Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mai 2011 - Anul XVI, nr. 111 (4709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Raport AI: România neagă implicarea în programe secrete CIA, deşi au apărut noi dovezi

Vineri, 13 Mai 2011 (13:55:41)

Guvernul român continuă să nege implicarea României în programele secrete de detenţie şi predare de deţinuţi ale CIA, în ciuda faptului că în ultimul an au apărut noi dovezi în acest sens, arată raportul Amnesty International (AI).

"În februarie (2010, n.r.), un studiu ONU privind detenţia secretă a conchis că un avion operând în cadrul programului de predare de deţinuţi al CIA a zburat din Polonia până în România, în 22 septembrie 2003", arată Amnesty International în raportul său privind drepturile omului, publicat vineri.

Ca răspuns, autorităţile române au recunoscut că mai multe avioane CIA au făcut "opriri" în România, dar au negat că acestea au transportat deţinuţi în ţară sau că România ar avea vreo închisoare secretă.

În luna iulie, poliţia de frontieră poloneză a dezvăluit că zborul din 22 septembrie 2003 a încărcat pasageri din Polonia şi a aterizat în România.

În pofida acestor noi informaţii, Guvernul român neagă în continuare implicarea sa în programele secrete ale CIA.

În noiembrie 2010, Amnesty International afirma că UE trebuie să susţină anchetele independente şi să facă presiuni asupra statelor membre pentru a face dreptate victimelor programelor CIA.

Germania este suspectată de complicitate la deţinerea lui Muhammad Zammar, interogat de agenţi germani în timp ce se afla în detenţie secretă în Siria, în noiembrie 2002. Italia ar fi condamnat agenţi americani şi italieni pentru implicarea lor în răpirea lui Abu Omar din Milano, în februarie 2003.

Lituania ar fi admis existenţa a două închisori secrete. O delegaţie a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a vizitat cele două închisori în iunie 2010.

Macedonia ar fi contribuit la detenţia ilegală şi ulterioara predare a cetăţeanului german Khaled el-Masri.

În privinţa Poloniei, Departamentul poliţiei de frontieră a dezvăluit că şapte avioane CIA au aterizat pe aeroportul polonez din Szmany. În septembrie 2010, Procuratura a confirmat că efectuează cercetări în cazul afirmaţiilor lui Abd al-Rahim al-Nashiri, care susţine că a fost deţinut în secret în Polonia.

România este suspectată că a găzduit o închisoare secretă a CIA, iar Suedia este acuzată că nu a investigat suficient deportarea lui Ahmed Agiza şi a lui Mohammed al-Zari în decembrie 2001 spre Egipt.

Marea Britanie a anunţat în iulie 2010 că va iniţia o anchetă privind implicarea oficialilor britanici în presupusa torturare a persoanelor deţinute în străinătate de către serviciile de informaţii. Guvernul britanic a recunoscut că Statele Unite au utilizat teritoriul britanic pentru zboruri ale avioanelor CIA care transportau suspecţi de terorism. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Raport AI: România neagă implicarea în programe secrete CIA, deşi au apărut noi dovezi.
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raport AI: România neagă implicarea în programe secrete CIA, deşi au apărut noi dovezi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei