuri au fost corectate. Dar această relaţie cred că Traian Băsescu a avut-o cu orice partid aflat la guvernare şi cred că este foarte bine aşa. În consecinţă, toate criticile venite de la preşedinte eu le-am văzut ca pe ceva constuctiv şi ceva benefic României. Vreau neapărat să punctez şi să nu cădem într-o falsă dezbatere – ce e bine pentru PDL, ce e rău pentru PDL - ecuaţia este extrem de simplă: orice partid care face ce este bine pentru România este un partid câştigător.

Chiar dacă trece printr-o fază delicată, chiar dacă pierde procentaje, prefer să fac parte dintr-un partid despre care peste 10-15-20 de ani se va spune, şi prefer să fac parte dintr-o guvernare despre care se va spune, peste 10-15 ani, «uite ce lucru bun au făcut», chit că există riscuri politice, decât să fac parte dintr-o guvernare care acomodează realitatea, mai schimbă ceva pe ici pe colo, dar până la urmă România nu câştigă.

Rep: Dincolo de toate acuzaţiile astea, sau de tot ce s-a spus despre guvernarea asta, au existat şi voci care au taxat un management deficitar, deci probleme de decizii greşite, nu probleme politice ale Guvernului, nu oameni…

D. F.: Decizii ale partidului sau ale Guvernului?

Rep: Da, da, mă refer la decizii ale Guvernului, care a fost taxat ca un prost conducător al ţării, şi inclusiv la faptul că populaţia este nemulţumită, există un grad nemulţumire.

D.F.: Haideţi să lămurim nişte lucruri: există mai multe modalităţi de a conduce. Există însă o singură modalitate bună de a conduce – cea care dă rezultate. Dacă ne uităm la rezultate, ieşim din recesiune sau nu? Răspunsul este, cel mai probabil, da.

Rep: Nu ştiu, dacă întrebăm, populaţia… poate e altfel.

D.F.: Răspunsul este, cel mai probabil, da. Am reuşit să echilibrăm finanţele ţării? Răspunsul este cu certitudine da. Ştiţi ce ar fi însemnat 14% deficit bugetar? De zece ori salariile cadrelor didactice – asta ne-a lăsat Tăriceanu, un deficit de zece ori salariile cadrelor didactice din România. Pot să vă dau foarte multe astfel de exemple. Sigur, cum să nu fie populaţia nemulţumită atunci când salariile bugetarilor scad cu 25%? Evident, dar gândiţi-vă care ar fi fost gradul de nemulţumire dacă neluând aceste măsuri nu s-ar mai fi putut plătui de fel salariile şi pensiile. Care ar fi fost gradul de nemulţumire, poate nu al meu, dar al copiilor noştri, dacă am fi trimis România în -14, -16% deficit? Care ar fi fost gradul de nemulţumire al oamenilor dacă România nu ar mai fi reuşit să se împrumute pe pieţele externe pentru a-şi asigura finanţările, care ar fi fost nemulţumirile dacă în loc de 20 şi ceva, 30 şi ceva la sută datorie publică din PIB, am fi ajuns la cifre precum alte ţări din Europa, 80, 90, 120%, cum e în Italia.

Deci evident că ne-am asumat acest lucru, să ştiţi că este extrem de dificil să ai în sistem 300.000 de cadre didactice cărora le produci o scădere a veniturilor, este un lucru extrem de dificil. Alternativa ar fi fost însă catastrofală. Am avut curajul să luăm aceste măsuri. Eu, personal, ca ministru al Educaţiei, le voi mulţumi oricând şi tot timpul cadrelor didactice care anul trecut au înţeles şi au organizat Bacalaureatul, nu au aruncat sistemul în aer. Ce au făcut pentru România se va vedea peste foarte mulţi ani. În consecinţă, curajul a fost uneori şi măsurile corecte, care astăzi se văd că au fost corecte… sigur că unii oameni sunt nemulţumiţi şi nu pot să nu le dau dreptate…

Rep: Destul de mulţi…

D. F.: … bombardamentul mediatic, pe de altă parte, incorect, pe care am fi putut să-l gestionăm mai bine, şi neprofesionist, de multe ori…

Rep: Dar credeţi că şi partidul şi Guvernul au avut probleme de comunicare în perioada asta?

D. F.: Bun, global sigur că acest lucru se poate spune. Dar cea mai dificilă perioadă a trecut, cred că acum trebuie să ne concentrăm pe viitor. Sigur, analizăm ce nu a funcţionat, trebuie să ne concentrăm pe viitor.

Rep: Vreau să revenim la partea politică şi vă întreb: Ce viitor are relaţia Traian Băsescu – PDL şi ce viitor politic credeţi că are PDL?

D. F.: Vă răspund cu drag, dar aş vrea să mai fac o mică remarcă la discuţia politică pe care am avut-o adineauri. Cum caracterizaţi faptul că o mare companie de petrol din România a fost vândută pentru 600 de milioane de dolari, în condiţiile în care o companie similară acum, în ţări din jurul nostru, au valori de 16-18 miliarde de dolari? În momentul în care s-a realizat acest lucru de către guvernarea Năstase nu ţin minte ca populaţia să fi fost foarte revoltată şi foarte nemulţumită. De ce? Pentru că nu a simţit imediat efectele înstrăinării acestor rezerve naturale ale României.
Dacă guvernarea Năstase nu ar fi făcut o astfle de … nici nu ştiu cum s-o numesc, o astfel de spoliere a naţiunii române, astăzi, exact pe acelaşi bun, România ar fi putut obţine miliarde de euro. Deci ne-ar fi ajutat astăzi să trecem mai uşor prin această criză. Iată cum decizii luate în 2003-2004 afectează profund ceea ce se întâmplă astăzi. Sigur, atunci pe un trend mai liniştit, nu era criză economică internaţională, populaţia nu a simţit acest lucru imediat, dar o simte astăzi.

Mârşăviile făcute atunci se resimt astăzi, tocmai pentru ca oricine ar fi la guvernare peste 2, 3, 10 ani să nu se mai refere la această guvernare ca o guvernare care a pus România pe şine greşite, tocmai de aceea a trebuit să luăm aceste măsuri. Eu, vă spun, sunt, voi fi mândru toată viaţa mea că am făcut parte din acest Guvern, că fac parte din acest Guvern care a scos România din cea mai grea perioadă din ultimii 60 de ani din punct de vedere economic. Dar să revenim la politic...

Rep.: Revenim la politic, vă întrebam în legătură cu relaţia dintre PDL şi Traian Băsescu cum o vedeţi că va evolua în viitor şi ce viitor politic credeţi că va avea PDL în relaţia cu electoratul, pentru că a scăzut cota acestui partid.

D.F.: Relaţia dintre PDL şi preşedintele României - cred că PDL-ul nu are alternativă decât de aceea de a fi într-un parteneriat cu preşedintele României. Alternativă nu există.
Din foarte multe motive, dar cred că ele sunt evidente. Acum, exact funcţionalitatea acestei relaţii va depinde foarte mult de modul în care PDL îşi va alege echipa de conducere. Să vă dau un exemplu foarte concret: PDL a intrat în parteneriat cu preşedintele României de mult, este de multă vreme în parteneriat în domeniul Educaţiei de exemplu atunci când Comisia prezidenţială a început demersul, atunci când Comisia prezidenţială a produs toate documentele care au stat la baza reformei, ne-am asumat acest pateneriat, care iată îl ducem până la capăt acum. Şi acest parteneriat este benefic României.

Consecinţă, astfel de parteneriate punctuale, pe domenii, dar şi un parteneriat politic este fundamental. Vreau să fiu în parteneriat cu un om care a câştigat tot şi care vede foarte clar şi apără foarte, foarte, foarte bine interesele României.

Rep.: Dar recent spunea că nu-l mai interesează ce faceţi dumneavostră, PDL. Era foarte dezamăgit de anumite voturi.

D.F.: Sigur când eşti pe un fond de dezamăgire, sigur că ai tendinţa să spui „bun, rezolvaţi-vă problemele dacă vreţi să mai fiţi în parteneriat cu mine». Este o chestiune firească, şi cred că PDL poate să rezolve această problemă la acest Congres. Şi eu sper că o va face.

Pe de altă parte PDL-ul şi Traian Băsescu sunt într-o continuă, suntem într-o continuă luptă pentru modernizarea României. Rezistenţa la schimbare sigur că este uriaşă, dar vom reuşi doar dacă acţionăm împreună, până când acestă rezistenţă la schimbare va fi întoarsă.

Şi pentru că vorbim de Educaţie, aţi văzut noua Lege a educaţiei a creat foarte multe pasiuni în perioada în care a fost discutată. După ce a intrat în vigoare, după cum vedeţi şi dumneavoastră este foarte multă linişte. De ce? Pentru că oamenii s-au convins, foarte mulţi oameni, prin munca prin care am făcut-o prin comunicare, foarte mulţi oameni s-au convins că e bine ceea ce facem.

Şi veţi vedea în universităţi în momentul în care tinerii de valoare vor reuşi într-adevăr să preia puterea în universităţi veţi vedea deschiderea fără precedent pe care o vor simţi universităţile din România, pentru a vorbi doar de Educaţie. Deci pareneriat cu Traian Băsescu până la finalizarea reformelor atât de necesare pentru statul român.

Rep.: Şi viitorul politic al PDL, îl vedeţi redresat în ochii electoratului?

D.F.: Viitorul politic al PDL depinde, este acum exclusiv în mâinile membrilor PDL. Repet, ecuaţia este foarte simplă: dacă un partid face bine României, atunci evident acel partid nu poate să nu câştige încrederea în România.

Cu atât mai mult cu cât alternativa..., scuzaţi-mă, dar alternativa este de-a dreptul hilară. Ce alternativă are cetăţeanul român când aude de la PNL şi PSD, de la fuziunea asta socialistă, aude un singur lucru: „atunci când venim la guvernare tăiem, schimbăm toate legile lui Boc”, păi hai să vedem: Schimbăm legislaţia muncii? A, deci vom trimite încă 150, 200 de mii de români o să-i trimitem din nou la munca la negru. Asta vrem să schimbăm? Să-i trimitem pe românii care astăzi lucrează cinstit, plătesc taxe statului, vor avea o pensie, au asigurări de sănătate, schimbăm această lege şi retrimitem la munca la negru? În educaţie, schimbăm legile care astăzi sunt foarte apreciate de colegii noştri din UE, care ne recredibilizează în ochii lor, ne recredibilizează în ochii partenerilor noştri străini? Schimbăm aceste legi pentru a ne reîntoarce în mediocritatea cu care unii au fost obişnuiţi?

Rep.: Dar poate au lideri mai convingători ca cei de la PDL.

D.F.: Cine?

Rep.: Opoziţia, vă întreb.

D.F.: Cine... alianţa socialistă au lideri mai convingători?

Rep.: Nu ştiu, întreb!

D.F.: Nu ştiu asta... va trebui să-mi arătaţi pentru că în afară.... dacă ne referim la cei doi lideri, nu ştiu ce român poate să fie convins de un lider care este campion la absenţe, sigur are un discurs foarte spumos, dar ştiţi este exact ca şampania, îşi pierde bulele de aer foarte repede.

Rep.: Nu stau mai bine în sondaje decât PDL?

D.F.: Realitatea se vede la vot. Iar în ceea ce priveşte pe celălalt mare lider, bun, acolo cred că mai este mult de lucru până a deveni... nu ştiu, poate că este credibil în faţa membrilor PSD, dar asta rămâne de văzut.

Deci însumăm, ecuaţia este simplă - PDL cred că are şansa de a alege o echipă de conducere care a demonstrat: unu – că poate câştiga alegeri; doi – că poate conduce partidul pe baza argumentelor raţionale, pe baza unei autorităţi izvorâte din argumente raţionale şi oameni care au demonstrat acolo unde au fost că au rezultate; trei – singura lumină după care trebuie să ne ghidăm este interesul României, iar când acţionezi în interesul României inevitabil nu poţi să pierzi alegerile, că atunci oamenii văd că acţionezi şi încetul cu încetul oamenii se conving... Vedeţi, suntem pe un trend ascendent, oameni se conving că ceea ce am făcut a fost necesar.

Rep.: Veţi câştiga în 2012 alegerile? Mă refer la PDL.

D.F.: Da. Dacă reuşim acum în urma acestui, şi sunt convins PDL va reuşi în urma acestui Congres să aleagă: unu – aă aleagă o echipă aşa cum a demonstrat, doi: să strângem rândurile, sunt convins că vom câştiga alegerile, vom continua guvernarea şi în 2014 ne aşteapă alegeri prezidenţiale pe care trebuie să le câştigăm. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funeriu: Dacă echipa lui Blaga promova mai multe femei, situaţia era mai detensionată.
 Vizualizări articol: 522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Funeriu: Dacă echipa lui Blaga promova mai multe femei, situaţia era mai detensionată5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei