Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iun 2010 - Anul XV, nr. 147 (4438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: România a pierdut boardul FMI din iunie, amânarea tranşei este exclusiv vina Guvernului

Vineri, 25 Iunie 2010 (15:17:14)

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, vineri, că, în acest moment, România a pierdut boardul FMI din luna iunie, el apreciind că amânarea tranşei de la FMI este exclusiv vina Guvernului, care a "tărăgănat" adoptarea măsurilor concrete.

"La această oră, România a pierdut boardul FMI din luna iunie. Amânarea tranşei de la FMI este exclusiv vina Guvernului, care a tărăgănat adoptarea unor măsuri concrete, cerute de reprezentanţii FMI. Această amânare va atrage costuri de finanţare a datoriei sporite şi va deveni un risc la adresa stabilităţii monetare a României", precizează Geoană, într-un comunicat remis vineri Agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele Senatului menţionează, totodată, că în cursul zilei de vineri cursul leu-euro a atins cea mai ridicată valoare din ultimele şapte luni, iar principala responsabilitate pentru situaţia în care se află ţara îi revine preşedintelui Traian Băsescu, care a girat acest actualul Executiv "incompetent şi lipsit de viziune".

Geoană afirmă, totodată, că, în urma deciziei Curţii Constituţionale, Guvernul Boc trebuie să demisioneze.

"Situaţia în care un Guvern nelegitim ia măsuri ilegale şi neconstituţionale împotriva cetăţenilor săi nu mai poate continua. Un Guvern care şi-a asumat răspunderea pe nişte legi care au fost declarate neconstituţionale nu mai este în capacitatea de a guverna ţara şi trebuie sa îşi dea demisia", subliniază Geoană.

Preşedintele Senatului consideră că este necesar ca un nou Guvern să vină şi să aducă în faţa Parlamentului un nou proiect de buget, care să reflecte situaţia actuală şi care să conceapă un set de masuri coerente si viabile, menite să contribuie la relansarea economică a României.

Geoană atrage atenţia asupra faptului că riscul cel mai mare, acum, este ca Guvernul să majoreze impozitele si TVA, considerând că aceste măsuri, luate de un cabinet nelegitim, sunt de natură să agraveze situaţia celor cu venituri mici, dăunând, poate iremediabil, dezvoltării României.

"Majorarea impozitului şi a TVA, în acest context, ar fi o măsură fundamental greşită, care va inhiba sever dezvoltarea României", conchide Geoană.

Dispoziţiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt neconstituţionale, la fel şi art. 9 referitor la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, a decis Curtea Constituţională. Art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor se referă la "pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale", care prin decizia Curţii vor rămâne practic cu statut de pensii speciale.

Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care îl discută cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, evitând să precizeze dacă acest pachet include şi majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare.

Surse guvernamentale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul un nou plan de măsuri pentru menţinerea deficitului bugetar, orientat în principal pe majorări de taxe şi impozite, inclusiv a TVA şi cotei unice de impozitare.

Planul de acţiuni ar putea fi discutat într-o şedinţă specială de guvern care să fie programată vineri sau în zilele următoare, arătau sursele.

"Planul B al Guvernului, în cazul respingerii de către Curtea Constituţională a legilor asumate, este orientat în principal pe creşteri de taxe şi impozite, inclusiv a cotei unice şi a TVA. Au fost efectuate simulări privind o creştere diferenţiată a impozitelor, dar rezultatul a indicat că banii colectaţi sunt insuficienţi", au arătat sursele participante la discuţia de vineri a liderilor PDL cu premierul Emil Boc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: România a pierdut boardul FMI din iunie, amânarea tranşei este exclusiv vina Guvernului.
 Vizualizări articol: 557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: România a pierdut boardul FMI din iunie, amânarea tranşei este exclusiv vina Guvernului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei