Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iun 2010 - Anul XV, nr. 147 (4438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: Este posibil să nu existe altă cale decât creşterea taxelor

Vineri, 25 Iunie 2010 (15:36:08)

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, că, în urma deciziei CC, este posibil să nu existe o altă cale decât creşterea taxelor, precizând însă că UDMR mai propune reducerea participaţiei statului în companii, impozitarea suplimentară a băncilor şi sprijinirea IMM-urilor.

"În ceea ce priveşte alte decizii, va trebui să le luăm în funcţie de situaţia nou-creată. Ministerul de Finanţe va trebui să analizeze care e cuantumul sumei care va trebui s-o mai avem la buget până la sfârşitul anului şi, în funcţie de aceste propuneri, de alte propuneri care sunt formulate şi de alţii - şi aici trebuie să fim deschişi şi către alte formaţiuni politice sau analişti economici - va trebui să luăm săptămâna viitoare o decizie, măsuri de redresare a economiei", a declarat Borbely, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă soluţia va fi creşterea taxelor, ministrul a spus că aceasta era una dintre alternativele FMI şi că este posibil să nu existe o altă cale, dar acest lucru va fi discutat în şedinţa de Guvern extraordinară de vineri seară.

Ministrul Mediului a apreciat că nu ar mai fi suportabilă o diminuare şi mai accentuată a veniturilor salariale.

"În plus faţă de ceea ce-i acum, nu. Deci, eu cred că nu mai putem tăia mai mult de 25%, punctul meu de vedere e clar: atât, 25%. Oricum e foarte dureroasă şi această reducere", a spus el.

Borbely a amintit că, în umă cu trei săptămâni, a spus că reprezentanţii UDMR sunt solidari cu Guvernul şi cu coaliţia, dar au reţineri mai ales în ce priveşte pensiile mici, iar poziţia Uniunii nu s-a schimbat.

"Noi am spus că este nevoie de măsuri radicale, din păcate, de reducere a cheltuielilor, noi suntem solidari cu toate măsurile de reorganizare, de desfiinţare a unor agenţii, chiar de reducere a cheltuielilor salariale, dar am spus: cu pensiile e ceva mai dificil. (...) În acest moment, trebuie să reanalizăm problemele, să vedem cum o rezolvăm, pentru că va fi un gol în ce priveşte reducerea de cheltuieli, va trebui să se găsească alte modalităţi, după părerea mea, de a aduce mai multe venituri la bugetul de stat", a spus el.

Ministrul a arătat că UDMR are un pachet de măsuri economice şi că, în momentul de faţă, va trebui să se discute în coaliţie şi în Guvern măsurile de redresare a economiei, inclusiv cele avansate de reprezentanţii Uniunii.

El a menţionat că una dintre soluţiile economice o reprezintă "cardul Kogălniceanu", cum l-a numit UDMR, prin care IMM-urile ar putea fi sprijinite să acceseze credite avantajoase în limita a 150.000 de euro, banii provenind din reducerea cotei participaţiilor statului în diverse companii.

"Am decis deja la nivelul coaliţiei şi al Guvernului, acolo unde statul este acţionar majoritar, să se reducă (participaţia) până la 52%, nu 80 sau 90%, cum e în unele companii importante, în care ar putea să fie vândute acţiunile statului român. Unde este acţionar minoritar, poate să rămână cu trei-patru la sută, nu trebuie să rămână cu 25%, că oricum n-are decizia majoritară", a argumentat Borbely.

Ministrul a adăugat că un al doilea set de măsuri vizate de UDMR priveşte băncile, care ar putea fi ori impozitate suplimentar, ori să contribuie cu sume care să fie dirijate, în mod transparent, spre anumite programe.

"Eu am lansat ideea care e discutată şi la nivelul UE, va trebui să stăm jos şi să discutăm cu băncile: ori o impozitare suplimentară a băncilor, un fel de impozit de solidaritate, ori unele sume care să fie dirijate în unele programe importante ale statului. Deci, aceste sume să nu fie băgate undeva împreună cu alte destinaţii şi să ştie şi băncile la care folosim această sumă. Apoi, acele firme, acele companii care îşi plătesc toate dările la stat trebuie sprijinite mai mult", a conchis el.

Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care îl discută cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, evitând să precizeze dacă acest pachet include şi majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare.

Surse guvernamentale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul un nou plan de măsuri pentru menţinerea deficitului bugetar, orientat în principal pe majorări de taxe şi impozite, inclusiv a TVA şi cotei unice de impozitare.

Planul de acţiuni ar putea fi discutat într-o şedinţă specială de guvern care să fie programată vineri sau în zilele următoare, arătau sursele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: Este posibil să nu existe altă cale decât creşterea taxelor.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: Este posibil să nu existe altă cale decât creşterea taxelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei