Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 apr 2011 - Anul XVI, nr. 87 (4685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bugetul MApN, suplimentat cu 2 milioane lei pentru programul "Transportor blindat pentru trupe 8x8"

Joi, 14 Aprilie 2011 (15:59:11)

Hotărârea de Guvern privind realizarea programului naţional de interes strategic "Transportor blindat pentru trupe 8x8" a fost aprobată, miercuri, în şedinţa Executivului, bugetul MApN fiind suplimentat cu suma de 2 milioane de lei pentru realizarea acestui program.

Suma de 2 milioane de lei va proveni din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2011 şi va fi destinat finanţării programului de cercetare-dezvoltare şi realizării prototipului.

MApN apreciază că realizarea în România a unui transportor blindat pentru trupe 8x8 va permite reducerea costurilor de operare şi mentenanţă pe ciclul de viaţă, un cost de producţie redus faţă de cel al produselor similare pe plan mondial, ocuparea şi menţinerea forţei de muncă specializată la operatorii economici români care vor fi implicaţi în proiect şi va crea oportunităţi importante pentru export.

Ministerul Apărării Naţionale, prin Agenţia pentru Cercetare Tehnică şi Tehnologii Militare, în calitate de autoritate contractantă, va încheia în anul 2011 un contract de finanţare cu Compania Naţională Romarm S.A. - Societatea Comercială "Uzina Automecanica Moreni" - S.A., în calitate de contractor.

După finalizarea prototipului "Transportor blindat pentru trupe 8x8", acesta va fi supus activităţii de testare, evaluare şi omologare de către Ministerul Apărării Naţionale, în vederea trecerii la producţia de serie.

Ministerul Apărării precizează de asemenea că realizarea Programului "Transportor blindat pentru trupe 8x8" are susţinerea parlamentarilor din toate partidele politice, a preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, precum şi a sindicatelor din industria naţională de apărare, programul fiind unul naţional de interes strategic, menit să contribuie la creşterea siguranţei militarilor români pe timpul desfăşurării misiunilor în teatrele de operaţii şi pe teritoriul naţional.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a participat, la 17 martie, alături de parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, la lansarea programului naţional "Transportor blindat pentru trupe 8x8", la Uzina Automecanica Moreni. Cu acest prilej, a fost prezentat proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerinţelor operaţionale formulate de Armata României pentru realizarea transportorului blindat, informa MApN la acel moment.

Referindu-se la importanţa demarării acestui program atât pentru dotarea Armatei României, cât şi pentru industria naţională de apărare, ministrul Gabriel Oprea a subliniat: "Militarii români au nevoie de tehnică de luptă la nivelul secolului XXI şi vă asigur că, atâta vreme cât mă voi afla în fruntea acestui minister, prima soluţie va fi căutată în industria naţională. Avem specialişti de excepţie, avem resurse de cercetare-dezvoltare în domeniul blindatelor de luptă în Ministerul Apărării Naţionale, avem şi dorinţa şi voinţa politică. Programul «Transportor blindat pentru trupe 8x8» este primul dintre proiectele concepute pentru revigorarea industriei naţionale de apărare, asigurând, în acelaşi timp, dotarea Armatei României cu un produs performant, cu grad de protecţie, mobilitate şi capacitate de luptă ridicate, competitiv pe plan mondial, un produs pe care dorim să-l şi putem exporta, în beneficiul statului român".

În ceea ce priveşte colaborarea dintre Ministerul Apărării Naţionale şi unităţile economice din industria naţională de apărare, ministrul Gabriel Oprea a subliniat că, în anul 2010, o iniţiativă concretă în sprijinul industriei naţionale de apărare, în premieră în ultimii 20 de ani, a fost adoptarea Ordonanţei de urgenţă 38 a Guvernului. "Această decizie a reprezentat o gură de oxigen pentru mai multe unităţi economice, inclusiv pentru Uzina Automecanică Moreni, aici fiind repartizate aproximativ 5.000 de tone de tehnică uzată în vederea dezmembrării şi valorificării. Transferul gratuit în vederea delaborării, dezmembrării şi valorificării al celor peste 50.000 de tone de muniţii atipice, excedentare sau periculoase, precum şi al celor peste 30.000 de tone de piese de armament şi tehnică neutilizabile a asigurat păstrarea locurilor de muncă ale specialiştilor înalt calificaţi şi menţinerea capacităţilor de producţie pentru următorii ani", a spus el.

Transportorul blindat pentru trupe (TBT 8x8) va fi un vehicul blindat de transport şi luptă, proiectat să asigure protecţia (la nivel minim 3) a grupei de infanterie împotriva schijelor, gloanţelor, armamentului uşor de infanterie, precum şi împotriva efectelor CBRN (chimice, bacteriologice, radiaţii nucleare), pe timpul executării misiunilor specifice.

Platforma produsului de bază TBT 8x8 este proiectată pentru posibilitatea configurării în diferite variante: transport trupe, punct comandă, vehicul de recuperare, ambulanţă, cercetare NBC, sau maşină de luptă echipată cu diferite sisteme de arme (mitralieră calibru 12,7 mm, tun calibru 25 mm şi mitralieră calibru 7,62 mm, aruncător calibru 120 mm, rachete sol-aer sau anti-tanc).

De asemenea, se are în vedere integrarea echipamentelor compatibile NATO şi Comunitatea Europeană, fabricate de industria românească, implicarea în programele NATO, crearea de parteneriate strategice, suport logistic pentru Armata României pe termen îndelungat.

În vederea îndeplinirii misiunilor ce îi revin, TBT 8x8 asigură şi satisface o serie de cerinţe grupate în următoarele categorii: mobilitate, capacitate de supravieţuire, putere de foc proprie, comandă, control şi comunicaţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul MApN, suplimentat cu 2 milioane lei pentru programul "Transportor blindat pentru trupe 8x8".
 Vizualizări articol: 640 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetul MApN, suplimentat cu 2 milioane lei pentru programul "Transportor blindat pentru trupe 8x8"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei