Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 feb 2011 - Anul XVI, nr. 37 (4635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lege strâmbă

Diplome de bac obţinute fraudulos acum cinci ani, valabile şi astăzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O fraudă de proporţii ieşită la iveală în anul 2006, când, în urma unei sesizări venite de la un cadru didactic, s-a constatat că mai mulţi elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava au fost promovaţi în anul şcolar superior deşi nu dăduseră pe la ore, a rămas fără nici o finalitate până astăzi. Paradoxal este că  profesorii şi elevii implicaţi în fraudă au fost găsiţi vinovaţi şi amendaţi, însă cel mai important aspect, anularea  diplomelor de bacalaureat obţinute ilegal, a rămas doar pe hârtie.

 

O sesizare ajunsă la poliţie pe 26 iulie 2006 anunţa că la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava există elevi de la fără frecvenţă care, deşi erau plecaţi în străinătate, figurau prezenţi la ore şi cu note în cataloage. S-a demarat o anchetă, cataloagele au fost ridicate şi verificate, au fost audiaţi zeci de profesori şi elevi, iar concluzia a fost că sesizarea se confirmă. Dosarul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, demarându-se urmărirea penală faţă de 18 profesori. În fapt, cei 18 au fost acuzaţi că au falsificat situaţia şcolară a opt elevi ai colegiului, care au promovat anul, deşi nu dăduseră pe la ore.

 

Elevii treceau anul cu brio, deşi erau plecaţi în străinătate

Concluziile rezoluţiei din 22 aprilie 2008 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au fost clare.

„În urma verificării cataloagelor claselor cu frecvenţă redusă s-a constatat că învinuiţii Găitan Ilie, Ţabrea Daniel Gheroghe, Gîtman Mihaela, Gavrilovici Mariana, Găitan Mihalea, Bujorean Constantin, Bujorean Angela şi Ungureanu Cătălin (n.r. elevi la fără frecvenţă la Colegiul Alimentar) apar cu note, deşi în perioadele în care au fost notaţi aceştia nu se aflau pe teritoriul României.

În locul învinuitului Ţabrea Daniel Gheorghe, pentru perioada cât a fost plecat din ţară, la cursuri s-a prezentat un amic de-al său, însă identitatea acestuia nu s-a putut stabili.

Din materialul probator instrumentat rezultă că învinuiţii s-au folosit de notele astfel obţinute pentru a absolvi cursurile liceale şi pentru a susţine examenul de bacalaureat (n.r. în 2006 şi 2007)”, se arată în rezoluţia procurorilor.

 

Distrugerea diplomelol de bac, o decizie rămasă pe hârtie    

Aşadar, falsurile s-au confirmat, însă, în mod surprinzător, procurorii au stabilit că fapta nu prezintă pericol social ridicat şi au considerat că este suficient ca profesorii, respectiv elevii, să fie doar amendaţi, cu 700, respectiv 800 de lei. Cei 18 profesorii vinovaţi au pus falsurile pe seama unor erori. Ei au declarat în faţa procurorului de caz că nu aveau cum să-i cunoască pe elevi după fizionomie, întrucât aveau puţine ore cu aceştia şi că nu i-au legitimat niciodată, fiind posibil ca în locul acestora să se fi prezentat alte persoane sau ca un elev din clasă să predea două lucrări. Aşadar, toate cele opt cazuri au fost puse pe seama unor erori, asta deşi nu a fost identificată efectiv nici una dintre persoanele care ar fi participat la ore în locul titularilor. În rezoluţia de care vorbim, în afara sancţiunilor aplicate, procurorul de caz a scris negru pe alb că va fi sesizată Judecătoria Suceava, „pentru distrugerea totală a diplomelor de bacalaureat şi a foilor matricole” obţinute de către cei foşti opt elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.

 

Reluat, procesul de anulare a diplomelor are termen peste două zile

Deşi au scăpat de trimiterea în judecată şi au fost doar amendaţi, cei 18 profesori s-au declarat nemulţumiţi de ce a stabilit procurorul, astfel că au contestat de două ori rezoluţia în instanţă. Au pierdut de fiecare dată, debutul lui 2010 aducând o decizie care a menţinut definitiv şi irevocabil ordonanţa procurorului de care am amintit mai sus. Prin această mişcare însă, voluntar sau nu, profesorii au ţinut pe loc demararea procedurilor de anulare a diplomelor, proceduri care puteau începe numai după ce decizia rămânea definitivă.

Foarte grav este şi ce a urmat. Procesul în vederea anulării diplomelor celor opt a fost blocat pe tot parcursul anului 2010. Abia recent, după ce cazul a ajuns şi în atenţia ministrului Justiţiei, dosarul a fost repus pe rol. Astfel, după o pauză de mai bine de un an de zile, dosarul de la Judecătoria Suceava care vizează anularea diplomelor are stabilit termen pentru 17 februarie a.c..

 

Se va merge până la capăt în acest caz?

Aşadar, diplome de bacalaureat din 2006 şi 2007, de care, foarte probabil, beneficiarii s-au folosit pentru admiterea în facultăţi şi ulterior chiar pentru angajare, ar urma să fie anulate prin decizie judecătorească. Consecinţele unei astfel de decizii ar fi dezastruoase pentru cei în cauză. Scepticii sunt însă de părere că tergiversarea unei astfel de hotărâri are un scop clar. Prescrierea faptelor până când decizia instanţei va fi definitivă şi irevocabilă.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla, cert fiind doar că lipsa de finalitate a dosarelor care vizează nereguli în învăţământ este o constantă în Suceava, cel puţin până în momentul de faţă.

Putem aminti aici doar de presupuse fraude privind titularizarea în învăţământ, fraude sesizate în 2006 cu probe clare chiar de către adjunctul IŞJ de la acea vreme, Niculai Barbă. Acest dosar, instrumentat mai întâi de ofiţeri de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei, a ajuns pe masa unui procuror cu propunere de începere a urmăriri penale, însă ulterior s-a pierdut pe drum, fără a mai fi trimis, cel puţin până acum, în instanţă.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diplome de bac obţinute fraudulos acum cinci ani, valabile şi astăzi.
 Vizualizări articol: 1878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 8 voturi
Diplome de bac obţinute fraudulos acum cinci ani, valabile şi astăzi4.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Titularizari trimis de
(15 feb 2011, 11:27:26
Culmea e ca titularizarile frauduloase continua .Oare verifica cineva cum au fost facute restringerile de activitate in ultimii doi ani?
2.   ??????????!!!!!!!!!!!!! trimis de
(15 feb 2011, 11:56:11
cine-i director acolo ?
3.   Director trimis de
(15 feb 2011, 11:59:43
Director este Buda-Niga Craita, daca imi aduc bine aminte inca numele ei...
4.   Diplome trimis de
(15 feb 2011, 12:37:00
Prin 2005-2007 puteam si o face rost de o diploma contra cost (studii superioare) dar am preferat sa ramin cu 4 clase ale mele dar cind vad acum toti  ☭ ii cu diplome de facultate si in functii bine platite chiar ca imi e ciuda (recunosc)dar chiar nu meritau persoanele respective decit 10 clase.Da dar ............"am facultate" cum se zice .......
5.   Oricat s-ar scrie... trimis de
(15 feb 2011, 12:39:39
Oricat s-ar scrie, oricate sesizari ar fi - intrucat nimeni nu se va autosesiza - fraudele cu diplome de bac sau de licenta vor continua la noi in judet. De ce? Intrebati-i pe cei ce conduc toate aceste institutii, de ce. Si acum sunt elevi ce absolva licee din Suceava fiind in strainatate, si acum sunt studenti ce absolva facultati din Suceava desi ei numai trimit banii de taxe, fiind in strainatate, asa ca niciodata nu se va opri sistemul. E un sistem banos si unde-s banii se poate face orice la noi, numai justitie nu.
6.   Invatamant romanesc trimis de
(15 feb 2011, 15:21:49
De asta invatamantul romanesc nu mai are nici o valoare. Datorita acestor excroci de 'profesori' - ajunsi si ei profesori tot asa pe bani. Stiu si profesori de astia si elevi cu diplome de Bac si facultati , cu toate ca ei erau plecati la munca in Spania. La fel ca si permisele de conducere, la fel ca si vamile. Eu nu cred ca exista vre-un domeniu in Romania care sa nu fie corupt.
6.1  RE: Invatamant romanesc trimis de
(15 feb 2011, 17:31:35
Adevarat spui: invatamantul romanesc nu mai are valoare. Dovada cea mai buna este gramatica din postarea ta.
7.   PT. PAIU ZIARISTUL MINUNE trimis de
(15 feb 2011, 18:17:28
AI FACUT SI TU LICEUL LA INDUSTRIAL NR.3 (Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava ) LA FRECVENTA REDUSA ?
8.   Pentru ELYAS trimis de
(16 feb 2011, 09:03:19
Dacă ai doar 4 clase termină 8 clase, apoi liceul şi după aceea fă-ţi rost de diplomă de studii superioare. Mai ai de lucru.
9.   Intrebare trimis de
(16 feb 2011, 10:28:49
De ce se da vina numai pe profesori(corupti), corupatorii nu sunt mai vinovati? Daca nu se ofera nu ai cum sa iei, daca oferi si oferta este mare cum poti rezista tentatiei?" Nu mai oferiti si nu va mai exista corupti , este o clasa pe care noi am creeat-o. Da1 Noi oferim in orice situatie , ba mai mult suntem grandomani si oferim tot mai mult. Nimeni din cei care astazi sunt corupti nu a cerut vreodata ceva, insa dupa ce i-am invatat au pus pret fix. Avem ce am creeat si meritam sa avem ce ne-am dorit. Raul facut nu va mai putea fi oprit de nici o lege. Cei care vor trebui sa o aplice vor fi corupti tot de noi, astfel cercul este inchis pentru totdeauna.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei