Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 apr 2011 - Anul XVI, nr. 87 (4685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: În România nu este niciun pericol de radiaţii în urma exploziilor de la Fukushima

Joi, 14 Aprilie 2011 (13:59:02)

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, susţine că populaţia României nu este expusă radiaţiilor în urma exploziilor de la centrala atomică din Fukushima, ceea ce a apărut în presă fiind, de fapt, în opinia ministrului, rezultatul unor cercetări ştiinţifice.

Ministrul Laszlo Borbely a declarat, joi, la Vaslui, că, în prezent, valoarea radiaţiilor este de 600 de ori mai mică faţă de cea normală, astfel încât acestea nu pot avea influenţe asupra organismului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Referitor la ceea ce s-a întâmplat în Japonia, în România nu este niciun pericol de radiaţii. Să fie foarte clar: ceea ce a apărut în presă este, de fapt, o cercetare ştiinţifică, pentru că aşa sunt ei (n.r. - cercetărtorii) curioşi, ceea ce este foarte bine. De fapt, cercetărtorii au depistat acel radionuclid care a apărut în urma tragediei din Japonia, care are o valoare de 600 de ori mai mică faţă de cea normală şi nu are niciun fel de influenţă asupra organismului. Norocul nostru este că suntem la 10.000 de kilometri de Fukushima şi acel nor s-a dispersat până a ajunge deasupra României, fără a mai avea niciun impact asupra ţării noastre", a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a adăugat că ceea ce s-a întâmplat în Japonia ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru statele europene, impunându-se reguli mult mai stricte în ceea ce priveşte funcţionarea centralelor atomice.

Ministrul Laszlo Borbely a fost prezent, joi, la Vaslui, unde a semnat un proiect în valoare de 40 milioane de euro care prevede construirea unei gropi ecologice de reciclare a deşeurilor.

Apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic conţin urme de iod radioactiv, conform unui studiu făcut fără legătură cu monitorizarea zilnică a radiaţiilor sau cu situaţia din Japonia, Institutul de Fizică Nucleară şi ISP anunţând că aceste concentraţii sunt infinit mai mici faţă de maximele admise.

Nivelul de iod radioactiv identificat în apa de ploaie şi laptele de oaie este infim, de 600 ori mai mic decât limita admisă, şi nu există niciun pericol pentru sănătatea populaţiei, a declarat, la Guvern, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir.

El a fost convocat la şedinţa de miercuri a Executivului, pentru a clarifica datele din raportul care indică existenţa unor urme de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a informat, miercuri, că, rezultatele analizelor de laborator pentru controlul oficial, realizate din produse alimentare sau din furaje recoltate în România sau importate din alte ţări, nu au indicat contaminare radioactivă sau depăşiri ale limitelor normale ale radioactivităţii.

Şi Ministerul Sănătăţii a transmis că specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi după-amiază, că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131.

După interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova, specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici faţă de valorile admise. Pentru Iod 131, concentraţiile maxim admise în laptele de consum pentru populaţie sunt de 300 Bq/l pentru adulţi şi 100 Bq/l pentru copii şi sugari.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: În România nu este niciun pericol de radiaţii în urma exploziilor de la Fukushima.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: În România nu este niciun pericol de radiaţii în urma exploziilor de la Fukushima0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei