Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iun 2010 - Anul XV, nr. 147 (4438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein:Reducerea pensiilor şi salariilor, cea mai bună soluţie;creşterea impozitelor,nepotrivită

Vineri, 25 Iunie 2010 (15:18:31)

 Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, într-un interviu acordat, vineri, agenţiei MEDIAFAX că reducerea pensiilor şi a salariilor este cea mai bună soluţie, el pronunţându-se împotriva creşterii taxelor, considerată o măsură nepotrivită în perioadă de criză.

Întrebat dacă măsurile de reducere a salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% sunt cele mai bune măsuri care puteau fi luate de Guvernul român, ambasadorul a spus: "Sunt nişte soluţii mai bune decât oricare alte soluţii pe care le-am auzit. Aproape toate partidele politice au fost implicate în luarea deciziilor politice care au dus la creşterea deficitului bugetar, fie în luarea deciziei de a împrumuta bani în condiţii foarte clar stabilite. Toate partidele au ştiut foarte bine care vor fi consecinţele deciziei lor", a spus ambasadorul.

El a adăugat că s-a ştiut de la început că deficitul trebuie menţinut sub un anumit prag iar pentru aceasta erau necesare fie tăieri de cheltuieli, fie creşteri de impozite.

"Creşterea impozitelor nu este o soluţie. Cred că Mugur Isărescu a avut dreptate: creşterea taxelor nu este o măsură de luat în mijlocul recesiunii. Noi nu facem aşa ceva în Statele Unite şi cred că nici aici nu ar trebui luate astfel de decizii. Deci ce altă soluţie exista? (...) Aveaţi nevoie de o altă tranşă pentru a vă susţine economia. Sincer, nu era altă opţiune", a comentat ambasadorul.

El a confirmat că o creştere a taxelor ar descuraja potenţialii investitori. "Cea mai scurtă cale pentru a face situaţia mai bună pentru populaţie este să angajezi cât mai mulţi oameni şi să le creşti salariile. Iar acest lucru trebuie să se întâmple în primul rând în sectorul privat", a mai spus el.

Întrebat dacă aceste măsuri sunt suficiente pentru a evita o eventuală creştere a impozitelor ambasadorul a spus: "Nu ştiu răspunsul la această întrebare".

Interviul a fost acordat agenţiei MEDIAFAX vineri dimineaţă, înainte de decizia Curţii Constituţionale. Interviul va fi difuzat integral, însoţit de înregistrările video, audio şi de fotografii, duminică, 27 iunie.

Dispoziţiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt neconstituţionale, la fel şi art. 9 referitor la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, a decis Curtea Constituţională. Art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor se referă la "pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale", care prin decizia Curţii vor rămâne practic cu statut de pensii speciale.

Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care îl discută cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, evitând să precizeze dacă acest pachet include şi majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare.

Surse guvernamentale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul un nou plan de măsuri pentru menţinerea deficitului bugetar, orientat în principal pe majorări de taxe şi impozite, inclusiv a TVA şi cotei unice de impozitare.

Planul de acţiuni ar putea fi discutat într-o şedinţă specială de guvern care să fie programată vineri sau în zilele următoare, arătau sursele.

"Planul B al Guvernului, în cazul respingerii de către Curtea Constituţională a legilor asumate, este orientat în principal pe creşteri de taxe şi impozite, inclusiv a cotei unice şi a TVA. Au fost efectuate simulări privind o creştere diferenţiată a impozitelor, dar rezultatul a indicat că banii colectaţi sunt insuficienţi", au arătat sursele participante la discuţia de vineri a liderilor PDL cu premierul Emil Boc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein:Reducerea pensiilor şi salariilor, cea mai bună soluţie;creşterea impozitelor,nepotrivită.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein:Reducerea pensiilor şi salariilor, cea mai bună soluţie;creşterea impozitelor,nepotrivită0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei