Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 mar 2011 - Anul XVI, nr. 51 (4649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Baconschi vrea ca românii din ţări cu potenţial de instabilitate să-şi anunţe prezenţa la ambasade

Joi, 3 Martie 2011 (18:04:40)

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că, în urma experienţei evacuării românilor din Libia, se gândeşte la o modificare legislativă astfel încât cetăţenii români să îşi declare la ambasadă datele de contact pentru o eventuală evacuare dar şi la crearea unei "săli a hărţilor" la MAE.

"Mă gândesc cum să modificăm legislaţia primară astfel încât cetăţenii români aflaţi în ţări cu potenţial de instabilitate politică sau de risc pentru securitatea lor să-şi anunţe din timp prezenţa la ambasadele României, pentru că toată munca noastră a fost extrem îngreunată de faptul că nu aveam deja constituit un registru unic al cetăţenilor români aflaţi deja în Libia", a spus Baconschi.

Ministrul a precizat că multe alte state europene fac aşa ceva, cetăţenii lor ajunşi sau stabiliţi într-o anumită ţară comunicând ambasadei coordonatele lor astfel încât în situaţii de criză să poată fi găsiţi fără eforturi.

Ministrul a mai spus că în urma experienţei pe care a căpătat-o prin evacuarea românilor din Libia, a decis constituirea unei "săli a hărţilor în MAE". "Voi cere tuturor misiunilor noastre să trimită o hartă administrativă şi politică a ţărilor în care îşi desfăşoară activitatea, pentru a avea o bază de date serioasă cu privire la drumurile de acces şi toate informaţiile necesare în asemenea situaţii de criză", a spus Baconschi, explicând că în unele cazuri evacuarea de grupuri de români din Libia a fost îngreunată şi de absenţa informaţiilor despre drumurile care leagă diferite zone.

"Am cerut Departamentului de Planificare Politică să facă o proiecţie astfel încât să fim pregătiţi în cazul în care mişcări similare care duc la anarhie, război civil sau, în orice caz, la necesitatea de a evacua în grabă cetăţeni români să avem o imagine de ansamblu, proiectivă, astfel încât să putem activa, dacă va fi cazul, întregul mecanism, pornind de la o informare preliminară sistematizată", a spus ministrul.

El a adăugat că în prezent MAE monitorizează preventiv întreaga regiune dar nu a dorit să nominalizeze din motive politico-diplomatice niciun stat anume în care ar putea avea loc mişcări de genul celor din Libia, Tunisia sau Egipt.

Ministrul a ţinut să le mulţumească angajaţilor MAE implicaţi în operaţiunea de evacuare. "Toată lumea a muncit, au fost zeci de oameni care nu au mai avut un program de funcţionar, de la 9 la 5, ci au stat în foc continuu şi au demonstrat că statul român are capacitatea de a-şi proteja cetăţenii", a spus ministrul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baconschi vrea ca românii din ţări cu potenţial de instabilitate să-şi anunţe prezenţa la ambasade.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baconschi vrea ca românii din ţări cu potenţial de instabilitate să-şi anunţe prezenţa la ambasade0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei