Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 feb 2011 - Anul XVI, nr. 37 (4635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liderii PCM Covasna au trimis, prin poştă, scrisori preşedintelui Băsescu în care solicită autonomia

Marţi, 15 Februarie 2011 (15:01:34)

Liderii PCM Covasna au trimis, prin poştă, scrisori în limba maghiară preşedintelui Traian Băsescu pentru a-i cere sprijinul în vederea obţinerii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că membrii conducerii organizaţiei judeţene a partidului şi ai PCM Sfântu Gheorghe au trimis, în aceste zile, prin poştă, scrisori în limba maghiară preşedintelui Traian Băsescu, în care solicită autonomia Ţinutului Secuiesc.

Kulcsar Terza a precizat că până în prezent aproximativ 15 lideri ai PCM din judeţ şi din Sfântu Gheorghe au trimis, în nume personal, aceste scrisori şefului statului, dar urmează ca în perioada următoare şi aleşii locali ai PCM din Covasna să se alăture campaniei declanşate recent de Consiliul Secuiesc - Scaunul Gheorgheni.

Conducerea PCM Covasna a lansat, săptămâna trecută, un apel către covăsneni să trimită câte o scrisoare, în limba maghiară, preşedintelui Traian Băsescu, în care să solicite autonomia Ţinutului Secuiesc.

Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, declara, miercuri, într-o conferinţă de presă, că organizaţia judeţeană lansează un apel către toţi cetăţenii din judeţ să trimită câte o scrisoare, în limba maghiară, preşedintelui Traian Băsescu şi să-i solicite autonomia Ţinutului Secuiesc.

Kulcsar Terza spunea că iniţiativa aparţine Consiliului Secuiesc - Scaunul Gheorgheni, iar PCM Covasna se alătură acestui demers.

Potrivit acestuia, în scrisoare i se solicită preşedintelui Traian Băsescu să demareze discuţiile cu reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc în problema autonomiei Ţinutului Secuiesc, în aşa fel încât voinţa secuimii, exprimată în cadrul unui referendum, să poată fi pusă în practică în cel mai scurt timp.

Kulcsar Terza Jozsef a amintit de declaraţia preşedintelui Traian Băsescu făcută la APCE, potrivit căreia România nu este de acord cu autonomia Ţinutului Secuiesc.

"Noi, PCM Covasna, considerăm că un şef de stat trebuie să ţină cont de voinţa populară. Noi, secuii, ne-am exprimat voinţa privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc cu ocazia referendumului organizat de Consiliul Naţional Secuiesc şi consider că domnul preşedinte Traian Băsescu trebuie să ţină cont de voinţa poporului secui", afirma Kulcsar Terza Jozsef.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 27 ianuarie, la APCE, că România nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice, menţionând că nu doar etnicii au nevoie de autonomie şi s-a întrebat de ce "comunităţile de români ar avea mai puţină autonomie în a-şi stabili soarta comunităţii".

"După cum vă este cunoscut şi afirmat de toţi politicienii români, noi nu îmbrăţişăm teoria autonomiei pe criterii etnice. În schimb, după cum aţi observat, dacă urmăriţi România, noi am trecut la un proces generalizat de creştere a autonomiei locale", a declarat Traian Băsescu.

El a făcut această declaraţie în plenul APCE, ca urmare a întrebării unui parlamentar ungar din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pe tema autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Şeful statului a mai spus atunci că, în momentul de faţă, comunităţile au poliţie locală, că spitalele sunt transferate către administraţia locală, că teatrele şi obiectivele culturale sunt în administrarea autorităţilor locale.

"Noua lege a educaţiei ne obligă să transferăm şcolile în administraţie locală. În plus, conform legii, administraţiile locale, prin decizia lor, taxe locale, deci au resurse financiare locale, la care se adaugă un procent important din taxele colectate la nivel central şi care sunt disponibilizate pentru administraţiile locale. Aş spune că acesta este tipul de autonomie pe care noi îl vedem valabil în România dintr-un motiv simplu: nu numai etnicii au nevoie de autonomie. De ce comunităţile de români ar avea mai puţină autonomie în a-şi stabili soarta comunităţii. Deci este un proces controlat care a mers pas cu pas şi care deja, cred, a ajuns mult mai departe decât în multe ţări ale UE. Acest proces va continua", afirma Traian Băsescu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liderii PCM Covasna au trimis, prin poştă, scrisori preşedintelui Băsescu în care solicită autonomia.
 Vizualizări articol: 467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liderii PCM Covasna au trimis, prin poştă, scrisori preşedintelui Băsescu în care solicită autonomia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei