Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 feb 2011 - Anul XVI, nr. 37 (4635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vass: Inflaţia este susţinută de lipsa concurenţei şi de veniturile din muncă la negru şi evaziune

Marţi, 15 Februarie 2011 (14:59:27)

 Inflaţia din România este determinată atât de lipsa concurenţei şi de intermediari cât şi de cererea care se bazează în continuare pe venituri din muncă la negru şi evaziune fiscală, a declarat marţi Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc.

"Avem nevoie de concurenţă şi de competitivitate. Din nefericire când vorbim de inflaţia din România nimeni nu spune că ea se bazează din păcate pe o concurenţă foarte redusă, care nu pune presiune pe preţ. Aşa se face că în anumite zone, mai ales în cele legate de producţia internă, la legume - unde la cartofi avem inflaţie de 6% pe ianuarie 2011 faţă de luna anterioară - creşterea preţurilor se datorează aproape în exclusivitate practicilor de intermediere, pentru că producţia internă acoperă în mare parte consumul. Sigur că perioada iernii justifică creşterea preţurilor, dar nu atât de mult", a spus Vass la seminarul MEDIAFAX Talks about SMEs.

Alt argument invocat de Vass este cererea de produse sau servicii bazată pe veniturile obţinute din munca la negru şi din evaziune fiscală.

"Atâta timp cât concurenţa nu se adresează unui consumator care îşi drămuieşte cu foarte multă grijă cheltuielile vom avea inflaţie. De aceea bătălia cu corupţia şi evaziunea fiscală se asemănă cu bătălia cu o hidră. Nu se vorbeşte despre ea, ci se face. Nu poţi să ieşi să spui vom controla, vom investiga. Controlezi şi ieşi în momentul în care se demască mătrăşelile", a adăugat Vass.

Ea a spus că nu crede că este o surpriză că prioritatea premierului pentru 2011 este bătălia cu corupţia şi evaziunea fiscală.

Inflaţia anuală a coborât de la 7,96% în decembrie la 6,99% în ianuarie, depăşind media aşteptărilor analiştilor, după ce rata lunară a crescut la 0,77% în principal din cauza majorării preţurilor la legume, fructe, combustibili, energie termică, cărţi, reviste şi ziare, potrivit datelor INS. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna ianuarie faţă de decembrie cu 1,14%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,83%, în timp ce tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1%.

Cele mai mari majorări de prețuri pe segmentul produselor alimentare s-au înregistrat în ianuarie la grupele "legume şi conserve de legume" (5,6%), "fructe şi conserve din fructe" (2,22%) şi "ulei, slănină, grăsimi" (1,33%). Pe componente, se observă scumpirea cartofilor în ianuarie cu peste 6% faţă de decembrie, a fructelor proaspete cu 2,75% şi a zahărului cu 2%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vass: Inflaţia este susţinută de lipsa concurenţei şi de veniturile din muncă la negru şi evaziune.
 Vizualizări articol: 463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vass: Inflaţia este susţinută de lipsa concurenţei şi de veniturile din muncă la negru şi evaziune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei