Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iun 2010 - Anul XV, nr. 134 (4425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke: Până acum nu am apelat la ajutorul Poliţiei în controalele privind certificatele medicale

Joi, 10 Iunie 2010 (15:09:47)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, joi, că până în prezent nu a fost cazul să se apeleze la Poliţie pentru controlul la domiciliu al pacienţilor care se află în concediu medical.

"Nu a fost cazul să meargă cu poliţia la dimiciliu, am stabilit deja împreună cu Ministerul de Interne că poliţia poate merge la domiciliul celor care primesc concedii medicale doar în cazuri întemeiate", a spus ministrul Sănătăţii.

El a precizat, totodată, că aceste controale privind eliberarea certificatelor medicale sunt făcute diferenţiat, respectiv înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări şi după aprobarea acestora, în 17 aprilie.

Cseke Attila a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că toate persoanele care declară un anumit domiciliu la care pot fi găsite îşi asumă acest lucru şi de asemenea acestea trebuie să respecte şi intervalul orar în care se află la domicliul indicat.

"Am văzut că a apărut în presă cazul unei femei din Hunedoara care a plecat să-şi cumpere o pâine având mâna ruptă şi exact când nu era acasă a venit o echipă în control şi a amendat-o. Cred că va trebui să lucrăm după reguli, şi nu după excepţii. Dacă pacientul a asumat orele la care trebuie să fie acasă şi la domiciliu, atunci este obligat să respecte aceste prevederi", a mai spus ministru Sănătăţii.

Peste 900.000 de lei au intrat la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) în doar trei săptămâni, din amenzile aplicate şi sumele încasate în urma respingerii de la plată a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal, a anunţat, joi, Ministerul Sănătăţii.

"În urma controalelor, Fondul Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu suma de peste 900.000 lei. Ca să aveţi o imagine asupra acestui subiect, cu aceşti bani pe care i-am strâns în trei săptămâni am putea asigura tratamentul standard pentru aproape 90 de bolnavi de cancer pe an sau am putea finanţa tot ceea ce înseamnă medicamente, materiale sanitare, salarii pe o lună în trei Unităţi de Primiri Urgenţe din spitale de nivel mediu", a declarat ministrul Cseke Attila, citat într-un comunicatul de joi al Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanţii Caselor de asigurări de sănătate au verificat, în perioada 19 mai - 4 iunie, 1.540 de medici care au eliberat certificate de concediu medical, fiind găsite nereguli în cazul a 336 dintre aceştia.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 222 de amenzi, în valoare de 859.250 de lei, iar 73 de medici au primit avertismente.

Reprezentanţii Caselor de asigurări de sănătate au diminuat cu 10 la sută valoarea garantată a punctului pentru 31 de medici, au reziliat 28 convenţii pentru acordarea şi eliberarea certificatelor de concediu medical şi au sesizat comisiile de disciplină ale Colegiului Medicilor pentru 10 dintre cadrele medicale găsite în culpă.

De asemenea, au fost respinse sau suspendate de la plată un număr de 51 de certificate medicale. Dintre acestea, pentru 30 nu s-a respectat legislaţia, iar în 21 de cazuri bolnavul nu a fost găsit la domiciliu.

Guvernul a decis, în 14 aprilie, înăsprirea condiţiilor în care angajaţii pot intra în concediu medical, prin introducerea unui sistem de verificare la domiciliu a bolnavilor şi sancţionarea mai aspră a persoanelor care solicită nemotivat un astfel de concediu.

În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul Sănătăţii spunea că este interzisă pătrunderea în casă a celor care verifică dacă persoana care a solicitat concediu medical se află la adresa indicată anterior, reprezentanţii angajatorului, cu sau fără cei ai Poliţiei, urmând să facă verificările "din uşa casei".

Ministrul mai arăta că cei care verifică pot fi însoţiţi de reprezentanţii poliţiei dacă se solicită acest lucru. "Este vorba de situaţii care implică existenţa atingerii ordinii sau liniştii publice şi pentru a crea inclusiv beneficiarului concediului medical siguranţa că este vorba despre o verificare exercitată de reprezentanţii legali", sublinia ministrul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke: Până acum nu am apelat la ajutorul Poliţiei în controalele privind certificatele medicale.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke: Până acum nu am apelat la ajutorul Poliţiei în controalele privind certificatele medicale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei