Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 feb 2011 - Anul XVI, nr. 37 (4635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Principalele probleme cu proiectele din fonduri UE sunt întârzierea rambursărilor şi birocraţia

Marţi, 15 Februarie 2011 (16:03:14)

Principalele dificultăţi la contractarea şi implementarea proiectelor din fonduri UE sunt virarea cu întârziere a prefinanţărilor sau rambursărilor şi birocraţia excesivă, care în unele cazuri presupune zeci de bibliorafturi de documentaţii, potrivit Structural Consulting Group.

"Întârzierile în virarea prefinanţărilor şi a rambursărilor ajung în unele cazuri şi la 120 de zile, în condiţiile în care termenul contractual este de 15 zile; lipsa de transparenţă a Autorităţii de Management în comunicarea cu beneficiarii; răspunsul Autorităţii la cerere de act adiţional a întârziat şi mai mult de 135 de zile, faţă de termenul stabilit de 30 de zile, iar birocraţia excesivă a necesitat nouă bibliorafturi de anexe la un proiect de cursuri pentru personal medical", conform unui sondaj realizat de Structural Consulting Group şi prezentat marţi la conferinţa MEDIAFAX Talks about SME de Dan Barna, managing partner al firmei.

Rezultatele au fost identificate de beneficiarii proiectelor prin programul POSDRU, de finanţare în domeniul resurselor umane.

Pentru beneficiarii Programului Operational Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, întârzierile în procesarea sau virarea rambursărilor au fost şi de 15 luni.

Sondajul a încercat să identifice problemele IMM-urilor în fazele de contractare şi implementare a proiectelor din fonduri europene şi a fost realizat în perioada 7-14 februarie în rândul a 314 firme mici şi mijlocii.

Programele din fonduri europene luate în considerare au fost POSDRU, Programul Operaţional Regional (POR), Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi POSCCE.

Problemele reclamate în ceea ce priveşte POR au fost birocraţia şi inconsecvenţa pentru documentele suport, astfel că pentru clarificarea unor elemente din contract în vederea semnării acestuia un beneficiar a fost nevoit să aducă 30 de bibliorafturi de documentaţie. Tot în cadrul acestui program firmele reclamă lipsa unui calendar clar privind fiecare etapă de evaluare, astfel că de la depunerea proiectului şi până la contractare expiră autorizaţiile.

Alte probleme identificate de firme sunt lipsa predictibilităţii şi perioadele lungi între aprobarea proiectelor şi contractarea acestora, precum şi amânarea repetată a lansării anumitor apeluri de proiecte, iar pentru beneficiarii de proiecte în cadrul PNDR imposibilitatea accesării de credite şi dobânzile mari la creditele obţinute îngreunează implementarea investiţiilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Principalele probleme cu proiectele din fonduri UE sunt întârzierea rambursărilor şi birocraţia.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Principalele probleme cu proiectele din fonduri UE sunt întârzierea rambursărilor şi birocraţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei