Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 feb 2011 - Anul XVI, nr. 37 (4635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dezvăluiri publice

Cum a justificat comisarul-şef Aurel Anea şpaga primită la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul şef al PTF Siret Aurel Anea a spus, ieri, la ICCJ, că a primit mai mulţi bani, la iniţiativa investigatorului sub acoperire, dar a susţinut că, în opinia sa, aceştia nu reprezentau mită, pentru că a plătit cu ei salariul femeii de serviciu, micile reparaţii şi consumabile de birou.

Instanţa supremă a analizat, ieri, contestaţiile fostului şef al PTF Siret Aurel Anea şi ale altor 14 poliţişti şi vameşi faţă de arestarea lor preventivă pentru luare de mită şi favorizarea traficului cu ţigări prin această vamă.

În declaraţia dată în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, fostul şef al PTF Siret a recunoscut că a primit mai multe sume de bani, dar a motivat că i-a folosit pentru fondul de reparaţii şi pentru plata femeii de serviciu.

Anea le-a arătat judecătorilor că, în 15 decembrie 2010, comisarul-şef de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, Gheorghe Ieremie, l-a chemat în biroul său pentru a-l anunţa că va fi schimbat din funcţie cu Mădălin Ionescu, unul dintre investigatorii sub acoperire din acest caz, el urmând să-şi continue activitatea într-o altă unitate.

Aurel Anea a precizat că, la predarea funcţiei, Mădălin Ionescu i-a cerut să-i indice „doi-trei oameni” cu care să ia legătura la PTF Siret şi care să-l pună la punct în legătură cu procedurile derulate în această instituţie, iar după alte două-trei zile, a venit la el cu bani.

Fostul şef al PTF Siret a susţinut în faţa judecătorilor că el i-ar fi spus lui Ionescu să aibă grijă să nu existe treceri la frontieră ale unor vehicule cu mărfuri ilegale sau cu cantităţile nepermise, iar acesta i-ar fi răspuns: „Da ce, eu pentru ce am venit aici”.

 

Anea a recunoscut că a primit bani de la Mădălin Ionescu

Întrebat dacă a primit bani oferiţi de investigatorul sub acoperire Mădălin Ionescu, Anea a recunoscut că acesta i-a dat bani. El a precizat că Ionescu i-ar fi spus că banii sunt de la poliţişti, iar el a luat aceşti bani pentru că aşa plăteau cei de la Vama Siret toate reparaţiile de la PTF, şi, totodată, aduceau consumabilele pe banii lor şi o plăteau şi pe femeia de serviciu.

Întrebat care era cota sa în cadrul grupării, Anea a arătat că el primea 40 la sută, iar investigatorul sub acoperire Mădălin Ionescu 60 la sută.

În apărarea sa, Anea a mai arătat că, potrivit fişei postului, el nu ar fi avut atribuţii de control al poliţiştilor sau vameşilor pe care îi avea în subordine şi că la nivelul anului 2010, la PTF Siret ar fi avut loc 650 de confiscări.

 

Vameşul Lazăr Ungureanu spune că dădea bani „pentru protocol”

Un alt inculpat din dosar, Lazăr Ungureanu, le-a spus judecătorilor că nu i-a oferit niciodată lui Aurel Anea sume de bani, pentru că el lucra la controlul bagajelor, în vreme ce alţi colegi ai săi şi fostul şef al PTF Siret se ocupau de verificarea documentelor.

Întrebat în legătură cu două fapte de primire de mită din 29 decembrie 2010, Ungureanu a arătat că şeful său, Mădălin Ionescu, l-a sunat şi i-a cerut să meargă la el pentru rezolvarea unor probleme curente. Vameşul a recunoscut că la acel moment i-a remis investigatorului sub acoperire 400 de lei. „Noi dădeam bani acolo şi erau aşa, ca o formă de protocol. Mai mult, eu i-am dat banii în perspectiva sărbătorilor de iarnă, pentru că urmau să vină acolo în vamă urători. Trebuie să ştiţi că noi plăteam acolo tot şi noi ne gospodăream, nimeni nu trimitea bani pentru reparaţiile curente sau pentru femeia de serviciu, veneam cu bani de acasă”.

 

Avocaţii spun că arestările s-au făcut de instanţa care nu trebuia

Mai mult, în şedinţa de ieri, avocaţii au arătat că arestările în acest dosar s-au făcut de către o instanţă necompetentă, respectiv Curtea de Apel.

„Instanţa care a judecat pe fond propunerile de arestare preventivă nu trebuia să fie Curtea de Apel, ci Tribunalul. Şi asta pentru că şeful PTF Siret, comisarul-şef Aurel Anea, nu fusese numit ofiţer de poliţie judiciară, ceea ce atrage competenţa unei alte instanţe şi nu a Curţii de Apel. În consecinţă, credem că toate arestările din acest dosar sunt lovite de nulitate”, a opinat Ionel Andrişan, unul dintre avocaţii suceveni care a pledat pentru câţiva arestaţi din acest dosar.

 

Recursurile, respinse

După mai multe ore de deliberări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă toate recursurile înaintate. În afara comisarului-şef Aurel Anea, ieri au mai fost prezenţi în faţa instanţei alţi zece agenţi, respectiv agent principal Ramona Costiuc (30 de ani), din Siret, agent principal Lucian Ştefan Pintilii (32 de ani), din municipiul Fălticeni, agent-şef principal Marcel Coroi (48 de ani), agent-şef Florin Constantin Lupu (38 de ani), din Siret, agent principal Daniel Barbă (32 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent Silviu Georgică Pomohaci (28 de ani), din comuna Şcheia, agent principal George Jacotă (33 de ani), din comuna Frătăuţii Noi, agent-şef adjunct Dănuţ-Dumitru Neagu (40 de ani), din municipiul Suceava, agent principal Loghin Daniel Timoci (37 de ani), din Siret, agent Adrian Ionuş Grosu (24 de ani), din municipiul Suceava.

Tot ieri, au fost judecate şi respinse recursurile celor patru vameşi, toţi şefi de tură în PTF Siret, respectiv Sorin Constantin Şcladan (41 de ani), din comuna Vicovu de Jos, Nicu Cezar Schipor (38 de ani), din Siret, Lazăr Ungureanu (45 de ani), din municipiul Suceava, şi Simion Coroliuc (43 de ani), din Siret.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum a justificat comisarul-şef Aurel Anea şpaga primită la Siret.
 Vizualizări articol: 1744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
Cum a justificat comisarul-şef Aurel Anea şpaga primită la Siret4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(15 feb 2011, 11:15:50
PENIBIL
2.   Traditia trimis de
(15 feb 2011, 11:42:04
De "traditia" pe care o cer cei din Ucraina, imediat dupa ce ai iesit din tara nu spuneti nimic ? Iese de un articol daca mergeti cu camera ascunsa si faceti un mic reportaj !
3.   şi marmota învelea ciocolată trimis de
(15 feb 2011, 12:19:04
Penibil? Puţin spus. Adică asta-i apărarea, adică investigatorul sub acoperire v-a instigat să luaţi şpaga şi voi ca nişte băieţi cuminţi cu banii luaţi dădeaţi cu var instituţia, cumpăraţi rechizite, primeaţi colindători şi urători etc. Următoarea fază ar trebui să fie aia cu îmbolnăvirile şi eventuale crize de inimă datorate faptului că intraţi în sevraj fără şpaga cea de toate zilele!
4.   Comentariu trimis de
(15 feb 2011, 12:28:33
sa vedem daca ANI doarme.daca sunt nevinovati,sa se scoata.Cand faceau vacante in strainatate...
5.   Scapa toti pe rand. trimis de
(15 feb 2011, 12:57:48
Acum s-a gasit o alta tinta pe care se focalizeaza intreaga coruptie din vami si vor scapa toti, pe rand. Este extrem de interesant cum liderii de sindicat au ajuns sa bata cu pumnul in masa (si dlui Flutur?!?) si sa numeasca personalul in vami, ba mai mult sa si colecteze ei banii de spaga, dupa ce-i puneau la colti pe marii oameni politici!!! Cred ca si Monica Ridzi, pe de alta parte, a fost supusa la o marsava presiune a liderilor de sindicat asupra sa, cred ca si supraevaluarea costurilor tuturor lucrarilor de investitii, inclusiv cele ale doamnei Udrea, sunt numai si numai datorita acelorasi presiuni facute de marsvii lideri de sindicat. Infiorator la ce torturi psihice sunt supusi politicienii actualei puteri de catre aceste bestii sindicale, de acesti oameni fara inima!
6.   Re: trimis de
(15 feb 2011, 13:01:48
Noroc, mare noroc, este ca avem un Intaiul Om al tarii care a descoperit aceasta mizerabila conspiratie la adresa politicienilor puterii si, Incoruptibil cum il stim, taie raul de la radacina.
7.   Comentariu trimis de
(15 feb 2011, 15:45:57
da,intradevar ,veneati cu bani de acasa!saracii de voi!cum va ajungeau si ptr a va face case,a va cumpara masini ,vacante nu mai stiu unde...si mai duceati si la servici...sunteti tari la matematica ...cum faceati impartirea ?in ce sistem de numeratie?
8.   Cine era norocoasa? trimis de
(15 feb 2011, 15:48:45
Bai frate da ce salar bengos avea femeia de servici la Siret. Daca toti vamesii adunau spaga ca sa o plateasca pe ea inseamna ca avea vre-o 100.000 euroi/luna. Cine era femeia voastra de servici, Udrea? Ca ea mai dadea cu mopul pe la tv.
9.   Am auzit ca trimis de
(15 feb 2011, 17:15:12
avocatul a luat 50.000 eur numai asa la prima strigare, deci sigur astia stringeau bani de recuzite si de femei de serviciu xxx probabil
10.   ... trimis de
(15 feb 2011, 17:28:18
Mai bine ar fi platit un informatician care sa le spuna ca sunt microfoane si camere video in monitoare.
11.   Comentariu trimis de
(15 feb 2011, 21:20:22
Supercalificat,vorbitor de 14 limbi straine,pilot de vanatoare pe F-16 si astronaut, premiul Nobel pentru romana,matematica, fizica, chimie , biologie etc. caut sa ma angajez femeie de serviciu la Politia de Frontiera in Vama Siret.Solicit remuneratie de la 25000 euro/luna datorita stresului urias la manevrarea mopului si a galetii.Solicit si masina de servici, eventual autocarul confiscat.Astept raspuns la Anu' si la multi ani.
12.   NESIMTITI trimis de
(16 feb 2011, 10:57:13
Al dracu` vams, nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i pute (a k.k.t.). Bani de protocol my ass.Nu le e rusine sa minta pe fata? Noroc ca i-au prins la timp, ca altfel saraceau de tot cumparand hartie pt copiator si platind femeia de serviciu...
13.   :)) trimis de
(20 feb 2011, 10:44:29
pinibili...trebuie sa mai cercetati in legatura cu varsta la multi din cei arestati.. BORRIS daca nu stii despre ce vb.. nu vb ...si nu ii baga pe toti in acceasi oala ... 30% din ei nau nici o vina ..si recursurile se judeca pt tot lotul ..daca ar fi personal ar fi alta chestie..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei