Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 feb 2011 - Anul XVI, nr. 37 (4635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lincu: Vasile Marica cerea şefilor ANV funcţii în vămi, avem o înregistrare

Marţi, 15 Februarie 2011 (14:00:51)

Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, solicita şefilor Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) funcţii în vămi, ca şefi de tură şi şefi de vamă, iar în acest sens există şi o înregistrare, a declarat, marţi, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

"O să fim în măsură la un moment dat să vă prezentăm o înregistrare prin care Marica Vasile solicita şefilor Autorităţii Naţionale a Vămilor funcţii în vămi, şefi de tură şi şefi de vamă", a precizat Lincu.

Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a şantajat toţi directorii Autorităţii Naţionale a Vămilor, indiferent de culoarea politică, pentru că avea oameni în toate punctele vamale şi ştia tot ce se întâmplă acolo, a spus, marţi, Marius Ungureanu, fost şef de vamă.

Marius Ungureanu, care spune că între 1990 şi 2003 a lucrat la Vama Giurgiu, mai întâi ca lucrător vamal, apoi ca şef de tură şi şef la vama Mocănaşu - Giurgiu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă organizată de Sindicatul "Pro Lex", că angajaţii vamali îi dădeau bani lui Vasile Marica pentru menţinerea pe funcţie, pentru promovare, pentru a nu fi daţi afară în cazul restructurărilor.

"Nu aveai cum să scapi de sistemul lui Marica. Dacă te retrăgeai din această caracatiţă, nu-ţi mai dădea subiectele de la examene, luai notă mică indiferent de cât te pregăteai", a spus Ungureanu.

Potrivit lui Ungureanu, Vasile Marica a plecat de la Vama Focşani pentru că a avut probleme cu legea, iar unchiul său a fost implicat într-un caz cu Gigi Kent.

Ungureanu a mai spus că "trebuie tăiat capul caracatiţei", altfel degeaba sunt arestaţi o mie de oameni în vamă.

El a mai spus că din 1997 şi până în 2002 i-a dat lui Marica 2.000-2.500 de dolari pe lună, împreună cu Robert Cristoi, fost şef de vamă la Giurgiu, în prezent prefect al judeţului Giurgiu, şi cu Eugenia Ciobanu, care a fost în sindicatul Unirea, actualul "Sed Lex".

Ungureanu a precizat că după şase ani de cotizare continuă, în anul 2002 a refuzat să-i mai dea bani lui Vasile Marica.

El a adăugat că, după ce nu i-a mai dat bani, a fost reţinut în arest patru luni, după ce Marica ar fi făcut presiuni asupra şefului Poliţiei din Giurgiu, fiind acuzat că nu a fost la serviciu dar a încasat salariul. Marius Ungureanu nu mai lucrează din 2003 în sistemul vamal.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat luni de "România Liberă", referindu-se la scandalul din vămi, că se teme că "regina se află printre liderii sindicali", însă a precizat că probarea acestui lucru depinde de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte.

Şeful statului a susţinut că în cele şase luni de supraveghere de către SRI "nu s-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele de frontieră către vreun om politic".

Preşedintele a explicat că, atunci când a spus că speră ca operaţiunea să ducă şi spre vârful piramidei politice, s-a referit la numirile în funcţii, fiindcă "la fel cum se ştia despre vameşi şi poliţişti de frontieră că îşi încasau foloase proprii din trecerea frontierei, la fel se spune despre şefii de vamă sau cei numiţi în funcţii că ar trebui să aibă nişte contribuţii".

"Aş face o observaţie, fiindcă am văzut nişte feţe extrem de dubioase care susţin teoria conexiunii directe între vameşi şi partide. Colecta descoperită la punctele de frontieră a fost pusă sub semnul transferului către partid. (...) Eu cred că suntem în faţa unei reacţii de alt tip, pentru că, după cum aţi observat, liderii sindicali au fost cei mai vocali când au vorbit de deturnare, acompaniaţi de trusturile de presă deţinute de Vîntu şi Voiculescu. E ceva putred la mijloc, nu pot pune degetul exact pe rană, dar este clar că ieşirile lor, care încearcă să arate spre zona politică, este un semn că vor să acopere ceva", a mai susţinut Traian Băsescu.

Întrebat despre declaraţia liderului "Pro Lex", Vasile Lincu, cel care a spus că a fost ameninţat cu moartea după ce sindicatul a făcut publică schema şahistă cu pionii care strâng direct banii din mită de la vamă, caii, nebunii şi tura, în persoana directorului Autorităţii Naţionale a Vămilor, regina şi regele care ar controla această caracatiţă a corupţiei, Traian Băsescu a declarat: "Dacă este vorba despre un fost şef de cadre la vamă, s-ar putea să aibă multe pe conştiinţă şi poate ne spune şi altceva despre rege, regină, ture şi pioni. Poate ne spune şi cum făcea selecţia vameşilor. Se spune că ar fi destul de scump un post de vameş, iar liderul sindicatului care ne arată jocul de şah a răspuns ani de zile, poate ne spune ceva şi despre selectarea vameşilor".

Întrebat dacă firele ar duce mai degrabă la liderii sindicali, decât la cei politici, şeful statului a răspuns: "Dacă rămânem în termeni şahişti, mă tem că regina se află printre liderii sindicali, dar probarea acestui lucru depinde foarte mult de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte".

Chestionat asupra regelui, preşedintele a spus că nu ar intra în schema lansată de un lider sindical, care a fost şef de cadre la vameşi.

"Eu nu scot însă oamenii politici în afara jocului, pentru că numirile de şefi se fac cu influenţa oamenilor politici, iar acest lucru este evident, că se petrece aşa", a adăugat el.

El a apreciat, de asemenea, că influenţele asupra punctelor de frontieră sunt transpartinice în privinţa numirilor.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a remis, săptămâna trecută, un comunicat în care a descris "schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemului piramidal": "Pionii – lucrǎtori vamali; Caii – colectorii – şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi) etc; Nebunul, sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ - liderul de sindicat şi/sau director ANV; Tura - şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane; Regina - partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF; Regele - ?".

Liderul "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, luni, că în niciun caz un lider de sindicat nu este regina, nu e beneficiarul final al corupţiei, pentru că nu avea puterea să numească un subsecretar de stat la conducerea ANV, dar dacă e implicat în corupţia din vămi, are un rol foarte important.

Lincu mai spunea că prin punerea sub acuzare a lui Radu Mărginean s-a trecut la piesele mai importante, respectiv "tura de pe tabla de şah", dar acesta nu este cea mai importantă "tură".

Fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost pus sub învinuire de procurori în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, fiind acuzat de luare de mită. El a fost demis din funcţie în 9 februarie, de către premierul Emil Boc, la câteva ore după ce a fost pus sub învinuire.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lincu: Vasile Marica cerea şefilor ANV funcţii în vămi, avem o înregistrare.
 Vizualizări articol: 825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lincu: Vasile Marica cerea şefilor ANV funcţii în vămi, avem o înregistrare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei