Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 mar 2011 - Anul XVI, nr. 51 (4649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Strategia de achiziţionare a F-16 a avut ca scop îndeplinirea angajamentelor faţă de NATO

Joi, 3 Martie 2011 (14:01:39)

Strategia de achiziţionare de avioane F-16, având ca obiectiv final înzestrarea cu avioane F-35 JSF, a avut în vedere îndeplinirea misiunilor de apărare aeriană a României şi a angajamentelor asumate în cadrul NATO, precizează premierul Emil Boc într-un răspuns la o interpelare.

Răspunsul la interpelarea deputatul PNL George Scutaru, semnat de premierul Boc şi trimis la începutul lunii februarie, aminteşte că, potrivit hotărârii CSAT din 23 martie 2010, Guvernul a transmis Parlamentului pentru dezbatere şi decizie Concepţia referitoare la programul "Avion Multirol al forţelor aeriene" care prevede achiziţionarea, în primă etapă, a 24 de avioane F16 C/D Block 25, aflate în uz.

Totodată, Boc menţionează că, în urma desfăşurării activităţilor de informare, documentare şi control parlamentar, Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, împuternicite de către Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, au formulat şi transmis Guvernului un punct de vedere favorabil iniţiativei MApN privind înzestrarea forţelor aeriene cu avioane multirol.

Răspunsul semnat de premier nu precizează măsurile luate de Executiv după transmiterea acestui punct de vedere, însă aminteşte că "opţiunea pentru achiziţionarea de avioane F-16 se circumscrie strategiei Statului Major al Forţelor Aeriene de realizare graduală a capabilităţilor operaţiunilor aeriene care are ca obiectiv final intrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF (Joint Strike Fighter)".

"Această strategie a avut în vedere îndeplinirea misiunilor de apărare aeriană a României şi a angajamentelor asumate în cadrul NATO, implicaţiile epuizării, în următorii ani, a resursei avioanelor MiG-21 LanceR aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române, dar şi faptul că România nu dispune, în acest moment, de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi", mai spune premierul.

Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, liberalul George Scutaru, autorul interpelării, consideră că "premierul Emil Boc şi Guvernul pe care îl conduce vor fi responsabili de diminuarea capacităţii de apărare a ţării".

"Răspunsul premierului Emil Boc dovedeşte incapacitatea sa ca prim-ministru de a rezolva o problemă care ţine de securitatea naţională a României . El nu precizează ce fonduri şi când vor fi ele alocate pentru achiziţia de avioane multirol atât de necesare forţelor aeriene române. Boc şi Guvernul pe care îl conduce vor fi responsabili de diminuarea capacităţii de apărare a ţării", a comentat Scutaru.

Comisiile parlamentare de apărare au trimis, la 14 septembrie 2010, un document Birourilor permanente, în care apreciază drept necesară înzestrarea Forţelor aeriene române cu avioane multirol şi recomandă Guvernului să realizeze aceste obiective pe baza "transparenţei şi competitivităţii".

Comisiile de apărare din cele două Camere au decis, anterior, la 23 iunie, prin consens, să recomande Birourilor permanente ca memorandumul privind achiziţia avioanelor multirol să nu mai fie discutat în plen.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie 2010 propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F 16 în uz.

Achiziţionarea avioanelor F 16 aprobată de CSAT cotă aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, iar acestea ar fi urmat să ajungă în România în 2013.

Ministerul Apărării preciza că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

În 4 august 2010, întrebat de jurnalişti dacă Executivul dispune de fonduri pentru achiziţionarea avioanelor F 16, în condiţiile în care termenul pentru achitarea primei tranşe de bani a expirat, Boc a răspuns scurt "Nu", fără a răspunde la alte întrebări pe această temă.

SUA ar urma să trimită României un document privind eşalonarea unei eventuale plăţi pentru achiziţionarea de avioane F-16 în uz urmând ca, în cazul în care partea română va fi de acord, să fie transmisă oficial o nouă ofertă de achiziţionare de avioane, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX surse militare.

Documentul care va conţine informaţii despre modalităţile de plată este aşteptat la Bucureşti în luna aprilie sau la începutul lunii mai.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Strategia de achiziţionare a F-16 a avut ca scop îndeplinirea angajamentelor faţă de NATO.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Strategia de achiziţionare a F-16 a avut ca scop îndeplinirea angajamentelor faţă de NATO0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei