Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 feb 2011 - Anul XVI, nr. 37 (4635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nini Săpunaru: Marius Ungureanu, un "personaj sinistru", e folosit ca "săgeată"

Marţi, 15 Februarie 2011 (17:10:34)

Fostul şef al Vămilor Nini Săpunaru a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Marius Ungureanu, care s-a autodenunţat că i-a dat lunar 2.000-2.500 de dolari lui Vasile Marica în perioada în care a fost la Vama Giurgiu, este un "personaj sinistru" folosit în cazul mitei în vămi drept "săgeată".

Deputatul PNL Nini Săpunaru, fost director general la Direcţia Generală a Vămilor între 1997 şi 2000, a apreciat ca "jenant" faptul că Ungureanu, pe care l-a catalogat drept un "personaj sinistru", implicat şi condamnat în dosare privind corupţia din vămi, să ajungă să vorbească la televiziuni.

Săpunaru a precizat că l-a dat afară pe Marius Ungureanu de la vama Giurgiu în 1998 sau 1999, în urma unor abateri repetate săvârşite de acesta.

"Am venit în 1997 (la conducerea Direcţiei Generale a Vămilor, n.r.) şi l-am dat afară mai târizu, în 1998-1999. S-au făcut sesizări penale, am avut o comisie formată de noi şi bulgari, care a pus cap la cap toate intrările şi ieşirile din vama română cu cele din vama bulgară şi nu numai, de la Giugiu, pe toată frontiera din ultimii cinci ani, la vremea aceea. În cazul acestei comisii s-au făcut dosare penale pe care le-am înaintat la Parchet, se află la Parchet tot şi acolo se poate vedea exact câtă contrabandă s-a făcut, că dincolo scria ţigări şi dincoace scria biscuiţi. Categoric Ungureanu a fost implicat şi în general toată frontiera. Problema era în felul următor: dacă se folosea ce era acolo, cred că trebuia să îi aresteze pe toţi. Dar noi am dat documentele, sunt la Parchet", a spus Săpunaru.

El a precizat că l-a dat afară pe Marius Ungureanu când a văzut că, în urma sesizărilor respective, nu s-a întâmplat nimic.

"L-am dat afară când am văzut că nu se întâmplă nimic. Am urmărit trei abateri consecutive şi la a treia l-am dat afară. A câştigat în instanţă şi apoi s-a întors înapoi, cred că în 2000", a spus Nini Săpunaru.

El a adăugat că, din informaţiile sale, Ungureanu ar fi fost schimbat ulterior, oficial, în urma unei capturi foarte mari, de 1-2 tone de heroină.

"Este jenant să ajungă un asemenea personaj sinistru la Televiziunea Română, la orice televiziune din România, să vorbească. E folosit. E săgeată, aşa se cheamă", a spus Nini Săpunaru.

În martie 1999, Direcţia Generală a Vămilor (DGV) anunţa că a făcut plângere penală, la Parchetul instanţei supreme, împotriva a 15 dintre angajaţii săi, printre care şi Marius Ungureanu, fost şef al biroului vamal Giurgiu Mocănaşu.

Ungureanu, alături de lucrătorii vamali Virgil Georgescu, Laurenţiu Pădeanu, Paul Bădălău, Cristian Togoe, Apostol Dincă, Iulian Dobriş, Marian Peta, Marius Cune, Silvian Siu, Mihai Zanfirescu, Georgeta Ogrija, Marian Vulcan, Gheorghe Vitănescu şi Laurenţiu Ivan au fost atunci suspendaţi din funcţii.

Direcţia Generală a Vămilor preciza că plângerea penală a fost depusă în urma verificărilor făcute la Vama Giurgiu Mocănaşu, la începutul anului 2009, de Corpul de Control al directorului general al DGV. În cadrul acţiunii au fost analizate documentele din arhiva biroului vamal referitoare la anul 1996 şi notele explicative solicitate lucrătorilor care îşi defăşurau activitatea la vremea respectivă. Comisia de control a analizat 136 de declaraţii vamale de export pentru ţigări şi alcool, întocmite în Bulgaria şi având ca destinaţie finală România.

Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a fost acuzat, marţi, de Marius Ungureanu că a luat mită de la angajaţi din vămi pentru a interveni în promovarea şi menţinerea lor în funcţii.

Marius Ungureanu, care spune că între 1990 şi 2003 a lucrat la Vama Giurgiu, mai întâi ca lucrător vamal, apoi ca şef de tură şi şef la Vama Mocănaşu - Giurgiu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă organizată de Sindicatul "Pro Lex", că persoanele susţinute de Vasile Marica aveau întâietate în numirile pe funcţii chiar înaintea propunerilor făcute de prefecţii judeţelor.

Ungureanu a dat şi exemple concrete de persoane care au contribuit cu sume de bani la Vasile Marica şi au fost promovate în funcţie, printre acestea fiind şi Dan Ioan Regman, fost consilier al lui Nini Săpunaru, director al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, lider de sindicat autosuspendat din funcţie şi angajat al Sindicatului "Unirea", fost consilier al ministrului Finanţelor Publice Sebastian Vlădescu.

El a mai spus că din 1997 şi până în 2002 i-a dat lui Marica 2.000-2.500 de dolari pe lună, împreună cu Robert Cristoi, fost şef de vamă la Giurgiu, în prezent prefect al judeţului Giurgiu, şi cu Eugenia Ciobanu, care a fost în sindicatul Unirea, actualul "Sed Lex".

Ungureanu a precizat că după şase ani de cotizare continuă, în anul 2002 a refuzat să-i mai dea bani lui Vasile Marica. El a adăugat că, după ce nu i-a mai dat bani, a fost reţinut în arest patru luni, după ce Marica ar fi făcut presiuni asupra şefului Poliţiei din Giurgiu, fiind acuzat că nu a fost la serviciu dar a încasat salariul. Marius Ungureanu nu mai lucrează din 2003 în sistemul vamal.

Totodată, Ungureanu a spus că Vasile Marica a şantajat toţi directorii Autorităţii Naţionale a Vămilor, indiferent de culoarea politică, pentru că avea oameni în toate punctele vamale şi ştia tot ce se întâmplă acolo.

"Nu aveai cum să scapi de sistemul lui Marica. Dacă te retrăgeai din această caracatiţă, nu-ţi mai dădea subiectele de la examene, luai notă mică indiferent de cât te pregăteai", a spus Ungureanu.

Ungureanu a mai spus că "trebuie tăiat capul caracatiţei", altfel degeaba sunt arestaţi o mie de oameni în vamă.

El a precizat că a făcut un autodenunţ în 2001, dar nu a luat nimeni nicio măsură, iar acum a făcut un nou autodenunţ la DNA cu privire la faptele de luare şi dare de mtă.

Totodată, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a spus că Vasile Marica solicita şefilor Autorităţii Naţionale a Vămilor funcţii în vămi, ca şefi de tură şi şefi de vamă, iar în acest sens există şi o înregistrare, pe care o va prezenta la un moment dat.

Vasile Marica a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că nu a permis niciodată corupţia în vămi şi că nu poate fi acuzat acum de un fost puşcăriaş, precizând că, după ce se va consulta cu juriştii, este posibil să îl dea în judecată pe Marius Ungureanu pentru acuzele aduse.

Vasile Marica a spus că Marius Ungureanu, cel care l-a acuzat că a luat mită de la angajaţi din vămi pentru a interveni în promovarea şi menţinerea lor în funcţii, i-a cerut ajutorul atunci când a fost acuzat de poliţie şi procurorii din Giurgiu, dar a refuzat să se implice în acest caz.

Preşedintele "Sed Lex" a mai spus că se va prezenta la Parchet dacă va fi chemat pentru audieri în urma autodenunţului lui Marius Ungureanu.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nini Săpunaru: Marius Ungureanu, un "personaj sinistru", e folosit ca "săgeată".
 Vizualizări articol: 749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nini Săpunaru: Marius Ungureanu, un "personaj sinistru", e folosit ca "săgeată"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei