Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 feb 2011 - Anul XVI, nr. 37 (4635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein a lăudat cooperarea româno-americană în contextul operaţiunii "undercover" a DIICOT

Marţi, 15 Februarie 2011 (17:09:48)

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, marţi, că rezultatele investigaţiei DIICOT de depistare a unui grup infracţional specializat în narco-terorism este un foarte bun exemplu de cooperare a forţelor de ordine române şi americane.

"Rezultatele acestei investigaţii sunt un excelent exemplu al modului foarte bun în care agenţii din cadrul forţelor antidrog cooperează cu agenţii dumneavoastră", a spus Gitenstein, menţionând procurorii DIICOT.

Ambasadorul a transmis "gratitudinea" poporul american faţă de cel român pentru cooperarea în cadrul acestei investigaţii.

"Vreau să subliniez că aceste droguri ar fi putut ajunge la fel de uşor în România şi, la fel de important, securitatea trupelor dumneavoastră din provincia afgană Zabul ar fi fost pusă în pericol de aceste rachete", a spus Gitenstein.

"Ca propunere generală, vrea să spun că o cooperare între cele două state nu numai că serveşte interesul cetăţenilor, dar le ajută şi să-şi protejeze reciproc nivelul de securitate, iar acesta este un excelent exemplu de astfel de cooperare şi de avantaje ale acesteia", a mai spus diplomatul american.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au defăşurat o amplă operaţiune "undercover" pentru depistarea membrilor unui grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în narco-terorism.

Autorităţile judiciare americane efectuează cercetări faţă de inculpaţii Maroun Saade, Walid Nasr, Francis Sourou Ahissou, Corneille Dato, Martin Raouf Bouraima, Alwar Pouryan şi Oded Orbach, pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o conspiraţie în vederea acordării de suport material unor organizaţii teroriste şi transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

Ei sunt acuzaţi că au intenţionat traficarea unor cantităţi însemnate de droguri (cocaină şi heroină), provenind din Africa de Vest precum şi arme letale, în scopul sprijinirii unor organizaţii teroriste din Liban şi Afganistan.

O parte din membrii grupării, respectiv inculpaţii Alwar Pouryan şi Oded Orbach, cetăţeni americani au stabilit o întâlnire la Bucureşti pentru punerea la punct a activităţii de furnizare de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc, aruncătoare de grenade, echipamente de vizionare nocturnă, puşti cu lunetă, carabine automate AK-47, M16, care urmau să servească pentru susţinerea mişcării insurgente talibane din Afganistan.

Prin acţiunea derulată de către procurorii DIICOT, în cooperare cu autorităţile judiciare americane, respectiv procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York şi Drug Enforcement Administration, inculpaţii Alwar Pouryan şi Oded Orbach au fost reţinuţi în 10 februarie 2011, în municipiul Bucureşti.

Ceilalţi cinci inculpaţi au fost arestati în Monrovia, Liberia, la datele de 10 şi 12 februarie 2011.

Pe numele inculpaţilor au fost emise mandate de arestare de către Instanţa din New York, Statele Unite ale Americii.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul DCCO - Serviciul Antidrog şi cu suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

AFP informa, luni, citând o sursă judiciară din New York, că şapte persoane arestate în Liberia şi România au fost inculpate în Statele Unite pentru trafic de droguri şi sprijin acordat talibanilor în Afganistan.

Cinci suspecţi au fost arestaţi între vineri şi duminică la Monrovia şi predaţi agenţilor DEA (Agenţia americană antidrog), în timp ce alţi doi, de naţionalitate americană, au fost arestaţi vineri la Bucureşti.

Statele Unite se aşteaptă ca toţi să fie extrădaţi către New York, unde sunt acuzaţi de trafic de droguri şi sprijin material acordat teroriştilor, precizează un comunicat al Parchetului.

Cele cinci persoane arestate la Monrovia nu au intrat niciodată în contact cu talibanii din Afganistan, deoarece au căzut în capcana întinsă de agenţii DEA, care au pretins că sunt terorişti.

Planul consta în primirea la Benin a câtorva tone de heroină produsă de talibani în Afganistan, pe care să le transporte în Ghana, apoi în Statele Unite, unde drogurile urmau să fie vândute.

Suma obţinută în urma vânzării urma să fie trimisă presupuşilor talibani, care ulterior ar fi cumpărat arme, în special rachete sol-aer sau anti-tanc şi mitraliere AK-47 sau M-16.

Potrivit procurorului districtului sud din New York, Preet Bharara, suspecţii "erau dispuşi să livreze milioane de dolari obţinuţi din droguri şi arme mortale unor persoane pe care le credeau a fi talibani".

Presupuşii infractori s-ar fi întâlnit în Benin, Ucraina, Ghana şi România, iar arestările au fost efectuate în cooperare cu aceste ţări.

"Africa Occidentală pare să fie un loc unde se află droguri şi terorism", aprecia procurorul Bharara. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein a lăudat cooperarea româno-americană în contextul operaţiunii "undercover" a DIICOT.
 Vizualizări articol: 594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein a lăudat cooperarea româno-americană în contextul operaţiunii "undercover" a DIICOT0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei