Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 mar 2011 - Anul XVI, nr. 50 (4648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Paranghelie bisericos-culturnică a subalternilor lui Nicu Barbă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Alaltăieri, încă burduşit cu amintiri recente despre Maestrul Ion Irimescu, am urcat, la orele 12 trecute fix, scările impunătoare ale Muzeului Bucovinei şi, luat pe neaşteptate, am cam băgat-o pe mânecă: un preot tânăr tocmai oficia o slujbă de pomenire, „întru odihna robului Tău, Ioan”. Convins că, distrat cum sunt, am nimerit la înmormântarea unui oarecare „rob al lui Dumnezeu, Ioan” (Dumnezeu să-l odihnească!) şi nu la vernisajul unei expoziţii, care încununează un festival naţional de artă plastică, închinat memoriei Maestrului Ion Irimescu, am făcut stânga-mprejur, dar, ieşind pe uşile din lemn masiv, am constatat că nu greşisem, totuşi, adresa, că interiorul de dincolo de uşi aparţinea Muzeului Bucovinei, şi nu vreunei biserici sau cimitir.

Fricos, cum mă ştie toată lumea, am revenit, urcând scările cu mare precauţie, dar, când am dat cu ochii de subalternii domnului Nicu Barbă, vicepreşedintele CJ Vasile Ilie şi directorii Petre Horvat şi Emil Ursu, hurducând o masă cu pomeni (una butelie vin – vischiul fiind sacrificat, într-o recentă noapte, de Petre Horvat şi de tristeţea gospodarului Vasile Ursachi, două pâini feliate şi o lumânare aprinsă), era să leşin de spaimă.

Judecând după peisajul ambiental, am presupus că răposatul „rob al lui Dumnezeu, Ioan”, fusese depus în golul luminatorului, aşa că, biruindu-mi frica ancestrală, m-am apropiat de luminator şi am iscodit în jos, dar n-am văzut nici un cadavru, ci doar macheta Cetăţii de Scaun a Moldovei. Numai să mă fi văzut dumneavoastră atunci: făcusem o moacă de fraier, de-aţi fi jurat că şi eu sunt subaltern lui Nicu Barbă!

În jur, lume cuvioasă şi sobră, ca la înmormântare, mascând cu trupurile tablourile din expoziţie, care nu prea cadrau cu solemnitatea religioasă a momentului, fiind prea lumeşti, adică artă. Apoi a luat cuvântul Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, lămurindu-ne că el nu are nici o vină, Muzeul doar găzduind paranghelia. După aceea, a vorbit vicepreşedintele CJ Vasile Ilie, dar nu m-am prins dacă ne-a transmis salutul şefului său, Nicu Barbă, sau nu.

În schimb, de la Petre Horvat am aflat că spiritul său profund creştin duce atâta dor de evlavie, încât ar chema preoţii să-i bizantinească religioase cântări chiar şi la câte-un puiuţ de chef neaoş românesc, d-apoi la vernisajul unei expoziţii (de vernisare a uitat, din prea duhnitoare ortodoxie), închinată, ca şi concursul, „robului lui Dumnezeu, Ioan”, respectiv Maestrul Ion Irimescu. Ion, nu Ioan, precizarea fiind necesară pentru justificarea confuziei mele iniţiale.

Probabil că mulţi dintre cititorii acestui articolaş sunt deja contrariaţi, dar şi mai contrariat este domnul Nicu Barbă, consilierul domnului Gheorghe Flutur, dar nu pentru că am consemnat o realitate, ci pentru că am dat-o publicităţii.

Domnul Nicu Barbă (îl cheamă Niculai sau Nicolae, dar eu, din simpatie, îi zic „domnul Nicu”) este cenzorul şi evaluatorul culturii contemporane, vicepreşedintele CJ cu probleme de cultură, Vasile Ilie, fiind, în realitate şi spre ruşinea laşităţii lui, doar un biet subaltern, fără nici o putere de decizie. Nicu Barbă aprobă sau refuză planuri şi activităţi culturale, evaluează directori şi salariaţi, promovează oile care ştiu să scrie „Bucovina” pe dealuri în funcţii decizionale din sistemul culturii şi transformă foste femei de serviciu în şefe de servicii, cu lefuri doldora, nu ca noi, pârliţii de bugetari care mâzgălesc foile desprinse iresponsabil din pădurile patriei cu cuvinte sau cu desene.

Începusem să mă obişnuiesc oarecum cu aglomerarea deja dezgustătoare de manelism folcloric prin toate locurile virane ale judeţului, coşneguţii, zgâiţii şi daco-recolciucii restrângându-mi la maximum grila de programe de televiziune salvate. Numai prohodul oficial al culturii mai lipsea, dar au avut grijă subalternii lui Nicu Barbă să-şi facă datoria.

Nu vreau să se creadă că nu aş avea respectul cuvenit faţă de religia strămoşilor mei, dar ştiu de la strămoşi că omul se închină în biserică sau la mormintele străbunilor, fără trufie şi cohorte de ziarişti invitaţi.

Am, desigur, un mare respect faţă de cărturarul care ne este, de două decenii, ierarh şi chiar aş vrea să-l omagiem, şi prin acte de cultură (de exemplu: prin deschiderea unui muzeu al icoanei vechi româneşti din Bucovina), pe Î.P.S. Pimen, cu ocazia acestei frumoase aniversări. La fel de mult respect şi cultura, care-şi merită locul ei în societate, fără slujbe tocmite prefăcut de culturnici şi, eventual, fără Nicu Barbă, pe post de cenzor acerb.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paranghelie bisericos-culturnică a subalternilor lui Nicu Barbă.
 Vizualizări articol: 5717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 9 voturi
Paranghelie bisericos-culturnică a subalternilor lui Nicu Barbă3.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   AFURISIT???? trimis de
( 3 mar 2011, 14:27:44
NU STIU CITI PRIETENI AI DAR TU DUSMANESTI MULTA LUME .DACA ERAI TU IN LOCUL LUI NICU BARBA CUM AI FI PROCEDAT? SCRIE UN ARTICOL IN CARE SA FII TU UN ASA ZIS NICU BARBA SI SA FACI O ACTIUNE PRIN CARE SA IESI TU IN RELIEF CA FIIND UN ORGANIZATOR DE NOTA 10.NU ASA SE INDREAPTA LUMEA. DA TU EXEMPLE DEMNE DE URMAT SI FA TOT POSIBILUL SA NU TE CRITICE NIMENI.
2.   Multa usurinta trimis de
( 3 mar 2011, 17:00:15
Cu mare usurinta d-le Dragusanu judeci pe toata lumea,de fapt esti un fel de Gica contra la toata lumea,se pare ca iti place sa barfesti pe altii si sa stai doar in spatele oamenilor si sa gasesti greseli.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei