Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iun 2010 - Anul XV, nr. 147 (4438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Transportatorii: Creşterea taxelor va duce la disponibilizări şi extinderea evaziunii

Vineri, 25 Iunie 2010 (20:08:46)

Companiile din sectorul transporturilor vor fi nevoite să recurgă la disponibilizări şi reduceri de salarii dacă vor creşte taxele, afirmă reprezentanţii acestora, care spun că un alt efect va fi extinderea evaziunii fiscale.

"Majorarea TVA înseamnă un cost suplimentar în produsul final, iar creşterea cotei unice va acţiona asupra dividendelor, dar cum nu le-am acordat nici anul trecut, efectul va fi scăderea salariilor. De asemenea, ne gândim să renunţăm şi la bonurile de masă pentru că şi acestea vor fi impozitate", a declarat pentru MEDIAFAX, George Buruiană, directorul general al operatorului feroviar de marfă Servtrans.

El afirmă că propunerea de reducere a pensiilor a fost o măsură "nefericită", dar nu crede că o soluţie ar fi creşterea fiscalităţii.

"Guvernul trebuie să ia nişte măsuri clar. Reducerea pensiilor a fost o măsură nefericită, însă nici creşterea taxelor nu ne va ajuta. Mai degrabă ar trebui să dubleze TVA-ul pentru produsele de lux. Transporturile merg prost, pentru că noi transportăm ce produce economia. Dacă economia nu va suporta aceste decizii, Guvernul trebuie să răspundă", a afirmat Buruiană.

Şi directorul general al Remarul Paşcani, Cătălin Cornea, este de părere că majorarea taxelor nu va ajuta economia, ci va duce la disponibilizări de personal pentru că firma să poată suporta creşterea costurilor.

"Statul nu va încasa mai mult şi nici nu creează o relansare a economiei, ci o constrângere. Reduceri de salariu nu vom opera, însă probabil vom aplica reduceri de personal şi vom stopa investiţiile. Nu este o decizie a companiei, ci un efect al deciziilor Guvernului. Oricum, vom încerca să ne orientăm mai mult spre pieţele externe", a spus Cornea.

Directorul general al transportatorului de marfă Unifetrans, Constantin Pestrea, spune că aceste măsuri vor afecta în aceeaşi măsură atât companiile, cât şi populaţia şi arată "în ce hal" este situaţia ţării.

"Niciun stat din jurul nostru nu a ridicat cota de TVA atât de mult, şi nici nu s-au gândit să taie salariile bugetariilor sau pensiile. Vom fi cu toţii afectaţi. De exemplu, clientul nostru Lafarge Medgidia a oprit transportul de calcar până la 20 iulie. Într-o economie care nu produce nimic, nu avem ce transporta", a afirmat Pestrea.

El a adăugat că firma a disponibilizat începând de anul trecut aproximativ 120 de angajaţi dintr-un total de 750.

Transportatorii rutieri sunt şi mai îngrijoraţi, şi afirmă că majorarea taxelor va însemna "falimetul total al României". Ei anticipează extinderea evaziunii fiscale şi a numărului de firme care vor intra în insolvenţă.

"Nu suntem de acord cu aceste măsuri pentru că vor duce la falimentul total al României. Noi lucrăm sub costuri şi creşterea taxelor va duce la un blocaj total al sectorului transporturilor. Acestea sunt antimăsuri şi spre sfârşitul anului vom asista la creşterea numărului de firme care intră în insolvenţă, la fraudă fiscală pentru că transportatorii vor prefera să nu mai lucreze în economia vizibilă pentru a evita taxele, iar investiţiile străine vor dispărea", a declarat preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport din România, Augustin Hagiu.

Şi secretarul general al Uniunii Naţionale ale Transportatorilor România Radu Dinescu, consideră că investitorii străini vor ocoli România şi afirmă că unul dintre efectele majorării TVA şi a cotei unice va fi scăderea salariilor anagajaţiilor.

"Creşterea TVA-ului nu ar trebui să ne afecteze, dar pentru că nu ni se rambursează la timp vom avea probleme şi mai mari. O altă problemă este că acel TVA crescut care nu poate fi decontat de persoanele fizice va reduce consmul, deci vor fi mai puţine persoane care se vor plimba mai puţin. Costurile crescute vor tăia din salariile angajaţilor, cu alte cuvinte ce taie statul vom tăia noi din salarii", a spus Dinescu.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Decizia Curţii Constituţionale, care respinge articole din legile austerităţii, pune Guvernul în imposibilitatea de a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute în respectivele acte normative, întrucât acestea se vor întoarce la Parlament pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Transportatorii: Creşterea taxelor va duce la disponibilizări şi extinderea evaziunii.
 Vizualizări articol: 862 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transportatorii: Creşterea taxelor va duce la disponibilizări şi extinderea evaziunii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei