Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 mar 2011 - Anul XVI, nr. 51 (4649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Baconschi precizează că 735 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia

Joi, 3 Martie 2011 (18:30:31)

 Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, la MAE, că în urma operaţiunii de evacuare din Libia au fost repatriaţi 735 de cetăţeni români, fiind de asemenea ajutaţi să părăsească teritoriul libian mai mulţi străini, printre care ambasadorul din Sierra Leone şi familia acestuia.

"Vin în faţa dumneavoastră după mai mult de 10 zile de eforturi complexe, în care ne-am concentrat asupra acestei operaţiuni de evacuare în siguranţă a 735 de cetăţeni români din Libia", a spus Baconschi.

El a precizat că ultimul grup de români, format din circa 30 de persoane, a sosit la Bucureşti joi dimineaţă, pe ruta Tripoli-Istanbul, cu o cursă Turkish Airlines.

Ministrul a explicat că, pe lângă cetăţenii români, au fost de asemenea evacuaţi din Libia "72 de cetăţeni din state membre (UE, n.red.), plus 7 cetăţeni americani, 3 canadieni, 8 ucraineni, un rus, precum şi pe ambasadorul din Sierra Leone la Tripoli, împreună cu familia sa, 3 sârbi şi un libian, un copil cu părinţi care au cetăţenie libiană".

"Toată această operaţiune care ne-a solicitat atenţia non-stop, timp de 10 zile, a pornit luni 21 februaruie, când, aflându-mă la Bruxelles, am constatat că nu va fi organizată o operaţiune coordonată de evacuare la nivelul UE şi că trebuie prin urmare să luăm de urgenţă măsuri la nivel naţional. (...) Răsplata noastră este că toţi aceşti compatrioţi sunt astăzi în siguranţă", a spus el.

Ministrul a adăugat că MAE a acţionat pe mai multe paliere.

"Primul este consolidarea reţelei consulare. Astfel, pe 21 februarie, a devenit operaţională celula de criză pentru situaţia din Libia, în cadrul Departamentului Consular. Această celulă a funcţionat 24 din 24 şi a permis asigurarea legăturilor cu cetăţenii români, cu familiile acestora", a spus Baconschi.

El a menţionat că, la rândul său, consulul român la Tripoli a coordonat o celulă de evacuare instituită pe aeroportul din capitala libiană pe toată perioada crizei şi, în afară de spirjinul acordat cetăţenilor români, a oferit sprijin logistic şi altor cetăţeni europeni.

"Pe 23 februarie, am trimis urgent doi consuli pentru a consolida colectivul de la Tripoli, pe 24 februarie am trimis la aeroportul Luca din La Valetta, Malta, 3 funcţionari consulari din cadrul Secţiei consulare a Ambasadei României în Italia, în vederea acordării de asistenţă umanitară şi consulară celor care urmau să fie evacuaţi, inclusiv prin eliberarea de titluri de călătorie", a spus Baconschi.

Ministrul a reamintit că MAE a organizat şi menţinut la nivel operaţional singurul punct de informare şi asistenţă al unui stat membru UE, având ca obiectiv preluarea pentru repatriere a românilor şi a altor europeni din La Valetta.

"La 27 februarie, am trimis un alt funcţionar consular la Tunis, pentru acordarea de sprijin şi asistenţă în vederea evuacării pe cale terestră, prin trecerea frontierei libiano-tunisiană, astfel încât pe 28 februarie un grup de 79 de români de la Gadamesh a putut fi evacuat", a spus el.

Ministrul a explicat că un al doilea palier de acţiune a fost reprezentat de "menţinerea dialogului" cu celelalte capitale.

"MAE a dispus instituirea prezenţelor consulare permanente la aeroporturile din Tripoli şi La Valetta şi a coordonat un mod integrat de acţiune la nivelul tuturor ambasadelor din regiune - Tripoli, Alger, Cairo, Tunis, Roma", a explicat ministrul.

El a spus că acţiunea a fost corelată prin demersuri paralele făcute prin ambasadele României de la Londra, Ankara, Moscova, Sofia, Paris, Berlin şi Bruxelles.

"Departamentul Consular din cadrul MAE a menţinut permanent legătura cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate la Bucureşti cu privire la preluarea propriilor cetăţeni evacuaţi de către autorităţile române din Libia", a precizat ministrul.

Teodor Baconschi a ţinut să le mulţumească mai multor colegi din Guvern pentru sprijinul acordat, nominalizându-i pe ministrul Apărării Gabriel Oprea, pe ministrul de Interne Traian Igaş, precum şi instituţii ca Oficiul Român pentru Migrări, IGSU şi Poliţia de Frontieră.

Potrivit datelor MAE, prezentate cu ocazia conferinţei de presă a ministrului, începând din 21 martie au fost realizate 15 operaţiuni de repatriere.

Astfel, în data 24 spre 25 februarie, 47 de cetăţeni români şi 10 de cetăţeni bulgari au fost evacuaţi cu zborul militar special organizat de România. În data de 25 spre 26 februarie - 24 de cetăţeni români, 2 bulgari, 2 greci şi 3 cehi au fost evacuaţi cu zborul militar organizat de România. În data de 26 spre 27 februarie - 45 cetăţeni români, 21 bulgari şi 3 sârbi au fost evacuaţi cu zborul militar organizat de România.

În ziua de27 februarie, 29 cetateni români au fost evacuaţi cu un avion pus la dispozitie de Ungaria şi au sosit în ziua de 28 în ţară cu un autocar pus la dispoziţie de MAI. În aceeaşi zi, 8 cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia, fiind preluaţi de vasul militar italian San Giorgio (via Catania – Sicilia). Apoi, în cursul nopţii de 27-28 februarie, 4 cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia fiind preluaţi de un avion britanic (via Londra).

În seara zilei de 27 februarie, un cetăţean român a fost evacuat cu un zbor comercial ucrainean, 6 cetăţeni români au fost evacuaţi din Nafoora, cu avioane militare germane, iar alţi 5 cetăţeni români au fost evacuaţi din Ras Lanouf - unul cu un vas german, 2 cu un vas grecesc, 1 cu un vas italian şi unul cu un vas aparţinând Federaţiei Ruse.

La 28 februarie, 79 de cetăţeni români au fost evacuaţi pe cale terestră din Ghadameş via Tunis şi apoi Roma, iar în noaptea dinspre 28 februarie spre 1 martie, o cursă militară organizată de autorităţile române a revenit în România având la bord 42 de cetăţeni români care au părăsit portul Benghazi la bordul vasului britanic HMS Cumberland, alţi 12 cetăţeni români evacuaţi din Libia, preluaţi din La Valetta, precum şi 13 cetăţeni străini.

În data 1 martie, cu un vas italian de aprovizionare au părăsit platforma Sabratha 2 cetăţeni români şi platforma DP4 un cetăţean român, ajungând la Malta (La Valetta). Tot la 1 martie, 94 cetăţeni români au fost evacuaţi pe cale terestră, la Alexandria, în Egipt, iar seara a fost evacuat cu o cursă militară organizată de autorităţile române ultimul grup format din 76 de persoane, dintre care 43 cetăţeni români şi 33 de cetăţeni străini.

Un ultim grup, format din 33 de români, a sosit, joi dimineaţă, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, pe ruta Tripoli – Istanbul- Bucureşti, cu o cursa Turkish Airlines. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baconschi precizează că 735 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia.
 Vizualizări articol: 834 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Baconschi precizează că 735 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei